Actualitate

La pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou vor putea participa doar bucureștenii

Publicat: 22 oct. 2020
pelerini la rând
Pelerini care stau la rând

La pelerinajul ce va avea loc cu ocazia Sf. Dimitrie cel Nou, în perioada 25-27 octombrie, în zona Patriarhiei din București, vor putea participa numai persoane din București. Decizia a fost luată în urma semnării protocolului dintre Patriarhia Română și Primăira București.

„La activitate vor participa numai persoane din municipiul București. Pentru aceasta, organizatorul va institui puncte de filtrare a participanților în zonele de acces/ieșire a publicului. În zona acestor filtre va fi realizat triajul observațional al participanților”, se arată în protocolul încheiat de PMB cu Patriarhia Română.

Ce măsuri se vor aplica la pelerinajul de Sfântul Dimitrie cel Nou

Potrivit documentului, persoanele organizate pe rândul de așteptare vor beneficia de marcare la fiecare 1,5 metri, iar pe stâlpi vor fi amplasate anunțuri cu privire la păstrarea distanței și respectarea normelor igienico-sanitare.

„Numărul participanților: circa 500 de persoane la un moment dat”, se mai stipulează în protocol.

Vasile Bănescu: „Este un pelerinaj gândit și adecvat la condițiile actuale“

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhie Române, a spus că pelerinajul de pe 27 octombrie este unul „gândit şi adecvat la condiţiile actuale”.

„Numărul pelerinilor care participă anual la sărbătoarea din 27 octombrie e considerabil mai mic, iar prin comparație cu pelerinajul de la Iași, acest număr este în general de trei ori mai redus. Cei mai mulți credincioși, în majoritatea lor copleșitoare vin individual, nu vin în grupuri organizate, iar pelerinii care venea din provincie, oricum veneau cu automobilul. Nu este cazul anul acesta. Este un pelerinaj gândit și adecvat la condițiile actuale“, a spus Vasile Bănescu.

Raed Arafat: „Să se respecte măsurile de siguranță“

Recomandarea secretarului de stat în cadrul Ministerului de Interne, Raed Arafat, este ca de Sfântul Dumitru să fie limitat accesul credincioşilor şi să se respecte măsurile de siguranţă, printre care purtarea măştii de protecţie.

”Ne confruntăm cu o situaţie foarte serioasă. În acelaşi timp ne confruntăm cu o rezistenţă foarte mare şi cu o presiune foarte mare asupra tuturor celor care încearcă să implementeze aceste reguli. Deci, fără discuţie, când avem reguli, trebuie să fie respectate, când avem reguli, ele trebuie să fie respectate. Eu ştiu că vor rămâne la fel condiţiile, nu se vor schimba, adică participă cei care sunt din Bucureşti, bineînţeles rămâne partea de pelerinaj care este interzisă şi mai ales în Bucureşti.

Nu vreau să ne trezim că Jandarmeria merge cu bastonul după oameni pe aceste teme, nu cred că este dorit să fie văzut şi se încearcă să fie un dialog între toată lumea, să se respecte regulile. Nimeni nu vrea să ajungem la alte acţiuni. Alte ţări au ajuns la alt nivel de confruntare. Aici, totuşi nu s-a ajuns şi mă bucur că nu s-a ajuns”, a declarat Raed Arafat.

Nelu Tătaru: „Trebuie să adaptăm pelerinajele la pandemie şi nu pandemia la pelerinaje”

Ministrul Sănătății a declarat că vorbește din punctul de vedere al personalului medical, care și el se roagă atunci când își exercită profesia. Mai mult decât atât, Nelu Tătaru a spus că are speranța ca legea să fie respectată atât de autorități, cât și de cetățeni.

„O să vorbesc din punctul de vedere al personalului medical cu care mă întâlnesc de peste 7 luni de zile. Şi ei au credinţa în suflet, şi dânşii tratează cu credinţă, şi dânşii se roagă la intrarea în schimb, şi dânşii se roagă când pleacă acasă, şi dânşii se roagă peste noapte ca pacientul a doua zi să fie mai bine. Credinţa o avem în suflet, iar în condiţiile în care am specificat că în acest an trebuie să adaptăm pelerinajele la pandemie şi nu pandemia la pelerinaje am spus cam totul. Avem nişte restricţii, avem nişte reguli, avem o legislaţie – Legea 55, avem şi organe care trebuie să gestioneze respectarea acestei legi. Haideţi să le respectăm şi organele de ordine să îşi facă datoria”, a mai spus ministrul.

Comentarii
  • Bine ca la Iasi la pelerinaj au venit din toate partile, dar in bucuresti nu mai au voie, seamana cu alegerile si deschiderea/inchiderea scolilor …..

Adauga un comentariu