Prima pagină » Titlurile zilei » Liberalii dau iama în bugetul județului Iași! Prietenii penalului Cristian Adomniței vor să proiecteze noul spital din oraș. Lista afaceriștilor abonați la contracte publice
Liberalii dau iama în bugetul județului Iași! Prietenii penalului Cristian Adomniței vor să proiecteze noul spital din oraș. Lista afaceriștilor abonați la contracte publice

Liberalii dau iama în bugetul județului Iași! Prietenii penalului Cristian Adomniței vor să proiecteze noul spital din oraș. Lista afaceriștilor abonați la contracte publice

08 mai 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Titlurile zilei

Bătaie pe un contract pentru proiectarea unui nou spital din Iași. Un apropiat al fostului șef al Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței, vrea să pună mâna pe un contract generos derulat de instituție. Cristian Nenov, asociatul lui Adomniței, caută să prindă proiectarea pentru noul spital ce va fi construit în zona Bucium. Firma acestuia se va bate cu alte fime apropiate de mediul politic al PNL din Iași.

Surpriză uriașă la o procedură derulată de Consiliul Județean (CJ) Iași pentru noul spital de boli respiratorii din zona cartierului Bucium. Mai multe societăți cu legături spre organizația PNL au depus oferte pentru a prinde contractul legat de servicii de proiectare pentru Spitalul de Boli Respiratorii din Iași. Clădirea va fi ridicată pe amplasamentul secției Clunet din Bucium al actualului Spital Clinic de Pneumoftiziologie din Iași. Valoarea contractului privind proiectarea noii unități medicale se ridică la 310 mii de lei.

Săgeata lui Cristian Adomniței vrea să facă proiectul din Bucium

La această procedură derulată de CJ Iași s-a înscris și firma AVB Total proiect SRL. Firma este deținută de Cristian Nenov, un asociat al fostului președinte al CJ Iași, Cristian Adomniței, într-o altă societate comercială, Nord Design SRL. Nenov a prosperat cu afacerile în perioada în care Cristian Adomniței a fost la vârful CJ Iași. De exemplu, acesta a prins proiectarea pentru Parcul Transagropolis de la Lețcani după un simulacru de licitație. Între timp, Adomniței a fost condamnat în primă instanță la 3 ani și 2 luni pentru fapte de corupție în dosarul „Albumul”. Firma administrată de Nenov speră să prindă contractul pentru noua unitate medicală, însă bătălia se anunță a fi una acerbă.

Afaceriști cu lipici la banii Primăriei caută potul la spitalul din Iași

Pentru procedura privind proiectarea noului spital din Bucium au depus oferte și alte societăți. Una dintre acestea este 3B Construction Project SRL din Iași, firmă deținută de afaceristul Ștefan Bodoga. Acesta este cunoscut drept un apropiat al PNL Iași, cu lipici la contractele derulate din fonduri publice. De altfel, firma acestuia a câștigat un contract în cursul anului 2021 pentru proiectarea mai multor străzi din Iași.

O altă firmă care a depus ofertă pentru proiectarea noii unități medicale este Im Design Studio SRL din Iași. Și această firmă din Iași are lipici la banii publici. Anul trecut a obținut mai multe contracte cu Primăria Iași pentru proiectarea unor soluții pentru transportul alternativ din municipiu. În calcul intră și firma Arc Design SRL, societate deținută de arhitectul Paul Filip Ciobănașu. Această firmă a proiectat catargul din Podu Roș, catarg pe care a fost amplasat steagul tricolor. De asemenea, această firmă proiectează și noul sediu al Primăriei Iași din zona centrală.

Spitalul va fi ridicat pe zeci de mii de metri pătrați

Conform proiectului, noul Spital de Boli Respiratorii va fi ridicat în zona Bucium, la numărul 106. În acest spațiu, CJ are la dispoziție o suprafață de 43 de mii de metri pătrați, în zonă fiind secția „Clunet” a Spitalului de Pneumoftiziologie. Cele 4 oferte depuse vor fi evaluate, câștigătorul urmând a fi anunțat în perioada următoare.

„În urma scoaterii la licitație a contractului de achiziție publică servicii de proiectare, constând în realizarea documentațiilor tehnico-economice pentru obiectivul de investiții privind construirea și dotarea Spitalului Clinic Integrat de Boli Respiratorii Iași, au fost primite 4 propuneri, respectiv: 3B Construction Project, Im Design Studio, A.B.V. Total Proiect și Arc Design”, au spus reprezentanții CJ Iași.

Proiect prin PNRR pentru noul spital din Iași

Noul spital ar putea primi finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), valoarea totală fiind de peste 100 de milioane de euro. CJ vrea să mute întreaga activitate a Spitalului de Pneumoftiziologie, clădire care și-a depășit durata de viață.

„Realizarea acestui proiect de investiție va duce la creșterea calității actului medical care se va desfășura într-o clădire dotată și echipată la standarde europene și va asigura o capacitate sporită de a deservi pacienții cu afecțiuni respiratorii din întreaga Regiune de Nord-Est a țării”, au mai transmis cei de la CJ Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *