Prima pagină » Titlurile zilei » Lista alimentelor care s-au scumpit enorm în anul 2022. Prețurile vor continua să crească, spun specialiștii din Iași. ”Cei cu venituri mici vor cumpăra mai multă pâine și mai puțină carne”

Lista alimentelor care s-au scumpit enorm în anul 2022. Prețurile vor continua să crească, spun specialiștii din Iași. ”Cei cu venituri mici vor cumpăra mai multă pâine și mai puțină carne”

31 mart. 2022, 02:00,
Raluca COSTIN/ Elena APOSTOL, în Titlurile zilei

Scumpirile la alimente au început de anul trecut, iar anul acesta trendul va continua, spun specialiștii din Iași. Cele mai semnificative măriri la prețuri sunt la alimentele de bază precum uleiul de floarea-soarelui, cartof, unt sau pâine

Alimentele s-au scumpit enorm în ultimul an, iar majorările de prețuri vor fi în continuare, spun specialiștii în economie. Datele statistice arată că cele mai semnificative scumpiri au fost la alimentele de bază precum uleiul de floarea soarelui, cartof, pâine, unt sau lapte.

Datele statistice furnizate de Direcția Județeană de Statistică arată că prețul la uleiul comestibil a crescut în februarie 2022 cu 26,12 la sută, față de februarie 2021. Preţul mediu la uleiul de floarea-soarelui a crescut cu 8,68 la sută în ultimele trei luni, iar scumpirile pot fi rezultatul războiului din Ucraina şi al sancţiunilor impuse Rusiei, precum şi al apropierii Sărbătorilor Pascale, potrivit Consiliului Concurenţei. În intervalul ianuarie-martie 2022 a fost o creştere de 3,80 la sută, comparând luna februarie 2022 cu ianuarie 2022. Creșterea este de 4,70 la sută în luna martie 2022, faţă de luna anterioară. Potrivit specialiștilor din domeniul concurenței, cel mai mic preţ al uleiului de floarea-soarelui, înregistrat în luna martie, a fost de 3,69 lei/litru, în timp ce preţul cel mai mare a fost de 11,29 lei/litru. Datele sunt afișate și pe platforma Monitorul Preţurilor, instrument gestionat de Consiliul Concurenţei.

Preţul mediu la uleiului de floarea- soarelui la un litru, înregistrat în luna martie a anului 2022, este de 9,179 lei.

Uleiul este unul dintre alimentele care s-au scumpit cel mai mult

Preţul mediu, care are la bază datele încărcate în platforma Monitorul Preţurilor de principalii retaileri, respectiv Carrefour, Cora, Kaufland, Auchan, Penny, Profi, Selgros și Mega Image, a fost calculat în urma transmiterii datelor de către retaileri, referitor la preţul înregistrat la raft pentru 37 dintre mărcile prezente în supermarket-uri și hypermarket-uri, fiind vorba de mărcile Floriol, Spornic, Olpo, Surâsul Soarelui, Raza Soarelui, Sorica, Tomis, Untdelemn Bunica, Unisol, Argus, Ardealul, Apus, Ulve, dar şi mărcile proprii ale fiecărui retailer. Prețul uleiului de floarea-soarelui a crescut și din cauza războiului din Ucraina, situație prezentată de reporterii BZI chiar la începutul acestui conflict.

În ceea ce privește aplicaţia Monitorul Preţurilor, gestionată de Consiliul Concurenței, este valabilă atât sub formă de aplicaţie web, cât şi ca aplicaţie mobilă (IOS şi Android), ce poate fi descărcată din App Store şi Google Play. Aceasta afişează preţurile pentru alimente de la principalii retaileri, oferind multiple facilităţi de căutare, sortare şi filtrare a datelor.

Alimentele s-au scumpit cu 7 până la 30 la sută în ultimul an

Datele statistice mai arată că prețurile la făină au crescut cu 16,38 la sută în ultimul an, la cartof cu 30,58 la sută, iar la zahăr și orez cu 16 la sută. Astfel, consumatorii au plătit cu 1 până la 3 lei mai mult pe aceste alimente de bază. Prețurile la carne au crescut în ultimul an cu 5 la sută, la fel și la băuturile alcoolice, iar la pâine cu 13,43 la sută. În magazinele din Iași, orezul se vinde cu prețuri cuprinse între 5 și 8 lei, mălaiul cu 5 lei, iar făina de grâu cu 5,5 lei sau 3 lei, mărcile proprii ale supermarket-urilor. Untul s-a scumpit cu 17 la sută și ouăle cu 10 la sută.

De exemplu, un pachet de unt care costa anul trecut 11 lei, acum costă și 15 lei, pachet de 200 de grame. Ouăle se vând cu 6,5 lei cofrajul cu 10 bucăți sau 1 leu bucata în piețele din Iași. Legumele s-au scumpit în ultimul an cu 15 la sută, iar laptele și brânzeturile cu 7 la sută. De exemplu, un litru de lapte care se vindea cu 5 lei anul trecut, acum costă 6,5 lei. În piețele din Iași, litrul de lapte este 5 lei, iar brânza de vaci-16 sau 18 lei kilogramul.

Legumele se vor scumpi din nou anul acesta cu minim 20 la sută

Cei care vor să cumpere smântână plătesc 15 lei kilogranul la piață și 16-18 lei în supermarket-uri. Ieșenii care merg zilnic la piață au observat că brânza de oi este 30 de lei kilogramul, telemeaua-40 de lei kilogramul și varza murată-8 lei, mai scumpă cu 2 lei față de anul trecut. Gogonelele, ardeii, conopida și castraveții murați se vând cu 10 lei kilogramul, mai scump ca în anul 2021. Un kilogram de fasole este 20 de lei, morcovul este 3 sau 5 lei, țelina-12 lei și păstârnacul și pătrunjelul-10 lei kilogramul. Țelina se vinde cu 8 lei kilogramul, sfecla roșie cu 5 lei și cartofii cu 3 lei kilogramul în piețele din Iași. Ceapa uscată este 5 lei kilogramul, ceapa verde-2 lei legătura și 25 de lei kilogramul. Ridichile costă 10 lei kilogramul și 2 lei legătura. Verdeața se vinde cu 1 până la 3 lei legătura. Producătorii estimează că anul acesta se vor scumpi legumele cu minim 20 la sută.

Specialist: ”Cei cu venituri mici se vor reorienta către bunuri alimentare inferioare”

Specialiștii în economie, din Iași, spun că prețurile vor continua să crească în acest an, iar cei mai afectați sunt consumatorii cu venituri mici sau medii. Astfel, aceștia vor cumpăra bunuri alimentare mai ieftine.

”Inflația a trecut de faza de puseu. Deja ne aflăm la începutul unei spirale inflaționiste, ceea ce înseamnă că creșterile de prețuri se vor antrena unele pe altele. Astfel vom avea în continuare majorări de prețuri, cel puțin pentru acest an. Cât despre ce cumpărăm, firește că depinde de venituri. Cei cu venituri mici se vor reorienta către bunuri alimentare inferioare: mai multă pâine, mai puțină carne. Pentru cei cu venituri peste medie nu va fi o problemă cu alimentele ci, poate, cu bunurile superioare, cum ar fi vacanțele, achizițiile de lungă folosință etc”, spun specialiștii în economie.

Noi scumpiri la alimentele de bază s-au anunțat începând cu 1 aprilie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *