Mozaic muzical

Legatura dintre George Enescu si Securitate

Publicat: 28 oct. 2013
Potrivit istoricului Adrian Cioroianu, George Enescu a fost mereu in vizorul Securitatii care s-a folosit de numele si de notorietatea sa, scrie libertatea.ro.
Acesta sustine ca George Enescu a fost folosit intr-o maniera perversa si fara scrupule, candidand pentru un post de deputat pe lista Blocului Partidelor Democratice si efectuand un turneu in URSS, dupa care i s-a dat voie sa plece.
In volumul „George Enescu – un exil supravegheat? Eseu despre ultimii ani ai Maestrului (1946-1955)” se regasesc reuneste un corpus de 50 de documente transcrise din Arhivele Securitatii si o culegere de patru inregistrari muzicale din Fonoteca Radio.
„Regimul comunist s-a folosit de Enescu, Sadoveanu, de C. I. Parhon, dar de cine nu s-a folosit? Enescu naivul, sincer democrat si monarhist, desi n-a fost un reactionar, era dus la intalniri de la A.R.L.US. sa povesteasca despre realizarile din Uniunea Sovietica”, a spus a spus Cioroianu, conform Agerpres.
Istoricul Marius Oprea a subliniat ca Enescu avea nume de cod „Enache”, dar nu a turnat, nu a compus pentru regimul comunist, lucrand doar pentru a-si desavarsi proiectul sau artistic. „Romania era o tara ocupata, care intra din dictatura in dictatura – Regala, Legionara si Comunista – iar George Enescu este cu atat mai admirat cu cat a creat intr-o asemenea tara”, a spus Oprea, care a subliniat ca „Enescu a fugit de regim, si nu de patrie, la fel ca Eliade, care nu s-a intors, in ciuda eforturilor facute de Securitate”.
Ladislau Csendes crede ca prin plecarea sa, George Enescu a lasat un mesaj moral, pas facut dupa ce regele Mihai parasise Romania, devenita un regim. „Cand a fost foametea? In ’46. Enescu s-a dus la Truman (n.r. – presedintele SUA) si i-a cerut un ajutor”, a spus Csendes.
Cine a fost George Enescu?
Nascut la 19 august 1881 in Liveni, judetul Botosani, George Enescu a manifestat inca din copilarie o inclinatie extraordinara pentru muzica. A inceput sa cante la vioara la varsta de 4 ani, la varsta de 5 ani apare in primul sau concert  si incepe studii de compozitie
Din primii ani ai secolului XX dateaza compozitiile sale mai cunoscute, cum sunt cele doua Rapsodii Romane (1901-1902), Suita Nr. 1 pentru orchestra (1903), prima sa Simfonie (1905), Sapte cantece pe versuri de Clément Marot (1908).
Activitatea sa muzicala alterneaza intre Bucuresti si Paris, intreprinde turnee in mai multe tari europene, avand parteneri prestigiosi ca Alfredo Casella sau Louis Fournier.


loading...

Adauga un comentariu