International

Joe Biden vrea să discute din nou cu liderul chinez Xi Jinping. Casa Albă menține o viziune sceptică asupra întâlnirii Xi-Putin

Publicat: 20 mart. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Joe Biden vrea să discute din nou cu liderul chinez Xi Jinping. Casa Albă menține o viziune sceptică asupra întâlnirii Xi-Putin
Joe Biden vrea să discute din nou cu liderul chinez Xi Jinping

Președintele american Joe Biden este interesat să discute din nou cu liderul chinez Xi Jinping, potrivit lui John Kirby, coordonatorul de comunicații strategice al Consiliului de Securitate Națională.

Xi se află în prezent la Moscova într-o vizită de trei zile găzduită de președintele rus Vladimir Putin. Încă nu a fost programat nimic între liderii americani și chinezi, a spus Kirby. Oficialii americani vor să se asigure că „este la momentul potrivit”, a adăugat el.

„Este important să menținem acele linii de comunicare deschise, mai ales acum, când tensiunile sunt atât de mari”, a spus el.

Biden s-a întâlnit cu Xi Jinping

Biden s-a întâlnit cu Xi timp de trei ore în noiembrie, în timpul summitului G20 de la Bali. A fost prima lor întâlnire în persoană de când Biden a preluat mandatul. La acea vreme, președintele le-a spus reporterilor că a fost „deschis și sincer” cu Xi cu privire la gama de probleme în care Beijingul și Washingtonul nu sunt de acord.

Kirby a mai spus că SUA doresc să reprogrameze vizita secretarului de stat Blinken la Beijing. Acesta a fost amânat în februarie, ca răspuns la zborul unui balon spion chinez suspectat.

Blinken intenționează să călătorească în China „cu cea mai scurtă ocazie, când condițiile o permit”, a declarat luna trecută un oficial al Departamentului de Stat, deși oficialul nu a explicat ce condiții urmăresc SUA.

Kirby a mai spus că SUA poartă „discuții active” cu China cu privire la vizitarea țării a secretarului Trezoreriei Janet Yellen și a secretarului de Comerț Gina Raimondo.

Casa Albă menține o viziune sceptică asupra întâlnirii Xi-Putin

Casa Albă și-a menținut punctul de vedere sceptic cu privire la summitul din această săptămână dintre președinții Xi Jinping și Vladimir Putin, sugerând că există puține dovezi că discuțiile ar putea duce la evoluții pozitive pentru Ucraina.

El a spus că nu există încă dovezi că Beijingul merge mai departe cu furnizarea de arme Moscovei, dar a spus că opțiunea nu a fost eliminată de pe masă.

„Vom vedea despre ce vor ieși din această întâlnire. Adică, nu știm dacă va exista un fel de aranjament, v-aș spune doar că încă nu credem că China o scoate de pe masă”, a spus el.

Adauga un comentariu