La Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sfânta Maria” din Iaşi va funcţiona primul compartiment dedicat diagnosticării şi tratării copiilor cu autism. Inițial, acesta va avea cinci locuri, urmând ca, odată cu finalizarea noului corp al spitalului, capacitatea lui să fie mărită
Managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași a înaintat deja Ministerului Sănătăţii documentația pentru înființarea Compartimentului de diagnostic și tratament în patologia din spectrul autism și ADHD. Pentru a pune bazele acestui nou compartiment s-a consultat cu asociațiile, fundațiile, organizațiile din domeniu, dar și cu părinții copiilor care suferă de autism.
La Iaşi va fi înfiinţat primul compartiment dedicat diagnosticării şi tratării copiilor cu autism
La Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași va fi înființat primul compartiment din țară dedicat exclusiv diagnosticării și tratării copiilor care suferă de autism și ADHD. S-a decis înființarea unui astfel de compartiment, deoarece tot mai mulți copii suferă de autism, iar, pentru a se putea recupera, micuții trebuie diagnosticați între un an și doi ani.
„Pentru că noi vedem copiii de la o vârstă foarte mică și avem suspiciuni, dar nu avem unde să-i îndreptăm, am decis să facem acest compartiment. Compartimentul de autism este destinat pacienților cu patologie în spectrul autist. Din nefericire, această patologie este din ce în ce mai frecventă și ceea ce este cel mai grav este că, pentru a avea succes terapia, copiii trebuie să fie diagnosticați între vârsta de un an și doi ani, ceea ce în acest moment nu se întâmplă la nivelul Moldovei.
Noi vrem crearea acestui centru, în primul rând, pentru diagnostic și tratament, pentru a putea recupera pacienții până în vârsta de 5 ani. Împreună cu asociațiile naționale ale pacienților cu patologie din spectru autist am gândit acest compartiment, am avut consultări cu ei, avem sprijinul lor. Ne dorim să punem bazele unui program național de screening al acestei patologii”, a declarat bioing. med. pr. drd. Alina Belu, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași.
Alina Belu: „Sunt niște costuri enorme pe care le suportă părinții ca să poată să se recupereze copilul”
Compartimentul de diagnostic și tratament în patologia din spectrul autism și ADHD va număra cinci locuri, dar managerul spitalului speră ca, odată cu finalizarea noului corp al unității medicale, capacitatea compartimentului să fie mărită. Numărul de locuri va depinde de adresabilitate.
„Compartimentul va avea 5 locuri inițial, pentru că spațiul nu ne permite mai multe, dar, când clădirea nouă din spatele spitalului va fi construită, ne vom extinde și în funcție de adresabilitate vom extinde tot ce înseamnă și sfera de recuperare a pacientului cu autism, pentru că sunt niște costuri enorme pe care le suportă părinții. Unii au bani, alții se împrumută de la bancă ca să poată să se recupereze copilul”, a adăugat managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași.
Bioing. med. pr. drd. Alina Belu a înaintat deja către Ministerul Sănătăţii documentația pentru înfiinţarea acestui compartiment dedicat diagnosticării și tratării copiilor cu autism şi ADHD.
„Una dintre cele mai importante nevoi ale comunității noastre este documentația pe care doamna manager a și înaintat-o către Ministerul Sănătății, să înființăm acest compartiment de diagnostic și tratament pentru tot ceea ce înseamnă patologie din spectrul autist și ADHD, pentru că foarte mulți copii din județul nostru, și nu numai, suferă de aceste afecțiuni. Incidența este din ce în ce mai mare”, a transmis Costel Alexe, președintele Consiliului Judeţean Iaşi.
Exista in spital Centrul de Genetica , care, printre altele se ocupa si de aceste diagnostice ADHD , de ce se cere unul nou?
Astea sunt amatorisme, aceste patologii sunt apanajul specialistilor neuropsihiatri si nu pediatri.
Este totusi un spital de urgente nu de boli cronice.
Sa dea bine la CV … eu ma rog sa dea Bunul Dzeu sa apara asa ceva dar … din pacate e doar pe hartie. Sa intrebam la Minister – chiar e in studiu ? Unde mai are un spital asa ceva in tara?
Cine mai are timp să creadă minciunile acestor doi impostori? De ar fi așa, dar mă îndoiesc… In luna decembrie au făcut campanie in scoli ca să strângă bani pentru o mașină de spălat pentru mamele copiilor de pe secția de oncologie. Niste lacomi, haini, ce erau două mașini de spălat și două uscătoare pentru ei să pună în spital pentru aparținătorii acestor copii? Cat sa meargă într-o vacanță în Dubai, atât era. Nu mai credeți mincinoșii, nimic nu fac, doar fac promisiuni in presa. Oricum se vede că e schimbata conducerea spitalului, nimeni nu mai vrea sa lucreze in upu. La o gardă de sâmbătă noapte, un porc stătea încuiat în camera „medici 1” și se auzea un meci de fotbal, ieșea din ora in ora până în ati și intra înapoi și se încuia și iar dădea la meci. Am întrebat doctorita care m-a preluat de ce suferă copilul meu, ce diagnostic are după analize și consult, iar snoaba m-a întrebat dacă sunt medic eu, atâta de leneșă și proasta era că nici nu s-a uitat pe fisa. Nu sunt medic, sunt mama copilului și am nevoie sa știu ce are copilul meu, că de asta sunt acolo. Numai prosti in spitalul ăla de când e Belu manager. Nici măcar șpaga nu ii mai mișcă, le place sa stea cu curul in mână și să ia salariu.