WoW!

Leguma care iti asigura sanatatea intestinala, locul de unde multe boli pornesc

Publicat: 05 nov. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Leguma care iti asigura sanatatea intestinala locul de unde multe boli pornesc

Leguma miraculoasa, cu gust aromat si beneficii unice pentru sanatate. Mai ales in Romania, are un gust si o textura minunate. Foile sunt mai subtiri, iar ea este zemoasa.

Varza rosie, caci despre ea este vorba, are uluitoare beneficii pentru sanatate, consumata fie cruda, murata sau sub forma de suc.

Pigmentii naturali mov sunt un indicator al continutului abundent de antioxidanti, arma noastra impotriva radicalilor liberi. De asemenea combat virozele si gripa, deci varza rosie reprezinta o arma redutabila de sezon.

Tot pigmentii sunt responsabili de efectul antitumoral al acestui aliment. Sucul de varza rosie poate scadea tensiunea arteriala, datorita continutului sau de acid folic, iar consumul ei sub forma murata o atesta drept aliment medicament pentru intestinele noastre, locul de unde multe boli debuteaza.

Acidul folic sau vitamina B9 scade riscul aparitiei hipertensiunii arteriale, arata un studiu efectuat la Universitatea Harvard (SUA). Potrivit prof. dr. Michael Hirt, coordonatorul proiectului, acidul folic are capacitatea de a scadea nivelul homocisteinei, un aminoacid produs de ficat. Un nivel ridicat al acestui aminoacid afecteaza vasele sangvine si creste riscul de boli coronariene si atac de cord cu 60% la barbati si cu 80% la femei. Eficienta acidului folic in prevenirea afectiunilor cardiovasculare creste daca este asociat cu vitaminele B6 si B12. Acidul folic se asimileaza cel mai bine din alimente: ficat, lapte, branzeturi, spanac, varza alba, varza rosie, salata verde, broccoli, citrice, alune. Pentru a ne asigura necesarul zilnic de acid folic putem sa mancam trei sau chiar mai multe portii de salata din legume verzi. In cazul suplimentelor vitaminice insa, nu trebuie sa depasim doza de 1.000 de micrograme.

Consumul de varza rosie sub forma de salata este un tratament tonic extraordinar pentru sistemul muscular si pentru sistemul nervos. Bogata in vitamine si in minerale, continand substante cu efecte stimulatoare pentru sistemul nervos central, fitohormoni, care intensifica procesele de regenerare din organism, varza rosie are efect adaptogen si anti-oboseala.

Antocianii, adica pigmentii rosii din aceasta varietate de varza, fac adevarate miracole in prevenirea si in combaterea degenerarii celulelor din sistemul nervos central. Inca nu se stiu foarte multe lucruri despre capacitatea tratamentului cu varza rosie de a restabili functiile cerebrale alterate de Alzheimer, insa efectul de prevenire si de incetinire sau chiar de blocare a evolutiei bolii cu ajutorul verzei rosii este cert.

Alergia poate fi prevenita de o cura cu salata de varza rosie cruda sau murata, pe timpul iernii. Bogatia de vitamina C si de antioxidanti din aceasta leguma ajuta la reglarea reactiei sistemului imunitar, la interactiunea cu factorii externi.

Prin efectul antiinfectios si antiinflamator, ajuta la o vindecare mai rapida si estetica a arsurilor, previne formarea cicatricelor cheloide. Studiile arata ca prin mecanisme inca prea putin cunoscute (se presupune ca varza contine substante stimulatoare ale cresterii anumitor tesuturi), procesul de vindecare a ranilor este mult accelerat, scade riscul de infectie, semnele care raman dupa vindecare sunt mult mai putin vizibile.

Varza rosie, prin continutul sau de vitamina C si alti antioxidanti, impiedica oxidarea colesterolului pe artere si formarea placilor de aterom. De asemenea, legumele colorate sunt in general un indicator al continutului abundent de antioxidanti, arma noastra impotriva radicalilor liberi.

Adauga un comentariu