Venirea vacanței de vară a adus turiștii pe litoralul românesc, iar asta îi determină pe cei din HoReCa să crească prețurile. Așa a ajuns Jean Paler să fie exasperat de prețurile nesimțite de la „împinge-tava”, de pe Litoral. Turiștii ajunși în stațiunea Mamaia se gândesc de două ori înainte să cumpere ceva de-ale gurii. Și la „împinge tava” (autoservire) s-a scumpit tot meniul.
Jean Paler, exasperat de prețurile nesimțite de la „împinge-tava”, de pe Litoral!
Cine alege să mănânce la o autoservire din stațiunea Mamaia și sunt destule, vă prezentăm câteva prețuri orientative, ca să știți, dinainte de a pleca de acasă, cam ce vă așteaptă. De pildă, o ciorbă de fasole costă 19 lei, o ciorbă de perișoare e 22 de lei, iar pentru o ciorbă de burtă plătești 24 de lei. Varza călită ajunge la 19 lei, iahnia de fasole, tot 19 lei, iar pe tochitură dai 23 de lei. O pizza costă 39 de lei, iar scoicile la tigaie tot 39 de lei. Pentru o porție de mititeii la grătar (200 de grame) scoți din buzunar 18,9 lei, primești și pâine și muștar. Iar hamsiile prăjite, cândva, mâncarea turistului fără prea mulți bani în buzunar, costă 19,9 lei/100 gr. Porumbul fiert are și el un preț destul de ridicat, față de alți ani, e la 15 lei bucata.
Marele actor de comedie Jean Paler, care, an de an, a fost prezent, pe Litoral, pentru a distra turiștii, a luat atitudine, după ce a aflat cât de mult au crescut prețurile la mâncare, pe Litoral:
„Prețuri nesimțite, mai bine cumperi de la Alimentara sau de la supermarket și mănânci pe plajă. Atât costă un porumb fiert, 15 lei bucata? Păi, cu banii ăștia, ca să fac și o glumă, în comunism cumpărai o parcelă întreagă”, a spus Jean paler.
Turiștii, revoltați de prețuri
Turiștii sunt nemulțumiți de majorările prețurilor și și-au exprimat indignarea pe conturile sociale. Grecia și Bulgaria au devenit destinațiile preferate ale românilor, care s-au „ars” la buzunar în concediile din România. Iată ce mesaje au lăsat unii dintre ei:
„La greci, peștele, gyrosul și musacaua sunt mai ieftine, iar desertul și apa sunt adesea din partea casei” / „Pentru banii pe care îi dai la Eforie, în Bulgaria primești all-inclusive, la un hotel curat și cu servicii excelente” / „E sezon, e business. Ori accepți jocul, ori stai acasă. Nu putem avea litoral de lux la prețuri de cantină”, au fost doar câteva dintre comentariile turiștilor nemulțumiți de prețuri.
Doi influenceri, care au călătorit recent în Grecia, au arătat într-un videoclip cât costă un coș obișnuit de cumpărături, într-un supermarket local.
„Suntem la zona de cartofi și prețul este de 0,59 € (≈2,95 lei) – o reducere considerabilă. Ceapa are prețul de 0,84 € (≈4,20 lei) per kilogram, iar pâinea este 0,99 € (≈4,95 lei). Chiar sunt curios cât costă un coș de cumpărături, aici, în Grecia. O să fie o surpriză vlogul ăsta. Am ajuns la carne și acum să vedem cât o să ne coste carnea de pui.
Prețul este de 6,17 € (≈30,85 lei), iar carnea de porc aici, preț de 6,99 € (≈34,95 lei). Trecem pe listă și acum avem o dilemă, pentru că nu știm ce salam să cumpărăm. Hai să luăm p-ăsta la 6 euro (≈30 lei). Deci am luat un salam la 6 euro, cu o greutate de 500g. Varianta din România era mult mai mică. Ține un pui întreg, este 2,69 € (≈13,45 lei)”, au menționat influencerii, în timp ce Jean Paler să fie exasperat de prețurile nesimțite de la „împinge-tava”, de pe Litoral.