WoW!

La ce este bun ceaiul de iarbă în grădină

Publicat: 19 mai 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
La ce este bun ceaiul de iarbă în grădină

Vreți ca plantele dumneavoastră să se dezvolte bine și să rodească excelent? Vă plac îngrășămintele naturale, organice sau cele minerale? Vrem să vă povestim despre îngrășământul ideal: absolut natural și sigur, fără contraindicații! Este potrivit pentru toate plantele (legume, flori și alte culturi). Udați castraveții, roșiile, vinetele, ardeii cu el și nici nu le veți recunoaște peste câteva zile. Plantele nu doar cresc (ca după fertilizările cu azot), ci formează și numeroase flori, ovare și fructe: pur și simplu prosperă!

Acest îngrășământ-minune este reprezentat de ceaiul de iarbă fermentată. Vă vom dezvălui secretul lui! Datorită acestui compus natural, veți avea o grădină foarte roditoare!

Dacă ar fi să alegem între îngrășământul respectiv și bălegarul animalelor, vă putem spune fără îndoială că prima variantă este favorita noastră. Preferăm să nu utilizăm bălegarul, deoarece acesta poate reprezenta o sursă de paraziți și stimulează creșterea buruienilor. Cel mai bine ar fi să folosiți iarba fără semințe, ca să evitați înmulțirea buruienilor și prășitul frecvent.

Avem nevoie de:

  • iarbă cosită (orice buruieni, dar preferabil suculente);
  • saci negri, groși pentru gunoi;
  • găleți de plastic;
  • apă stătută la soare;
  • o stropitoare;
  • mănuși de grădinărit.

Mod de preparare:

1.Cosiți iarba cu ajutorul trimmer-ului electric sau a cositoarei cu recipient de adunare a ierbii cosite. Iarba trebuie să fie destul de măruntă. Dar puteți să folosiți și buruienile mai înalte: astfel ceaiul preparat va fi mai limpede.

2.Puneți iarba cosită în saci groși pentru gunoi, fără orificii. Dacă este suculentă, nu este necesar să o umeziți suplimentar. Dacă este uscată, umeziți-o cu puțină apă, folosind stropitoarea (nu o udați excesiv, doar umeziți-o).

3.Așezați sacii cu buruienile cosite într-un loc călduros și însorit, închizându-i în prealabil. Astfel iarba va începe să fermenteze: temperatura din saci se va ridica până la 60-70°C (procesul de fermentare necesită temperaturi înalte). Aceste condiții sunt benefice și prin faptul că asigură distrugerea bacteriilor patogene și a eventualelor insecte dăunătoare culese odată cu iarba: omizi, limacși, melci etc.

Iarba fermentează pe parcursul a 2-3 zile și, drept rezultat, devine bogată în macroelemente, microelemente și microorganisme folositoare, capabile să prevină dezvoltarea microbilor patogeni, inclusiv a fitoftorei. Ea are un miros plăcut și își modifică culoarea.

4.Transferați iarba fermentată în găleți de plastic, astfel încât să umpleți 1/3 sau 1/2 din volumul lor. Apoi umpleți-le cu apă stătută la soare, călduță.

5.Lăsați iarba să se infuzeze pe parcursul a 1-2 ore, ca să obțineți un ceai concentrat și bogat în elemente folositoare.

6.Apoi transferați ceaiul concentrat (nu este necesar să-l diluați) într-o stropitoare și fertilizați solul umed de la baza plantelor cu el: turnați câte aproximativ 1 litru de ceai la baza fiecărei plante.

7.După ce veți utiliza ceaiul, infuzați iarba fermentată încă o dată. Ceaiul respectiv nu va fi la fel de concentrat, dar oricum va aduce multe beneficii culturilor dumneavoastră.

8.După a doua infuzare puteți să folosiți iarba în calitate de mulci. De principiu, acest mulci nu este potrivit pentru roșii (cu excepția celor care se află în stadiul inițial de dezvoltare sau se dezvoltă rău — nu puneți mulciul direct sub tufă, ci în șanțul pentru irigare), deoarece iarba fermentată rămâne activă până la uscare și poate cauza supra dezvoltarea acestor culturi.

Mulciul din iarba fermentată este ideal pentru castraveți, pentru că ei adoră îngrășămintele organice

Dacă veți cerceta mulciul după 7 zile de la aplicare, veți observa o mulțime de viermi folositori sub el și extinderea sistemului radicular al culturilor, care vor încerca să ocupe acest mediu nutritiv. Iarba fermentată se descompune mai repede decât alte tipuri de mulci (fân, paie, iarbă proaspătă), oferind multiple beneficii atât solului, cât și plantelor, și microorganismelor.

9.Puteți să pregătiți ceaiul fermentat și din buruieni dezgropate cu tot cu rădăcini. Puneți-le în saci împreună cu solul rămas pe rădăcinile lor (după același principiu: saci negri, groși, fără orificii).

9.1.Preparați îngrășământul, respectând următoarea proporție:

  • aproximativ 5 litri de apă la
  • 3 găleți de 10 litri de iarbă fermentată
  • adăugați 100 ml de îngrășământ concentrat de microorganisme eficiente EM în apă și amestecați.

Dacă aveți posibilitatea, puteți să adăugați și tărâțe fermentate în soluția respectivă. Apoi turnați-o peste buruienile din sac.

9.2.Închideți ermetic sacul și puneți o piatră grea peste el. Astfel aerul nu va mai pătrunde în interiorul lui. Lăsați buruienile să fermenteze pe parcursul a 7-10 zile.

9.3.Transferați iarba fermentată în găleți de plastic, umplând 1/3 sau 1/2 din volumul lor. Apoi adăugați apa caldă și lăsați iarba să se infuzeze timp de 1-2 ore. Folosiți ceaiul pentru irigarea sau stropirea plantelor.

9.4.Dacă veți lăsa ierburile să fermenteze pe parcursul unei luni, veți obține un compot maturizat de EM (microorganisme eficiente).

Ceaiul de ierburi fermentate poate fi utilizat și ca îngrășământ foliar, care poate preveni dezvoltarea fitoftorei.

Vă recomandăm cu căldură să-l utilizați! După aceasta veți renunța la alte îngrășăminte și tipuri de fertilizare, deoarece veți observa îndată rezultatul.

Adauga un comentariu