National

Lia Olguța Vasilescu, despre pensionarea la 70 de ani: „Nu poate nimeni să stea la muncă până moare”

Publicat: 09 iun. 2021
Lia Olguța Vasilescu îmbrăcată într-o bluză gri
Lia Olguța Vasilescu este o politiciană română, membră a Partidului Social Democrat. A deținut funcția de ministru al Muncii și Justiției Sociale în cadrul Guvernului Dăncilă.

Miercuri, 9 iunie 2021, Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii şi actual primar al Craiovei, a vorbit la Antena 3 despre proiectul de lege prin care angajaţii se vor putea pensiona la 70 de ani, la cerere. Totodată, aceasta a avertizat că pensionarea la acea vârstă ar putea deveni obligatorie.

Fost ministru al Muncii, Lia Olguța Vasilescu a fost întrebată dacă există posibilitatea implementării obligativității ca oamenii să se pensioneze la 70 de ani, neavând opțiunea de a alege, iar aceasta a răspuns afirmativ.

„Vorbesc în cunoștință de cauză pentru că, în momentul când eram ministru am avut mai multe discuții cu cei de la Comisia Europeană și cu cei de la Fondul Monetar Internațional care au solicitat să întâmple acest lucru.

Am spus că nu putem să facem asta, adică să majorăm vârsta de pensionare devreme ce speranța de viață la bărbați este de 71 de ani deci practic, nu poate nimeni să stea la muncă până moare, apoi au venit cu ideea ca ar fie bine totuși să lăsăm opțional pentru cei care vor să facă acest lucru și după, când se obișnuiește lumea cu ideea și înaintează speranța de viață a românului, să devină obligatorie ca în alte țări ale Uniunii Europene.

Lia Olguța Vasilescu: „Nu poate să vină un specialist din afara României să îți facă ție legea”

Fostul edil al Craiovei a precizat că România are, după Bulgaria, cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană.

Şi am spus că nu sunt foarte multe țări din Uniunea Europeană care au vârsta de pensionare foarte înaintată, sunt foarte puține și unde speranța de viață este foarte mare ori, noi avem după Bulgaria cea mai mică speranță de viață din Uniunea Europeană.

Deci este clar că a avut aceste discuții la Comisia Europeană, este clar că nu au mers pe principiul de a apăra, până la urmă, cetățeanul român să nu se întâmple acest lucru și că asta se va întâmpla într-un viitor mai mult sau mai puțin apropiat.

Eu vreau să mai atrag atenția asupra unor chestiuni. Faptul că se introduce în PNRR modificarea legislației de pensii ceea ce este o prostie că nu poate să vină un specialist din afara României să îți facă ție legea pentru tine ca și român.

Lia Olguța Vasilescu, despre pensionarea la 70 de ani: „Ca să se poată aplica legea respectivă cineva trebuie să înceapă procesul de recalculare a pensiilor”

Lia Olguța Vasilescu a adăugat că Legea Pensiilor este o lege făcută de cei mai buni specialişti care există în România şi care au ştiut mai bine ca oricine altcineva să corecteze inechitățile, şi anume pensie egală între femei și bărbați.

Legea Pensiilor aşa cum a fost ea votata, legea 127 şi care nu este o lege a PSD-ului, este o lege făcută de cei mai buni specialişti care există în România şi care au ştiut mai bine ca oricine altcineva să corecteze inechitățile de care vorbeşte dna Turcan şi anume pensie egală între femei și bărbați, cei care au ieșit pe legislații diferite la pensie să aibă aceeași pensie, toate acestea le corectează legea 127, dar pentru Dumnezeu, ca să se poată aplica legea respectivă cineva trebuie să înceapă procesul de recalculare a pensiilor.

Lia Olguța Vasilescu: „Cinci ani nu ai voie să mai faci niciun fel de modificare pe legislația de pensie”

Fost ministru al Muncii și Protecției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, a subliniat că actualul Guvern nu aplică legea pensiilor.

Ei nu aplică legea aceea. Tot vorbesc ar trebui făcute lucrurile acestea care sunt deja în lege. Ce este mai grav acum că în momentul în care cu fonduri europene plătești pentru o astfel de lege specialişti străini, cinci ani nu ai voie să mai faci niciun fel de modificare pe legislația de pensie, nicio virgulă”, a spus pentru Antena 3, Lia Olguţa Vasilescu.

Comentarii
 • Draga Olguta tu ai facut legea pensiilor si tot voi PSD la guvernare nu ati aplicato tot voi ati prorogat aplicarea privind majorarea pensiilor cu 40%.Asa ca, Raluca si/sau Olguta situatia pensionarilor care au muncit 50 de ani ramane la fel atat timp cat in Romania se scorda salarii si pensii nesimtite celor angajati la Stat pe spinarea celor care muncesc in privat.

 • Are dreptate. PNL a stopat recalcularea pentru a nu se aplica L127 si acum ei vorbesc de o alta lege care sa corecteze inechitatile pe care L127 le-a corectat deja. Niste palavragii.

 • Tu ești bombă pe lângă Maria…
  Se scrie Maria, că e nume propriu, se scrie
  ,,, sunt”, și nu cum ai scris, după Maria se pune virgulă, iar semnul exclamării nu își are rostul.
  Trecem peste, toți știu numai de ,, pensii speciale” și atât de 1 an, NIMENI nu știe să le definească, oricum nu are cum…. nu sunt prevăzute nicăieri legislativ.
  Maria minte că a muncit 50 ani, nu poate demonstra că a fost angajată atâția ani…
  Care pensii și salarii nesimțite, le-au stabilit astea cumva angajații sau politicienii votați de VOI?
  Atunci, cei care iau pensia minimă (CAP) de ce beneficiaza de ea, pentru ca nu au contribuit cu NIMIC?

 • Suge ți o cu toții ca o să vă dea suspensia pe dric spre cimitir cu toți corupții incompetenți profund plătiți din banii noștri munciți cinstit mue pt toți speciali lu pește mue pt toate putorile bugetare parasutate politic noi care muncim cinstit nu vom primi nimic deci nu trebuie să vă mai plătim nimic eventual fugit rapid din cloaca asta mizerabila

Adauga un comentariu