National

Ministrul Sănătății, despre pelerinajul de la Sfânta Parascheva: „S-a dat în spirit religios şi civic să poată intra”

Publicat: 16 oct. 2020
Ministrul Sănătății, despre pelerinajul de la Sfânta Parascheva: „S-a dat în spirit religios şi civic să poată intra”
Ministrul Sănătății, despre pelerinajul de la Sfânta Parascheva: „S-a dat în spirit religios şi civic să poată intra”

Vineri, 16 octombrie, Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, a vorbit despre evenimentele petrecute la Iași, de hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, atunci când pelerinii, veniți din afara orașului, au ignorat restricțiile și au fost lăsați să intre, pentru a se închina. Astfel, Tătaru a menționat că pelerinii au fost lăsați să intre „în spirit religios şi civic”, cu toate că legea nu permitea acest lucru.

„În acel moment discuţiile au fost tocmai pe faptul că acei oameni au venit, au ajuns în faţă şi dacă tot au intrat în Iaşi, s-a dat în spirit religios şi civic să poată intra. Faptul că au beneficiat altfel decât am crezut noi că vor reacţiona este un lucru care trebuie evaluat şi poate organele de ordine să îşi facă datoria”, a spus ministrul Sănătăţii.

Nelu Tătaru: „Trebuie să adaptăm pelerinajele la pandemie şi nu pandemia la pelerinaje”

Ministrul a declarat că vorbește din punctul de vedere al personalului medical, care și el se roagă atunci când își exercită profesia. Mai mult decât atât, Nelu Tătaru a spus că are speranța ca legea să fie respectată atât de autorități, cât și de cetățeni.

„O să vorbesc din punctul de vedere al personalului medical cu care mă întâlnesc de peste 7 luni de zile. Şi ei au credinţa în suflet, şi dânşii tratează cu credinţă, şi dânşii se roagă la intrarea în schimb, şi dânşii se roagă când pleacă acasă, şi dânşii se roagă peste noapte ca pacientul a doua zi să fie mai bine. Credinţa o avem în suflet, iar în condiţiile în care am specificat că în acest an trebuie să adaptăm pelerinajele la pandemie şi nu pandemia la pelerinaje am spus cam totul. Avem nişte restricţii, avem nişte reguli, avem o legislaţie – Legea 55, avem şi organe care trebuie să gestioneze respectarea acestei legi.

Eu sper că vom respecta legea (…) Avem nişte reguli, avem nişte măsuri, şi nişte legi care ar trebui să se respecte. Faptul că am crezut şi credem în continuare în spiritul civic ne-a făcut să vedem că lumea nu respectă aceste reguli. Haideţi să le respectăm şi organele de ordine să îşi facă datoria”, a mai spus ministrul.

Marcel Vela: „Ceea ce s-a întâmplat la Iaşi a fost o decizie operativă pentru a salva o situaţie care putea degenera”

Joi, 15 octombrie, Marcel Vela, Ministrul Afacerilor Interne, a transmis la Timișoara că situația de la Iași putea degenera, dacă nu se lua această decizie operativă.

„Atunci când o decizie care e adoptată salvează o situaţie gravă, aceste decizii se iau în mod legal şi profesionist de către cei care analizează exact momentul operativ de la o anumită situaţie, zonă sau eveniment. Aşa că ceea ce s-a întâmplat la Iaşi a fost o decizie operativă pentru a salva o situaţie care putea degenera şi putea deveni foarte gravă, atât pentru cei implicaţi în evenimentul respectiv, cât şi pentru ceea ce înseamnă o afectare a imaginii ţării noastre care ar fi fost speculată în media naţională sau internaţională cu privire la, să spunem, posibile violenţe între cei care aşteptau să intre în curtea bisericii şi organele de ordine care trebuiau să interzică acest lucru”, a detaliat Marcel Vela.

Adauga un comentariu