Local

Lipsă cronică de personal în spitalele din Iași! Dispar infirmierele, iar asistentele le preiau atribuțiile. Cum s-a ajuns la această situație și care este planul pentru a o rezolva – FOTO

Publicat: 06 ian. 2024
_____ Vizualizări 5 Comentarii
Lipsă cronică de personal în spitalele din Iași Dispar infirmierele iar asistentele le preiau atribuțiile. Cum s-a ajuns la această situație și care este planul pentru a o rezolva - FOTO
Lipsa de personal este una cronică iar epuizarea angajaților din sistemul medical este la cote maxime

Ce se întâmplă în spitalele din Iași este un dezastru. Lipsa de personal este una cronică, epuizarea angajaților din sistemul medical este la cote maxime, iar toate acestea se răsfrâng asupra bolnavilor. Deși soluția este una simplă, deblocarea posturilor, creșterea salariilor angajaților care încă au un salariu mic, autoritățile nu fac nimic.

Lipsa cronică de personal în spitalele din Iași duce de la stres la deces

Cea mai dramatică situație se observă în rândul infirmierilor, numărul celor care se află în spital este insuficient, astfel că un infirmier este obligat să muncească cât pentru trei. Au existat cazuri în care pe tura de noapte nu a fost nici măcar unul.

„Există o lipsă cronică de personal de ani de zile, acest fenomen nu este nou. În niciun spital din România nu se găsea nici înainte de această situație un grad de ocupare cu personal, așa cum prevăd normele și normativele care sunt în vigoare. La toate acestea s-au mai adăugat încă doi ani de zile de blocare a angajărilor. Ultimele angajări în sistemul public au fost făcute în aprilie 2022, angajări în sensul în care a fost un concurs în care au fost titularizați cei angajați pe perioada pandemiei, pe bază de concurs de dosare.

Nu sunt oameni în plus. Din acel moment, cu mici excepții au fost câteva luni de zile derogare, perioadă în care unele spitale au reușit să mai angajeze, dar marea masă a spitalelor nu au angajat nici măcar oameni care să suplinească lipsa celor care au plecat, care au ieșit la pensie sau care au decedat”, subliniază Iulian Cozianu, președintele Sindicatului Sanitas Iași.

Cu toate acestea, se pare că această situație nu se va rezolva curând, posturile din sistemul sanitar sunt blocate de mai bine de doi ani, iar memorandumul pe care Ministerul Dezvoltării trebuia să-l facă pentru a atenua problemele din spitale care se află în subordinea autorităților locale a fost amânat până când a expirat.

„Din senin, se constată că sunt 4.500 de rezidenți, tineri medici, specialiști care din cauza faptului că sunt blocate posturile nu pot fi absorbiți de sistemul sanitar. La aceștia se adaugă zeci de mii de posturi de asistenți medicali, de personal auxiliar sanitar și personal Tesa, biologi, chimiști și kinetoterapeuți. Au fost constatate într-o evaluare făcută anul trecut, aproximativ zece mii de posturi în spitale care se află în subordinea autorităților locale și cinci mii de posturi pe spitalele în subordinea Ministerului Sănătății.

Acesta a făcut un memorandum anul trecut, s-au făcut câteva angajări la spitalele care se află în subordinea Ministerului Sănătății, cum este, la Iași, Spitalul «Sf. Spiridon», Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Pădureni Grajduri, Institutul de Boli Cardiovasculare «Prof. Dr. George I.M. Georgescu». Însă cele care se află în subordinea autorităților locale, lucrurile stau diferit. Ministerul Dezvoltării trebuia să facă un memorandum pentru deblocarea posturilor, inițial au spus că se vor face în grup, ulterior s-a constatat că sunt prea multe posturi și s-a hotărât să se facă separat.

Senzația a fost că s-a tergiversat pentru a se ajunge la sfârșitul anului, iar la final am primit o adresă seacă de la Ministerul Dezvoltării că legea respectivă expiră pe data de 31 decembrie 2023 și nu mai este timp pentru a face acel memorandum”, declară Iulian Cozianu.

