Titlurile zilei

Lângă acest bloc din Iași se pot face decapitări în plină stradă. Pericol de nedescris în cuvinte din cauza „călăului” de la etajul 10 (EXCLUSIV)

Publicat: 31 mai 2022
_____ Vizualizări 10 Comentarii
Lângă acest bloc din Iași se pot face decapitări în plină stradă. Pericol de nedescris în cuvinte din cauza călăului de la etajul 10 EXCLUSIV
Fostul Hotel al Gării Internaționale din Iași a devenit o ruină

Fostul Hotel al Gării Internaționale din Iași, care se află vizavi de Gara Internațională, a devenit un pericol public. Blocul se deteriorează pe zi ce trece. Viața trecătorilor este pusă în pericol, deoarece în orice moment pot cădea bucăți de sticlă și de tencuială

Blocul turn, aflat peste drum de Gara Internațională, chiar lângă stația de tramvai, este fostul Hotel al Gării Internaționale. Imobilul de pe bulevardul Nicole Iorga, nr. 39, Bloc H2, este un adevărat pericol public pentru pietoni. Pe fațada blocului din Iași a fost pus un anunț de către președintele scării  pe care scrie „Nu staționați sub geamuri! Pericol de accidentare prin căderea acestora”. Trebuie precizat că fațada blocului care este formată în cea mai mare parte din geamuri de sticlă este complet deteriorată. Geamurile sunt sparte și riscă să cadă pe trotuar la cea mai mică adiere de vânt.

„Eu am preluat funcția de președinte de scară din luna noiembrie 2021. Tot ce știu este că aceste geamuri au fost chituite în urmă cu 2 ani, iar de atunci nu s-a mai făcut nimic. Într-adevăr, acolo este jale. Blocul este construit din 1965 și de atunci este așa. Când bate puțin vântul, parcă e război pe scară, pentru că geamurile sunt sparte se aude un zgomot înspăimântător. Eu am pus acel anunț pe bloc și am făcut și cerere pentru înlocuirea gemurilor sparte. Eu aș vrea să schimb toată fațada, dar de unde bani. Să văd dacă reușesc să schimb măcar geamurile. Din fericire, până acum nu a fost niciun accident”,  a declarat Elena Pricop, președintele blocului deteriorat.

Locuitorii blocului pericol, de la Gara Internațională din Iași, sunt disperați de situație

În bloc există 126 de apartamente. Localnicii sunt disperați de situație și spun că nu s-au mai făcut reparații de când imobilul a fost construit, adică în urmă cu mai bine de 50 de ani. Aceștia cunosc toate defectele blocului, dar nu au nicio putere să schimbe ceva.

„Aici a fost Hotelul Gării Internaționale, iar după ce au fost inundațiile l-au dat la nevoiași. Blocul e din 1965 și de atunci e așa. Noi știm că e pericol, știm că sunt multe defecte aici, dar nimeni nu face nimic, noi ce să facem? Ușile sunt sparte, geamurile la fel. Când bate puțin vântul sau plouă e jale. Cădea și ceramica de pe bloc, era să lovească oameni pe stradă. Alea au fost lipite recent, poate o să repare și geamurile. Alte probleme nu sunt în bloc decât astea, în rest e bine”, au povestit două dintre locatarele blocului, pe care le-am găsit chiar la intrare.

Un alt bloc din municipiul Iași care stă să cadă

Blocul CFR, din apropierea pieței Păcurari, administrat de INAAP Service, este într-o stare deplorabilă. Peste 120 de familii trăiesc în condiții greu de imaginat. Căldura încă lipsește, pereții s-au depărtat vizibil și riscă să lovească țeava principală de apă. Locuitorii plătesc pentru serviciile de căldură și curățenie, dar acestea nu există. În fiecare lună, locuitorii blocului plătesc câte 5 lei pentru curățenie pe scară, dar femeia de serviciu nu a mai venit de mai bine de două luni. Proprietarii apartamentelor din blocul CFR, de pe strada Cazărmilor nr. 3, au fost nevoiți să plătească suma de 7.000 de lei pentru ușa de termopan și interfonul pe care le-au cerut.

În schimbul ușii de termopan, cum apare și pe factură, au primit o ușă metalică. Ușa a fost schimbată la o singură intrare. Locuitorii blocului au cerut interfon, pentru ca oamenii străzii care își făceau veacul în acest bloc să nu mai poată intra. Trebuie precizat că blocul unde a fost Hotelul Gării Internaționale este în administrarea SC Termo-Service SA Iași.

Ce spun cei de la Termo-Service SA Iași?

Reprezentanții Termo-Service SA au arătat că sprijină asociațiile de proprietari pentru proiectele ce țin de reabilitarea blocurilor pe care le administrează.

„Împreună cu Serviciul Asociațiilor de Proprietari din cadrul Primăriei Iași au fost făcute adrese la toate asociațiilor administrate de Termo-Service SA referitoare la reabilitarea clădirilor din punct de vedere al riscurilor ce decurg din căderea tencuielii. Fiecare asociație poate să-și contracteze lucrări ce țin de reabilitarea blocurilor. Societatea noastră le poate acorda suportul maxim la orice solicitare din partea asociațiilor. Termo-Service SA a transmis tuturor asociațiilor că pot depune solicitări pe componenta de reabilitare din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, dar și în baza altor proiecte ale Ministerului Dezvoltării”, a precizat Alin Aivănoaei, directorul Termo-Service SA Iași.

Acel bloc de la Gara Internațională Iași nu este singurul din Iași care are nevoie urgentă de reabilitare.

Comentarii
  • Romanasi, legatura intre risc si pericol este expunerea. Puneti laba la treaba si faceti ceva, in caz de accident va fi poate prea tarziu si inutil chiar daca niste iresponsabili vor intra la puscarie . Solutii exista intotdeauna, doar prostia franeaza imaginatia

  • la 108 garsoniere cate sunt in acel bloc H2 de pe esplanada Cantemir daca ar pune fiecare cate 500 lei s-ar strange 54.000 lei suficient pt reabilitarea si renovarea etajelor. dar nu stiu de ce arata asa urat holurile scarii ca doar s-a facut renovare acu cativa ani, s-a dat cu vopsea si vopsea lavabila in scara. atunci cu 54.000 lei sa faca termoizolatia blocului si sa se schimbe si geamurile cu termopane.

  • Indiferenta si lenea au ajuns sa faca asa paguba. Nu este unitate in acea sociatie de proprietari. Nu este singurul caz de asa ceva. Sunt multe cazuri asemanatoare in tara asta.

Adauga un comentariu