Eveniment-Social

Lansare catalog de colecție „Dan Hatmanu – pictură și grafică”. Creațiile sunt din patrimoniul Muzeului de Artă Iași

Publicat: 16 dec. 2019

Moment cultural lansat de Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”. Totul în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași, Uniunea Artiștilor Plastici, Direcția Județeană pentru Cultură. Organizatorii, alături de Casa de Cultură a Municipiului „Mihai Ursachi” derulează evenimentul de lansare a catalogului de colecție „Dan Hatmanu – pictură și grafică din patrimoniul Muzeului de Artă Iași”.

Semnat de Minola Iutiș, conservator la Muzeul de Artă Iași, a apărut recent la Editura Palatul Culturii, un catalog care reunește lucrări aflate în patrimoniul muzeului ieșean. Fondul „Dan Hatmanu” include 160 de lucrări de grafică, 11 obiecte spațiale – inox, din seria „Mâna”. Sunt și 89 de tablouri în ulei și o instalație – gemaille (din perioada studiilor sale în Franța) – lucrări care au fost realizate în diferite tehnici și genuri artistice.

Va fi prezentat și documentarul „De la Scobinți la areopagul picturii – Dan Hatmanu”

Evenimentul de lansare a catalogului va avea loc miercuri, 18 decembrie 2019, începând cu ora 11:30, la Palatul Culturii. Acum va fi prezentat și documentarul „De la Scobinți la areopagul picturii – Dan Hatmanu”, un film de Grigore Ilisei, producție a TVR Iași. Dan Hatmanu se prezenta astfel:

„Mă consider un artist modern, dar sunt în afara artei încărcate de reflexe exhibiționiste. Sunt dotat cu sensibilitate și subtilitate, cu ironie, autoironie și cu înclinații spre o înțelegere intelectuală a procesului artistic. Sunt împotriva oricărei forme de conformism. Sunt încărcat cu o mare tensiune și necesitate de reînnoire, aspirație către lirism și nostalgia copilului de altădată”.

Un reper în arta românească, pictorul a fost și profesor la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” îndrumând, cu talent și dăruire, multe generații de artiști. La un an de la stingerea din viață a pictorului Dan Hatmanu, Muzeul de Artă din Iași îl comemorează pe marele artist. Asta și prin Expoziția „Dan Hatmanu (1926 – 2018)- In memoriam”, deschisă până la 31 ianuarie 2020.loading...

Adauga un comentariu