National

Lia Olguța Vasilescu anunță catastrofa: „E clar ce vor să facă, vor să anuleze cu totul legea pensiilor”

Publicat: 21 feb. 2021
Lia Olguța Vasilescu
Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei

Lia Olguța Vasilescu, fostul ministru al Muncii și actualul primar al Craiovei, este de părere că pensionarii și bugetarii vor avea de suferit cât de curând.

Printr-o intervenție la Antena 3, ea a afirmat că actuala coaliție guvernamentală va anula cu totul Legea pensiilor, care prevede creșteri. Mai mult, Lia Olguța Vasilescu a anunțat catastrofa: se va bloca cu totul în Legea salarizării personalului din administrație.

Partidul Național Liberal plănuiește, în acest an, creșterea pensiilor cu rata inflației și 50% din creșterea salariului mediu brut. ”Așa a fost până acum, până anul trecut, mai precis” a declarat Lia Olguța Vasilescu, la Antena 3, apoi a completat: ”Asta înseamnă un 3-4% la pensii”.

”E clar ce vor să facă, vor să anuleze cu totul legea pensiilor”, a punctat Lia Olguța Vasilescu.

De asemenea, Lia Olguța Vasilescu a arătat că Legea Pensiilor promovată de PSD elimină inechitățile între femei și bărbați, între oameni care au ieșit în ani diferiți la pensie, dar și alte inechități.

„Toate lucrurile astea sunt reglate, dar, pentru asta, trebuie recalculate pensiile pe noua formulă de calcul, ceea ce n-au făcut” a continuat Lia Olguța Vasilescu.

Lia Olguța Vasilescu: „Softul era în licitație din 2019. N-au vrut să aplice legea pentru că înseamnă creșteri”

”Vine doamna Turcan acum și ne spune că e gata softul. Eu vă spun că noi, când am plecat de guvernare în 2019, în luna octombrie, softul era în licitație” a susținut Lia Olguța Vasilescu.

Primarul Craiovei a mai declarat că sunt mai mult de 100.000 de dosare cu șină stivuite: ”De asta recalcularea pensiilor trebuia să înceapă de la 1 ianuarie 2020. Noi suntem în 2021, în luna martie aproape. Până acum, trebuiau să fie recalculate peste 3,5 milioane de dosare de pensionare. Până în luna septembrie a acestui an, trebuiau să fie recalculate toate. Ei nici nu s-au apucat de ele. Vorbesc despre un soft care era gata de când am plecat noi de la guvernare, dar n-au vrut să aplice legea pentru că știau că înseamnă creșteri”.

Lia Olguța Vasilescu: „În ceea ce privește legea salarizării, acolo chiar cred că o să-și prindă gâtul”

Fostul ministru al Muncii a dezvăluit, că în momentul în care s-a început lucrul la legea salarizării, s-au găsit diferențe foarte mari între funcționarii dintr-un minister, față de funcționarii din alt minister

”În ceea ce privește legea salarizării, acolo chiar cred că o să-și prindă gâtul. Noi, când ne-am apucat să lucrăm la legea salarizării, am găsit diferențe extraordinar de mari între funcționarii dintr-un minister față de funcționarii din alt minister. Un salariat din Ministerul Muncii avea 2.000 de lei, unul de la Finanțe avea 6.000 de lei. Atunci am zis așa: cel de la Finanțe nu mai crește, în schimb, cel de la Ministerul Muncii crește cu 25% pe an din diferență, adică 1.000 de lei pe an. În 2021, adică anul acesta, ar fi fost ultima creștere a celor cu salarii mici și, în sfârșit, se egalizau. Ei ce au făcut? Exact în acest an, ultimul la egalizare, le-au înghețat, deci, iarăși, sunt unii cu salarii mai mici, alții cu salarii mai mari.

Acum, ei vin și spun că nu mai dau atât de mult pentru că nu-și mai permit. Cei de la Finanțe, care s-au oprit la 6.000 față de cei de la Muncă, care sunt la 5.000, e clar că vor avea salariile scăzute în anul următor. Altă soluție nu există, logic.” a conchis Lia Olguța Vasilescu subiectul.

Comentarii
  • Va fi vai si amar de pensionari. 1,9 milioane (40% din total) au pensii sub 1000 de lei. Din acestia, jumatate (950 de mii) traiesc din pensia minima – 704 lei.

    E pacat ca nu s-a aplicat legea facuta de PSD. La partea in care elimina disparitatile prin recalculare, chiar ca nu am ce sa-i reprosez.

Adauga un comentariu