International

Jean Castex a fost desemnat noul premier al Franţei

Publicat: 03 iul. 2020

Jean Castex a fost desemnat noul premier al Franţei. Castex, înalt funcţionar şi primar, care a coordonat strategia de redeschidere a societăţii după izolarea impusă de criza coronavirusului, transmit agenţiile internaţionale de presă la nici câteva ore după demisia lui Edouard Philippe.

Jean Castex a fost desemnat noul premier al Franţei

Castex va fi însărcinat cu formarea noului guvern, a anunţat Palatul Elysee într-un scurt comunicat. Jean Castex îl înlocuieşte pe Edouard Philippe, care a demisionat în cursul zilei de vineri, 3 iulie 2020.

Edouard Philippe, mai popular decât Emmanuel Macron, după cum arată sondajele de opinie, vine de la dreapta spectrului politic şi nu s-a înscris niciodată în partidul prezidenţial.

După accederea lor la putere, cei doi oameni politici au întreprins mai multe reforme controversate, cum este cea a asigurării de şomaj, şi s-au confruntat cu crize multiple, precum cea a ‘vestelor galbene’ şi cea sanitară legată de epidemia de COVID-19, care l-a determinat pe Macron să spună că trebuie să ‘se reinventeze’.

Noului guvern îi va reveni, aşadar, misiunea acestei reinventări politice, în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2022, mai scrie AFP.

Premierul Franței, Edouard Philippe, a demisionat

Guvernul francez condus de prim-ministrul Edouard Philippe a demisionat vineri, 3 iulie 2020, a comunicat Palatul Elysee. Philippe şi echipa sa vor asigura gestionarea treburilor curente până la numirea unui nou executiv, transmit AFP şi Reuters.

Palatul Elysée a anunţat vineri, 3 iulie 2020, demisia lui Edouard Philippe şi a guvernului său, în condiţiile în care o remaniere era aşteptată de câteva zile. Edouard Philippe şi echipa sa vor asigura gestionarea treburilor curente până la numirea unui nou executiv.

„Edouard Philippe a prezentat astăzi președintelui Republicii demisia guvernului pe care acesta a acceptat-o. Premierul va asigura, împreună cu membrii guvernului, gestionarea afacerilor curente până la numirea noului guvern”, se precizează în comunicatul Palatului Elysee.

Alegeri locale în Franța

Premierul Edouard Philippe câștigă primăria orașului Le Havre. Premierul Franței, Edouard Philippe, și-a adjudecat victoria în cursa pentru funcția de primar al orașului Le Havre (port important din nordul țării), în alegerile municipale desfășurate duminică, 28 iunie 2020, relatează Reuters.

Potrivit TF1/LCI TV, el a obținut 58,8% din voturi.

„Suntem fericiți aici în Le Havre, vom sărbători această victorie”, a reacționat duminică, 28 iunie 2020, Edouard Philippe.

Constituția Franței îi permite lui Philippe să nominalizeze un adjunct pentru postul său de primar proaspăt obținut, cât timp el rămâne în funcția de prim-ministru, dar victoria sa de astăzi va ridica totuși întrebări cu privire la o remaniere guvernamentală, notează Reuters.

Potrivit unui oficial de la Elysee citat de Reuters, șeful statului Emmanuel Macron l-a felicitat pe premierul Edouard Philippe pentru „victoria frumoasă” în alegerile municipale de duminică.

Demisia lui Philippe ar putea crea un potențial rival pentru Macron, care încearcă să fie reales în 2022, scrie Sky News. Prima rundă a alegerilor locale din Franţa s-a încheiat cu rezultate dezamăgitoare pentru formaţiunea centristă a preşedintelui Emmanuel Macron.

Philippe, care este prim-ministru din 2017, când Macron și echipa sa „La République en Marche” au venit la putere, a fost ales primar al Le Havre la alegerile locale din weekendul trecut.

Adauga un comentariu