International

Premierul Franței, Edouard Philippe, a demisionat

Publicat: 03 iul. 2020
Premierul Franței, Edouard Philippe, a demisionat
Edouard Philippe, premierul Franței

Premierul Franței, Edouard Philippe, a demisionat. Premierul francez Edouard Philippe a înaintat preşedintelui Emmanuel Macron, vineri, 3 iulie, demisia guvernului său.

Premierul Franței, Edouard Philippe, a demisionat

Guvernul francez condus de prim-ministrul Edouard Philippe a demisionat vineri, 3 iulie 2020, a comunicat Palatul Elysee. Philippe şi echipa sa vor asigura gestionarea treburilor curente până la numirea unui nou executiv, transmit AFP şi Reuters.

Palatul Elysée a anunţat vineri, 3 iulie 2020, demisia lui Edouard Philippe şi a guvernului său, în condiţiile în care o remaniere era aşteptată de câteva zile.  Philippe şi echipa sa vor asigura gestionarea treburilor curente până la numirea unui nou executiv.

„Edouard Philippe a prezentat astăzi președintelui Republicii demisia guvernului pe care acesta a acceptat-o. Premierul va asigura, împreună cu membrii guvernului, gestionarea afacerilor curente până la numirea noului guvern”, se precizează în comunicatul Palatului Elysee.

Alegeri locale în Franța

Premierul Edouard Philippe câștigă primăria orașului Le Havre. Premierul Franței, Edouard Philippe, și-a adjudecat victoria în cursa pentru funcția de primar al orașului Le Havre (port important din nordul țării), în alegerile municipale desfășurate duminică, 28 iunie 2020, relatează Reuters.

Potrivit TF1/LCI TV, el a obținut 58,8% din voturi.

„Suntem fericiți aici în Le Havre, vom sărbători această victorie”, a reacționat duminică, Edouard Philippe.

Constituția Franței îi permite lui Philippe să nominalizeze un adjunct pentru postul său de primar proaspăt obținut, cât timp el rămâne în funcția de prim-ministru, dar victoria sa de astăzi va ridica totuși întrebări cu privire la o remaniere guvernamentală, notează Reuters.

Potrivit unui oficial de la Elysee citat de Reuters, șeful statului Emmanuel Macron l-a felicitat pe premierul Edouard Philippe pentru „victoria frumoasă” în alegerile municipale de duminică.

Demisia lui Philippe ar putea crea un potențial rival pentru Macron, care încearcă să fie reales în 2022, scrie Sky News. Prima rundă a alegerilor locale din Franţa s-a încheiat cu rezultate dezamăgitoare pentru formaţiunea centristă a preşedintelui Emmanuel Macron.

Philippe, care este prim-ministru din 2017, când Macron și echipa sa „La République en Marche” au venit la putere, a fost ales primar al Le Havre la alegerile locale din weekendul trecut.

Politician conservator și primar al localității Le Havre

Édouard Philippe, politician conservator, membru al formaţiunii de dreapta Republicanii şi actual primar al localităţii Le Havre.

Edouard Philippe, în vârstă de 49 de ani, a ţinut pe parcursul campaniei electorale pentru prezidenţiale o rubrică în celebrul cotidian Liberation în care nu s-a sfiit să îl critice pe cel care îi era şef. Spunea Edouard Phillipe despre Emmanuel Macron că este un bancher tehnocrat care nu îşi asumă nimic, dar promite totul. A fost desemnat să formeze guvernul sub administraţia celui care până deunăzi îl critica. El are la dispoziţie 48 de ore să îşi anunţe echipa alături de care ar trebui să ţină prima şedinţă de guvern miercuri.

De ce l-a ales Macron premier pe Edouard Philippe?

Numele lui Edouard Philippe pentru postul de premier era vehiculat de presa franceză cu mult timp înainte. Oricât ar părea de paradoxal, președintele Macron, care ținea mai aproape de o ideologie de centru-stânga, a avut motivele lui să-l numească premier pe un om politic cu viziuni aparent opuse, în anul 2017.

Adauga un comentariu