National

Klaus Iohannis, președintele României, a confirmat că vor fi restricții în timpul sărbătorilor de iarnă

Publicat: 28 oct. 2020
Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis

Miercuri, 28 octombrie, la Cotroceni, președintele Klaus Iohannis, a confirmat că vor fi restricții în timpul sărbătorilor de iarnă.

Președintele a fost întrebat dacă ia în considerare o stare de urgență pentru perioada iernii, așa cum s-a întâmplat în Israel, pentru limitarea deplasărilor și întâlnirilor. Acesta a oferit următorul răspuns:

„Nu s-a discutat un astfel de demers. Eu nu cred că în acest an sărbătorile de iarnă vor fi ca în alţi ani. Cu siguranţă vor fi restricţii în vigoare, cu siguranţă se va putea călători în puţine locuri. De exemplu, în străinătate este foarte greu de călătorit, din cauza multiplelor restricții ce s-au impus în diferite state. Cred că anul acesta ne vom intoarece la ce înseamnă sărbătoarea Crăciunului, în şi cu familia.

Președintelui României i-a fost adresată următoarea întrebare: „Luni aveam o rată de infectare de 3,51 în București, a scăzut la 3,18 ieri. Astăzi, această rată de infectare a urcat brusc la 3,81. Am încercat să aflăm cum se calculează. Se impune o mai mare transparență?” Răspunsul lui Klaus Iohannis a fost:

„Cu siguranță este de dorit să avem aceleași date de la toate instituțiile. Trebuie să vă explic ce trebuie să citim și ce nu trebuie să citim. Datele prezintă fluctuații mari de la o zi la alta. Pandemia nu se răspândește matematic. Pandemia se răspândește ba mai mult, ba mai puțin. Pe de altă parte, știm cu toții că numărul de testări este diferit de la o zi la alta. În weekend, numărul de testări este mai mic. Ce mă îngrijorează e numărul de infectări și numărul de persoane la ATI. Aici este clar că avem de-a face cu o provocare.”

Klaus Iohannis: „În acest moment nu discutăm despre lockdown, ci căutăm soluții”

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre posibilitatea închiderii țării pentru o perioadă de două săptămâni.

„În acest moment nu discutăm despre lockdown, ci căutăm soluții. În definitiv este nevoie oricât de îngrijorați am fi, și eu sunt foarte îngrijorat, de a găsi un fel de a continua. Fără alegeri, nu există democrație. Trebuie să avem grijă să creștem numărul de locuri de la ATI.

A închide țara nu este o soluție. O închidem pentru 2 săptămâni și apoi ce facem: Trebuie să găsim un just echilibru.

Ne vom întoarce la normalitate dacă avem grijă acum și dacă oamenii de știință vor găsi un vaccin foarte repede”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis susține în continuare organizarea alegerilor parlamentare, în ciuda creșterii numărului de cazuri COVID-19

Klaus Iohannis nu a renunțat la organizarea alegerilor parlamentare. Astfel că, în ciuda pandemiei provocate de noul coronavirus, alegerile se vor desfășura în data de 6 decembrie 2020.

„Alegerile parlamentare au fost stabilite conform legii și vor avea loc în 6 decembrie. În gestionarea pandemiei parlamentul a adoptat o lege specială, iar Guvernul și autoritățile locale gestionează acest proces”, a declarat Klaus Iohannis într-o conferință de presă.

Președintele nu susține testarea în masă

Președintele Klaus Iohannis a explicat că nici nu se pune problema pentru testarea în masă a populației pentru Covid-19, asta pentru că România nu are capacitatea de a face sute de mii de teste din lipsă de personal și aparatură.

”În primul rând, România nu are capacitatea pentru testare foarte, foarte mare. Testarea în masă ar presupune sute de mii de teste și nu avem capacitatea, nici personalul pentru așa ceva. Nici nu este recomandată testarea în masă. Acest procedeu este recomandat de unii care vor să pară interesanți.

Faptul că am ajuns la 37.000 de teste este de apreciat, având în vedere de unde am plecat.”, a spus Klaus Iohannis.

Adauga un comentariu