Local

La spitalul „Parhon” din Iași s-au reluat procedurile de dializă hepatică! Un pacient a fost salvat de medici în ultimul moment – FOTO

Publicat: 17 iul. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
La spitalul Parhon din Iași s-au reluat procedurile de dializă hepatică Un pacient a fost salvat de medici în ultimul moment - FOTO
Spitalul Clinic "Dr. C.I. Parhon" este singura unitate medicală din regiunea Moldovei care oferă procedura de dializă hepatică

Procedura de dializă hepatică efectuată la Spitalul „C.I. Parhon” din Iași a fost reluată după aproape doi ani. Potrivit medicilor din cadrul Spitalului Clinic „Dr. C.I. Parhon”, unitatea medicală este singura din regiune care deține un astfel de aparat pentru dializă hepatică

Dializa hepatică, numită de către medicii specialiști „tehnica cu potențial salvator de viață”, a fost reluată din nou la Spitalul Clinic „C.I. Parhon”, din Iași. Programul de dializă hepatică a fost oprit în anul 2019 din motive birocratice. Prima procedură a fost realizată în ultima săptămână, după ce un caz foarte grav a fost direcționat de la Spitalul Orășenesc Siret din județul Suceava. Inițial, pacientul a fost adus la Spitalul de Boli infecțioase.

„Pacientul a fost transferat la noi de la spitalul de Boli Infecțioase, inițial cu o suspiciune de leptospiroză, ulterior, fiind evaluate mai multe potențiale afecțiuni care pot da insuficiență hepatică și renală. A fost internat direct în terapie intensivă având nevoie de supleerea funcțiilor respiratorii. Până în prezent s-au efectuat 3 ședințe de dializă hepatică și, din fericire, evoluția în prezent este mult îmbunătățită. Pacientul respiră singur, nu mai are nevoie de suport pentru menținerea tensiunii arteriale și sperăm că evoluția va fi în continuare una favorabilă”, a precizat dr. Ionuț Nistor, purtătorul de cuvânt de Spitalul Clinic „C.I. Parhon”.

Bărbatul de 46 de ani din județul Suceava a fost salvat prin dializa hepatică

Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” este singurul spital din zona Moldovei care poate efectua procedura de dializă hepatică. Atunci când nu era disponibilă, pacienții trebuiau să fie transportați cu elicopterul sau cu o ambulanță specială în București, la un centru unde se putea efectua procedura de dializă. Tehnica de dializă hepatică are ca scop regenerarea ficatului și creșterea speranței de viață. În ciuda progreselor înregistrate la secția Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), mortalitatea pacienților cu insuficiență hepatică este foarte ridicată, undeva la 40 – 80 la sută. Dializa hepatică și transplantul hepatic reprezintă modalități terapeutice accesibile și în țara noastră.

„Pacientul adus din județul Suceava era într-o stare destul de gravă, avea icter, pigmenții erau modificați la culoare. Nu putea respira decât cu ajutor și avea inclusiv insuficiență renală pentru că de asta a fost inițial adresat la noi. A fost internat direct în terapie intensivă”, a adăugat dr. Ionuț Nistor.

Procedura de dializă hepatică nu este deloc ieftină

Medicii din Iași spun că procedura de dializă hepatică este costisitoare. Materialele necesare pentru o procedură costă 15.000 lei.

„I-am oferit o șansă la viață prin această procedură. Pacientul are o evoluție bună, acum este conștient, comunică cu noi, lucru pe care îl credeam imposibil la internare. Un pacient cu insuficiență hepatică acută este un pacient foarte grav. Poate fi în comă, poate avea o afectare renală, neurologică, respiratorie și multe altele. Nu ne putem pronunța asupra numărului de cazuri deoarece este ceva imprevizibil. Depinde dacă se consumă ciuperci toxice, dacă ia paracetamol. În general, o procedură de dializă hepatică durează 6 ore, timp în care este monitorizat îndeaproape, pentru că trebuie luată coagularea frecvent și văzută doza de heparină, și numărul de proceduri variază de la caz la caz. Putem face 2-3 ședințe, depinde de caz”, a declarat Dr. Liviu Antohi, medic-șef ATI de la Spitalul „Dr. C.I. Parhon”.

Adauga un comentariu