Actualitate

Klaus Iohannis a chemat din nou specialiștii la Cotroceni: Caută soluții pentru criza de la secțiile ATI

Publicat: 18 nov. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Klaus Iohannis a chemat din nou specialiștii la Cotroceni Caută soluții pentru criza de la secțiile ATI
Președintele României, Klaus Iohannis

Președintele României, Klaus Iohannis, a chemat miercuri, 18 noiembrie, specialiștii din domeniul sanitar la Cotroceni. Se va discuta pe tema echipamentelor specifice secţiilor de terapie intensivă.

„În ceea ce priveşte situaţia la zi din sistemul sanitar, mâine voi organiza o întâlnire la Palatul Cotroceni cu experţii în domeniu pe tema echipamentelor din spitale, mai specific a celor din secţiile de terapie intensivă, cu referire la sistemele de gaze medicinale şi reţeaua electrică. Ştim că există numeroase probleme în acest domeniu, care impun rezolvarea lor cu prioritate”, a declarat Klaus Iohannis.

La ședință sunt așteptați Prim-ministrul României, Ludovic Orban; Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru; Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat; Vicepreședintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, prof. dr. Dorel Săndesc; Șeful Secției Anestezie și Terapie Intensivă I, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila”, Col. Dr. Dan Corneci; Managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeș”, dr. Emilian Imbri; Lector la Facultatea de Inginerie Medicală din cadrul Universității Politehnice București, Elena Ovreiu.

Klaus Iohannis: „Extinderea secţiilor de terapie intensivă în spitale se poate face cu respectarea normelor în vigoare“

Președintele a precizat că întâlnirea de la Cotroceni a fost convocată pentru a discuta cu guvernanţi, cu specialişti din domeniu, din zona terapiei intensive, despre măsurile care se impun pentru ca o tragedie ca aceea de la spitalul din Piatra Neamţ să nu se mai repete.

„Am convocat şi specialişti în instalaţii, în special în instalaţii sanitare. Lucrurile pot fi rezolvate. Extinderea secţiilor de terapie intensivă în spitale se poate face, evident, cu respectarea normelor în vigoare. Lucrurile care clar trebuie evitate sunt suprasolicitarea unor reţele şi improvizaţiile. Ştiţi foarte bine că improvizaţiile la reţele, în special electrice, sunt deosebit de periculoase, nu doar pentru un spital şi pentru o terapie intensivă, ci şi pentru oricine face astfel de improvizaţie acasă.

Deci, tocmai pentru a preveni aceste improvizaţii doresc să pun problema mâine pe tapet şi să găsim soluţii urgente, foarte urgente, fiindcă aici nu este nevoie doar de control, de verificare, este nevoie efectiv de intervenţie, de refacere a unor sisteme, de îmbunătăţire a unor sisteme şi de crearea unor proceduri care pe viitor nu mai permit astfel de acţiuni heirupiste, de mutat azi secţia, mâine injectomatul şi, din toată improvizaţia, iată că au murit oameni”, a precizat Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai afirmat că a solicitat autorităţilor o analiză a situaţiei reale a contractelor de service şi mentenanţă pentru echipamentele şi aparatura medicală din dotarea spitalelor publice.

Vinovat, scos din nou PSD

Klaus Iohannis a dat din nou vina pe PSD pentru tragedia de la Piatra Neamț.

„Sistemul sanitar trebuie regândit din temelii. Din martie, acest sistem și așa împovărat a avut de dus și bătălia cu coronavirusul. Este meritul medicilor că salvează vieți în ciuda tuturor dificultăților pe care le întâmpină. Doar reforme autentice, cu o majoritate care lucrează într-adevăr pentru români, pot rezolva aceste lucruri. Să nu ne limităm la a identificare doar pe cei care au greșit tehnic, problema este mai gravă.

Există și un vinovat moral, cel care a blocat guvernul lună de lună în Parlament. În același spirit de blocare a eforturilor de luptă împotriva pandemiei, autoritățile locale PSD-iste au aplicat după ureche măsurile de la centru. La Piatra Neamț, baronii roșii au schimbat directorii de spitale după capul lor. Autoritățile locale PSD-iste pun permanent piedici deciziilor centrale. Această situație nu poate continua așa. România are nevoie de reforme profunde, care sunt posibile doar cu sprijinul unei largi majorități parlamentare. De aceea votul din 6 decembrie e mai important ca oricând“, a spus Klaus Iohannis.

Adauga un comentariu