Prima pagină » Eveniment-Social » La finalul acestei săptămâni, vineri, 1 octombrie 2021, la Iași debutează Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași. Acesta reunește artiști din 11 țări, în 20 de locuri din Iași
La finalul acestei săptămâni, vineri, 1 octombrie 2021, la Iași debutează Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași. Acesta reunește artiști din 11 țări, în 20 de locuri din Iași

La finalul acestei săptămâni, vineri, 1 octombrie 2021, la Iași debutează Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași. Acesta reunește artiști din 11 țări, în 20 de locuri din Iași

27 sept. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul” din Iași organizează săptămâna aceasta (vineri, 1 și până pe 10 octombrie 2021), Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr (ediția a XIV-a). Acesta reunește artiști din 11 țări (Austria, Canada, Cehia, Elveția, Franța, Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, România, Spania), în 20 de locuri din oraș și din afara lui, peste 85 de reprezentații (indoor, outdoor, on-line, în eter) și peste 100 de evenimente (conferințe, lansări de carte, dezbateri, ateliere, expoziții etc.)

Vineri, 1 octombrie 2021, la Iași debutează Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași (FITPTI). Organizat de Teatrul pentru Copii și Tineret „Luceafărul”, acesta reunește artiști din 11 țări, în 20 de spații. Invitații vin din: Austria, Canada, Cehia, Elveția, Franța, Germania, Israel, Italia, Marea Britanie, România. Vor fi peste 85 de reprezentații (indoor, outdoor, online, în eter) și peste 100 de evenimente (conferințe, lansări de carte, dezbateri, ateliere, expoziții etc.). Focusul „Artă și tehnologie” va urmări câteva dintre liniile de legătură dintre două tipuri de creativitate – scenică și științifică, preocupări estetice pe care pandemia le-a subliniat prin apropierea lor mai accelerată. Dispozitivele electronice, noile forme de agregare culturală, acomodarea spectatorului la ele sunt realități foarte recente, evidențiate prin acest program bogat, variat, în care spectatorul și publicul tânăr va regăsi multe exclusivități naționale. Îndemnul FITPTI este „Open new tab, fereastra către viitor!”.

Organizatorul FITPTI este Teatrul „Luceafărul” din Iași, iar finanțarea este asigurată de Consiliul Județean Iași

Organizatorul FITPTI este Teatrul „Luceafărul” din Iași, iar finanțarea este asigurată de Consiliul Județean Iași (CJI). Un sprijin important îl asigură parteneri de cursă lungă ai evenimentului: Primăria, Centrul Cultural German, autoritățile landului Baden-Württemberg din Germania, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției, Ambasada Israel etc. Așa cum a făcut întotdeauna, Festivalul reunește o serie de exclusivități naționale. Susanne Kennedy (deținătoarea Premiului „Europa pentru Teatru”, cea mai importantă distincție continentală a artelor scenice) va fi prezentă pentru prima oară în România, numai la FITPTI, prin instalația imersivă I AM (VR) concepută alături de Markus Selg (Germania). Spectatorii vor purta ochelari VR și vor pătrunde într-un univers foarte special, construit pe întrebarea existențială „Cine suntem?”.

Cel dintâi spectacol realizat pe un text de teatru scris de un robot („Când un robot scrie o piesă”, Praga Cehia) va fi în România numai în FITPTI

Cel dintâi spectacol realizat pe un text de teatru scris de un robot („Când un robot scrie o piesă”, Praga Cehia) va fi în România numai în FITPTI. Proiectul THEaiTRE marchează împlinirea unui veac de când cuvântul robot a fost pus în circulație de dramaturgul Karel Capek, miza fiind acum ca Inteligența Artificială (IA) să imagineze o lucrare care se pretează la punerea în scenă.

„Este un demers de pionierat, care va continua încă doi ani pe filiera îmbunătățirii modului în care IA poate fi utilă artei teatrale”, a precizat Oltița Cîntec, directorul FITPTI.

Și „Improbotics” (Canada, Marea Britanie), o improvizație online streaming coordonată de Inteligența Artificială, va putea fi urmărită numai în festivalul ieșean. Conceptul acestui grup de improvizatori, cercetători ai IA și tehnicieni este să evidențieze modalitățile în care spontaneitatea umană poate conlucra cu cea a unui robot programat în acest sens. Publicul este participativ, propunând on-line temele de improvizație, într-un demers estetic care reunește prin implicare toate componentele acestui gen atât de popular.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *