Titlurile zilei

Blocul-pușcărie din cartierul Păcurari, din Iași! Familii ținute de administrator ca în cuștile pentru animale. Directorul Dan Gîrtan: „Nu vreau să răspund”

Publicat: 05 mart. 2021
Blocul CFR deteriorat, pereți sparți, infiltrări de apă, scări și Dan Gîrtan, directorul INAAP Iași
Locuitorii unui bloc din Iași riscă zilnic să se dărâme blocul cu ei. 124 de familii trăiesc clipe de groază într-un bloc administrat de INAAP Iași

Situația s-a înrăutățit pentru locuitorii blocului CFR, administrat de Institutul Național pentru Administrarea Asociațiilor de Proprietari (INAAP), la mai puțin de 5 luni de când aceștia înghețau în apartamente. Infiltrații la etajul superior, pereți care se dărâmă și ușă de metal în loc de ușă de termopan, sunt doar câteva dintre problemele semnalate de proprietarii apartamentelor

Blocul CFR, din apropierea pieței Păcurari, administrat de INAAP Service, este într-o stare deplorabilă. Peste 120 de familii trăiesc în condiții greu de imaginat. Căldura încă lipsește, pereții s-au depărtat vizibil și riscă să lovească țeava principală de apă. Locuitorii plătesc pentru serviciile de căldură și curățenie, dar acestea nu există. În fiecare lună, locuitorii blocului plătesc câte 5 lei pentru curățenie pe scară, dar femeia de serviciu nu a mai venit de mai bine de două luni.

„Sunt dintotdeauna aceste probleme. Eu locuiesc de 3 ani în acest bloc și m-am săturat, ne iau bani pentru reparații și blocul se deteriorează pe zi ce trece. Ne-am întâlnit câțiva vecini să vedem ce este de făcut, pentru că INAAP-ul ne ia banii și nu face nimic. Pereții se distanțează și sunt inundații. Plătim facturi cu sume extraordinar de mari, deoarece se adaugă cantități de apă în plus. Ușa de la intrare este ca la pușcărie. Ne-am săturat să plătim pentru nimic. Când plouă, curge apa pe pereți, a bătut vântul și a luat tabla de pe acoperiș. Ne temem că ia foc blocul de la apa infiltrată la instalația electrică”, a declarat o locatară din blocul CFR.

„Eu spăl zilnic pe scară, pentru că nu pot să văd câtă mizerie se adună. Pentru ce plătesc eu tarif de administrare de 15 lei, dacă nu face nimeni nimic? Eu vin de la serviciu și fac curățenie în scară, nu vine nimeni să facă curat aici. Noi nu suntem singurii, am cunoștințe care stau în zona Dacia, într-un bloc administrat tot de INAAP Service, și se plâng de aceleași probleme”, a spus o altă locatară din bloc.

Ușă de termopan doar în acte

Proprietarii apartamentelor din blocul CFR, de pe strada Cazărmilor nr. 3, au fost nevoiți să plătească suma de 7.000 de lei pentru ușa de termopan și interfonul pe care le-au cerut. În schimbul ușii de termopan, cum apare și pe factură, au primit o ușă metalică. Ușa a fost schimbată la o singură intrare. Locuitorii blocului au cerut interfon, pentru ca oamenii străzii care își făceau veacul în acest bloc să nu mai poată intra.

„Interfonul este doar la o ușă de la intrare și nu este conectat la apartamente. Când vine cineva la mine mă sună și cobor să-i deschid. Ne ia câte 5 lei pe lună, suntem 123 de familii, adunați, este o sumă mare și ei nu fac nimic cu banii aceștia. M-am gândit să mă mut, dar nu am bani. Noi la două săptămâni schimbăm becurile pe scară, pentru că se ard. Sunt probleme și la instalația electrică, este foarte veche. Banii i-au luat pentru ușa de termopan, INAAP-ul ne fură pe față. Au fost bani pentru izolație. Unde sunt banii? Eu mi-am izolat singur apartamentul. S-au dat de 7 ani câte 80 de lei pentru repararea scărilor și nimic. Locuiesc din 2005 aici și situația e aceeași de atunci. Își bat joc de lume, trebuie dat afară”, s-au plâns localnicii.

„Pe factură a fost scris ușă de termopan, dar când ne-au adus chitanța au lăsat ușă de termopan, dar au scris cu pixul metalică. Ușa ne-a costat 3.000 de lei și interfonul 4.000 de lei”, a declarat Adrian Grădinaru, membru în comitetul imobilului.

Metri cubi de apă trecuți în plus pe facturi

Proprietarii apartamentelor mai spun că pe factură sunt trecuți metri cubi de apă în plus. Apometrele se află pe hol și sunt citite permanent. Pe facturi sunt taxate toate serviciile pentru un apartament de 19 metri pătrați, iar dimensiunea unui apartament din blocul CFR este de 15 metri pătrați. Proprietarii apartamentelor au strâns semnături pentru a se muta la SC Termoservice SA, iar Paul Tăbăranu, administrator în cadrul INAAP Iași, i-a acuzat că semnăturile sunt false. Când oamenii îl sună pe administratorul din cadrul INAAP, acesta nu le răspunde sau le vorbește urât. Pe factura unui bărbat care locuiește singur au fost trecuți 11 metri cubi de apă.

„Dacă la mine nu picură nicio picătură în plus, apometrul este citit permanet și eu transmit lună de lună, de unde e pierderea asta uriașă de apă? Acum s-a scumpit apa și vă dați seama cât avem de plătit. Mie nu îmi convine cu salariu minim pe economie să plătesc atâtea servicii în plus și să nu beneficiez de niciunul. Cum arăta blocul în 1995, așa arată și acum. Noi i-am întrebat ce au făcut cu banii noștri și el ne-a răspuns «da ce noi suntem bancă?»”, a mai precizat Adrian Grădinaru.

Directorul INAAP spune că există un vechi conflict cu locuitorii blocului CFR

Paul Tăbăranu, administrator în cadrul INAAP Iași, îi acuză pe locuitorii blocului că nu comunică problemele și nu se prezintă la ședințe. La sediul INAAP Service Iași, de pe strada Gării, directorul Dan Gîrtan a încercat să explice fiecare acuzație în parte. Dan Gîrtan spune că nu este vinovat și că mereu au fost neînțelegeri între el și locuitorii de pe strada Cazărmilor, nr. 3.

„Da, este o problemă veche, să trecem peste! E mult 11 metri cubi de apă la o persoană? Eu nu cred că e mult. Vă las să scrieți ce vreți dumneavoastră, nu vreau să răspund. Din ăia 5 lei plătiți pentru reparații s-au făcut reparații. Este normal să fie trecute pierderile pe factură, că doar nu o să le plătesc eu. Un om consumă 10 litri de apă după ce trage apa la toaletă, și se explică de unde cantitățile de apă pe factură.

Noi primim factură de la ApaVital și suma trebuie să o împărțim. Fostul administrator al blocului a cerut să se pună o ușă mai dură și asta am făcut. Nu am ce să ascund, veniți mâine și vă pun la dispoziție toate actele doveditoare. Nu pot să le dau astăzi, nu am știut că veniți și nu avem sistem fast food”, a declarat Dan Gîrtan, directorul INAAP Service Iași.

„Nu vin la ședințe și nu îmi spun ce probleme sunt. Când au zis că nu au lumină pe scară, am fost personal și am schimbat becurile. Sunt două uși noi puse, iar interfonul așa l-au vrut ei, că era mai ieftin. Eu nu am ce să fac dacă ei nu spun ce probleme sunt, să facă cereri cu ce probleme sunt și eu le rezolv. Mereu am reparat ce a fost de reparat. Sunt bani pentru acoperiș. Urmează să fie reparat. Ei vorbesc în necunoștință de cauză. Vor prea multe, dar nu spun nimic. Când mă sună au un vocabular de penitenciar și nu ne putem înțelege”, a declarat Paul Tăbăranu, administrator în cadrul INAAP.

Comentarii
 • Buna dimineata dle membru de comitet !
  Stiti care este rolul dvs. ca membru in comitet ? Nu stiti ca puteti rezilia in orice moment contractul de administrare ? Doar o semnatura din partea executivului din care faceti parte si puteti schimba totul.
  Doar ca, trebuie sa va doriti si sa munciti nu doar sa va plangeti!
  Incercati sa faceti singuri ceva pentru dvs. ca dvs. conduceti asociatia si , intr-o zi este posibil sa si raspundeti pentru ce nu ati facut.
  Ati citit vreodata legea ?

 • Face-ti ceva verificari voi jurnalistii pentru ca aceasta societate comerciala foloseste o denumire nelegala. Nu ai voie sa folosesti denumirea de institut si de national in denumirea unei societati comerciale private. Numai institutiile statului au acest drept. Oamenii au dreptate cu privire la comportamentul acestor indivizi pusi pe capatuiala.

 • Minciuni in articol, când dai doar 5 lei pe luna pentru femeia de servici în afara de a spala scara ce vrei sa facă? Căldură este in bloc, probabil vrea sa ii schimbe caloriferul din casa administrația gratis. Unii arunca gunoiul pe geam și au pretenții sa le care femeia de serviciu gunoiul aruncat pe lângă bloc.

 • Am locuit acolo prin 2002, si pot sa va zic ca era taiata caldura pentru ca nu se platisera datoriile. Legat de cum o fi acum, nu stiu. Cert e ca acolo locuiesc proprietari in mare parte, nu chiriasi, deci ar trebui sa isi reprezinte interesele singurei. Ca stam si ne plingem asa sub anonimat… eventual la sedintele anuale ale asociatiei de locatari se prezinta maxim 10-15 insi e tipic romanesc si nu ai ce sa ceri.

 • A cata oara se scrie despre furaciunile INAAP-uluii, a N-a oara.
  Si poate se va mai scrie.
  LEGE Nr. 196/2018 din 20 iulie 2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor este destul de buna pe aceasta speta, are alte lacune, dar pe administrare este clara.
  Sa incepem cu inceputul:
  Avand in vedere prevederile articolului 32, alin 2 din HCL 299/30.09.2015 li se interzice cu desavarsire activitatea de administrare imobile persoanelor juridice specializate neautorizate.
  Avand in vedere ca INAAP nu are autorizatie de functionare abtinuta nu mai trebuia sa functioneze (adica sa nu mai fie pe piata) deoarece nu are autorizatie de functionare dar firma este bine mersi din anul 2015 pana in primul trimestru a anului 2021 a functionat si functioneaza (bine mersi) cu complicitatea Serviciului Asociatii de Prorietari din cadrul Primariei Iasi.
  Cand tu Primarie nu-ti respecti nici macar propriile prevederi aprobate prin HCL din Regulamentul privind autorizarea persoanelor juridice specializate pentru activitatea de administratori imobile si este haos in sistem avem ori o mare incompetenta, ori o mare coruptie s-au chiar de amandoua.persoanelor juridice specializate pentru activitatea de administratori imobile
  INAAP i-a banii locatarilor de peste 5 ani fara a avea autorizare de functionare, deci functioneaza ilegal, iar SERVICIUL ASOCIATII PROPRIETARI desi cunoaste situatia ca au aparut in cei 5 ani destule articole in ziare si a primit foarte multe reclamatii la adresa INAAP nu a luat nici o masura in cei peste 5 ani.
  Intrebarea este, ce avem aici CRUPTIE sau INCOMPETENTA s-au cum am scris mai sus de amandoua.
  Cand scrii clar in HCL ca li se interzice cu desavarsire persoanelor juridice specializate pentru activitatea de administratori imobile sa desfasoare activitati de administrare imobile daca sunt neautoruizate si nu iei masuri inseamna ca esti complice furtului facut de INAAP locatarilor de la asociatiile pe care le ”administreaza” ilegal.
  Raspunzator de toatea astea este Ciobanu seful SAP din Primaria Iasi si sunt curios daca Primaria i-a masuri impotriva acestuia ca atinge prestigiul si integritatea Primariei.
  La un proces colectiv intentat SAP-ului poate fi si Primaria chemata parte in dosar deoarece nu si-a dat afara trogloditul incompetent sau rau intentionat (ca sa folosim un cuvant academic).
  Sunt curios daca Primarul Chirica i-a masuri si stopeaza haosul in sistem

 • A cata oara se scrie despre furaciunile INAAP-uluii, a N-a oara.
  Si poate se va mai scrie.
  LEGE Nr. 196/2018 din 20 iulie 2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor este destul de buna pe aceasta speta, are alte lacune, dar pe administrare este clara.
  Sa incepem cu inceputul:
  Avand in vedere prevederile articolului 32, alin 2 din HCL 299/30.09.2015 li se interzice cu desavarsire activitatea de administrare imobile persoanelor juridice specializate neautorizate.
  Avand in vedere ca INAAP nu are autorizatie de functionare abtinuta nu mai trebuia sa functioneze (adica sa nu mai fie pe piata) deoarece nu are autorizatie de functionare dar firma este bine mersi din anul 2015 pana in primul trimestru a anului 2021 a functionat si functioneaza (bine mersi) cu complicitatea Serviciului Asociatii de Prorietari din cadrul Primariei Iasi.
  Cand tu Primarie nu-ti respecti nici macar propriile prevederi aprobate prin HCL din Regulamentul privind autorizarea persoanelor juridice specializate pentru activitatea de administratori imobile si este haos in sistem avem ori o mare incompetenta, ori o mare coruptie s-au chiar de amandoua.
  INAAP i-a banii locatarilor de peste 5 ani fara a avea autorizare de functionare, deci functioneaza ilegal, iar SERVICIUL ASOCIATII PROPRIETARI desi cunoaste situatia ca au aparut in cei 5 ani destule articole in ziare si a primit foarte multe reclamatii la adresa INAAP nu a luat nici o masura in cei peste 5 ani.
  Intrebarea este, ce avem aici CRUPTIE sau INCOMPETENTA s-au cum am scris mai sus de amandoua.
  Cand scrii clar in HCL ca li se interzice cu desavarsire persoanelor juridice specializate pentru activitatea de administratori imobile sa desfasoare activitati de administrare imobile daca sunt neautoruizate si nu iei masuri inseamna ca esti complice furtului facut de INAAP locatarilor de la asociatiile pe care le ”administreaza” ilegal.
  Raspunzator de toatea astea este Ciobanu seful SAP din Primaria Iasi si sunt curios daca Primaria i-a masuri impotriva acestuia ca atinge prestigiul si integritatea Primariei.
  La un proces colectiv intentat SAP-ului poate fi si Primaria chemata parte in dosar deoarece nu si-a dat afara trogloditul incompetent sau rau intentionat (ca sa folosim un cuvant academic).
  Sunt curios daca Primarul Chirica i-a masuri si stopeaza haosul in sistem

 • La fel si cu Termo-Service. Din cate stiu Termo-service, este firma primariei, dar mai stiu ca primaria nu are voie sa administreze locuinte, asociatii, condominii…….. deci e conflict de interese. A fost infiintata strict pentru a administra blocurile primariei, adica ANL-urile si doar atat. Si mai stiu ca Termo-Service are un singur cont comun in care varsa toti banii asociatiilor, ceea ce nu e corect. Fiecare asociatie trebuie sa aiba contul ei. Asa cu un cont comun sunt mai greu de verificat bani.

Adauga un comentariu