Rezidenții pleacă în străinătate din cauza posturilor blocate

Din cauza faptului că posturile sunt încă blocate, nici măcar medicii rezidenți nu pot intra în sistemul pe care și l-au dorit și pentru care au învățat. Din acest motiv, cei mai mulți dintre ei aleg să plece în străinătate.

„Nu e problema celor 4.500 de doctori care au terminat rezidențiatul și care cel mai probabil vor lua calea străinătății, e și problema restului de personal. Anul trecut erau zece mii, dar în prezent sunt mai puțin pentru că mulți au ieșit la pensie, au plecat sau au decedat. Aceștia își împart timpul și volumul de muncă pentru normele care sunt lipsă. Din punct de vedere macroeconomic se vede o economie, dar nimeni nu se uită la faptul că un singur om muncește cât pentru doi sau chiar trei. Actul medical nu mai este la fel, dar se pare că acest lucru nu contează pentru că există o economie la bugetul spitalului și a statului”, adaugă Iulian Cozianu.

Singura soluție care ar putea să scape spitalele din Iași de un colaps întârzie să apară, cu toate acestea, un simplu angajat din sistemul sanitar este tras la răspundere, dacă lucrurile degenerează. Nu se ține cont de oboseala la care acesta este supus. S-a ajuns la epuizarea personalului existent. La Iași au existat cazuri, în luna decembrie 2023, în care nu au existat infirmiere pe tura de noapte, din acest motiv nu a avut cine să aibă grijă de bolnavi. În această situație, asistentele au fost nevoite să preia atribuțiile acestora.

„Deblocarea postului este soluția, sunt secții care nu au oameni cu care să asigure graficele. Acumulăm mii de ore suplimentare, zeci de zile neefectuate, evident că acestea își spun cuvântul, pentru că, în momentul în care nu ai timp de odihnă, crește riscul de a greși. Este dramatic la infirmieri, pentru că nu are cine să hrănească pacienții, cine să le facă curățenie, au fost zile în care, nefiind infirmieră în tura de noapte, s-a dus asistenta să hrănească pacienții. În legătură cu gărzile este aceeași problemă, spitalele se mai descurcă cu gărzile, făcând contracte de colaborare, un doctor se duce și face gardă la un spital și la altul, pentru a se putea acoperi golurile”, transmite Iulian Cozianu în legătură cu lipsa cronică de personal în spitalele din Iași.

Comentarii
  • la Spiridon este un haos total de exemplu: *asistentele șefe se pontează sch 3 fara sa presteze acest serviciu
    * personal care este pontat sch 3 și ei stau acasă
    * medici care stau la munca 3 – 4 ore la serviciu după care pleacă la cursuri la UMF sau la treburile personale
    *personal sanitar mediu care face orice altceva numai serviciul pt care este platit nu
    * medicii care deși au salarii aproape că in occident continuă să ia șpagă
    * De ce nu faceți o reevaluare a normativului de personal deoarece sunt zone unde numărul de asistenți și medici este la limita superioară și stau, astfel puteți muta in zone cu lipsă de personal
    *Când veți rezolva problema asistentelor care au studii universitare și cele cu post liceală că fac aceeași muncă fără diferență de atribuții deci plătiți în continuare studiile nu munca pe care o prestează
    Mai sunt de spus așa că nu te mai plânge domnule lider fă ceva in sensul celor expuse

  • O mizerie din partea sindicaliștilor și conducerii spitalelor mari doritoare de angajări. În mai toate spitalele se poarta din partea personalului medical autovictimizarea.Sa fim serioși, sunt asistente de pe secțiile cu spor care au net 7-8000ron lunar,mult peste nivelul studiilor și muncii prestate.

  • sunt blocate angajarile doar cu spaga de la recomandari intri
    sa ai bani sa dai da n ai cum fara pila sfanta pila
    sistem medical=politisti=preoti=spagari=avari

  • Doamne toti se plang de salarii si conditii …nimeni nu aminteste ca atitudinea personalului …infirmieri/asistente lasa de dorit.Toti vor sa le dai…ca altfel nu se uita la tine ,nu empatizeaza deloc cu suferinta oamelilor.Sa mearga la privat…salarii de 2500 lei .
    E jale ….spaga e in floare.

Adauga un comentariu