Prima pagină » Sanatate » Laboratorul de Anatomie Patologică din cadrul Clinicii Sante: Fundamentul diagnosticului medical de precizie
Laboratorul de Anatomie Patologică din cadrul Clinicii Sante:  Fundamentul diagnosticului medical de precizie

Laboratorul de Anatomie Patologică din cadrul Clinicii Sante: Fundamentul diagnosticului medical de precizie

10 iun. 2024, 11:17,
în Sanatate

În cadrul Clinicii Sante, laboratorul de Anatomie Patologică este un pilon esențial al diagnosticării medicale, oferind servicii de top în evaluarea și interpretarea probelor de țesut. Cu o echipă de specialiști dedicați și o tehnologie de ultimă generație, laboratorul nostru joacă un rol esențial în stabilirea diagnosticului corect și în orientarea tratamentelor eficiente pentru pacienți.

Ce reprezintă anatomia patologică ?

Anatomia patologică este piatra de temelie a diagnosticului medical, ce se ocupă cu diagnosticul bolilor pe baza studierii schimbărilor macroscopice și microscopice a celulelor și a țesuturilor, ce apar în urma unei stări patologice.

Importanța Anatomiei Patologice

Anatomia patologică are un rol crucial în prelucrarea și analiza probelor de biopsie și operatorii. Rezultatul acestei evaluări detaliate se concretizează într-un raport histopatologic, esențial pentru stabilirea protocolului terapeutic optim pentru fiecare pacient.

Procedurile utilizate în anatomia patologică

Fiecare piesă prelevată, fie dintr-o puncție efectuată în diverse regiuni ale corpului, fie în urma unei intervenții chirurgicale, trece printr-un proces riguros de pregătire pentru evaluarea microscopică: plasarea piesei în formol după recoltare, orientarea piesei (examinarea macroscopică a fragmentului, descrierea și secționarea acestuia), fixarea în alcool, includerea fragmentului de țesut în bloc de parafină, tăiere la microtom, deparafinare, colorare.

Examinarea macroscopică – examinarea țesuturilor cu ochiul liber. Aceasta este importantă pentru fragmentele mari de țesut, deoarece boala poate fi adesea identificată vizual. În acest pas, patologul selectează, de asemenea, zonele care vor fi procesate pentru histopatologie.

Examinarea microscopică

  1. Examenul histopatologic – examinarea unor secțiuni colorate de țesut folosind tehnici histologice. Colorația standard este hematoxilin-eozină.
  2. Imunohistochimia – utilizarea anticorpilor pentru a detecta prezența, numărul și localizarea proteinelor specifice. Această tehnică este esențială pentru a caracteriza proprietățile moleculare ale anumitor tipuri de cancer. Pentru efectuarea analizei imunohistochimice, inițial se examinează la microscop lama colorată cu hematoxilină-eozină, apoi se recomandă markerii/ anticorpii imunohistochimici ce urmează a fi analizați.

Imunohistochimia vine în completarea analizei histopatologice deoarece prezintă sensibilitate și specificitate ridicate și eficacitate în diagnosticare.

Procedura de lucru este complet automatizată și folosește coloratorul automat Dako Autostainer Link48/ BenchMark GX IHC/ISH.

Excelență în Diagnosticul Cancerului

Laboratorul de Anatomie Patologică al Clinicii Sante este recunoscut pentru excelență și precizie în diagnosticul cancerului. Rezultatul anatomo-patologic este considerat „standardul de aur” în oncologie pentru că stabilește un diagnostic precis, identificând tipul și subtipul de cancer și stadializarea histopatologică a tumorii.

Cât durează până la primirea rezultatului ? 

Termenul de execuție este de obicei de 8-10 zile lucrătoare, însă în funcție de complexitatea cazului, medicul anatomo-patolog  poate solicita colorații speciale, care determină prelungirea termenului cu încă 2 zile.

Partenerul Dvs. în Sănătate

La Clinica Sante, înțelegem că un diagnostic corect este esențial pentru tratamentul eficient al oricărei afecțiuni. Laboratorul nostru de Anatomie Patologică este dedicat să ofere cele mai precise și detaliate evaluări, ghidând medicii clinicieni în alegerea celor mai bune strategii terapeutice pentru pacienți. Prin excelența și devotamentul echipei noastre, ne asigurăm că fiecare pacient beneficiază de cea mai bună îngrijire posibilă.

Alegeți Laboratorul de Anatomie Patologică al Clinicii Sante pentru diagnosticarea precisă și avansată a afecțiunii dumneavoastră!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *