Local

Lista celor mai poluate zone din municipiul Iași. Scenariile care vor fi aplicate în oraș pentru a scăpa de emisii până în 2024 – HARTA INTEGRALå

Publicat: 15 ian. 2021
Trafic rutier în intersecția de la Podu de Piatră din municipiul Iași
Lista celor mai poluate zone din municipiul Iași a fost luată în calcul de autoritatea locală în noul plan de calitate a aerului din oraș

Municipalitatea ieșeană a demarat o dezbatere publică pentru planul de calitate a aerului. Primăria vrea să reducă lista celor mai poluate zone din municipiul Iași în următorii ani. Autoritatea locală a implementat un scenariu pentru a reduce emisiile de noxe din tot orașul

Un nou proiect legat de reducerea emisiilor poluante din oraș a fost inițiat de Primăria Iași. Autoritatea locală a demarat discuțiile privind planul de calitate a aerului în municipiul Iași, document care va fi aprobat de Consiliul Local în perioada următoare. Planul prevede ca orașul să se schimbe complet până în anul 2024, iar emisiile poluante să scadă semnificativ. Documentul prevede elaborarea planului integrat de calitate a aerului pentru municipiul Iași pentru indicatorii dioxid azot, oxizi de azot (NO2/NOx) și particule în suspensie PM10.

Lista măsurilor impuse de Primăria Iași pentru reducerea poluării

Municipalitatea a inițiat un plan de cel puțin 19 măsuri legate de reducerea poluării în Iași. Lista celor mai poluate zone din municipiul Iași ar urma să scadă astfel semnificativ. Zone precum Podu de Piatră, zona centrală, cartierul Păcurari sau Podu Roș prezintă cele mai mari concentrații de noxe din cauza numărului mare de autoturisme în special și a lipsei spațiilor verzi. Pentru a reduce poluarea au fost luate în calcul unele scenarii. Un prim punct prevede dezvoltarea de rute ocolitoare pentru transportul de marfă – Varianta de ocolire Nord, dar și un alt punct pe Varianta de Sud.

De asemenea, o altă măsură pentru reducerea poluării ține de dezvoltarea de rute ocolitoare pentru transportul de marfă pe strada Trei Fântâni. Punctul 4 prevede extinderea/ modernizarea arterelor de circulație, iar un altul prevede stimularea introducerii vehiculelor electrice și hibride în activitatea de taximetrie. În calcul intră și dezvoltarea zonelor de acces pentru pietoni prin amenajarea de trotuare și alei pietonale inclusiv piste pentru bicicliști.

Scenarii în municipiul Iași pentru reducerea poluării. Primăria cere votul în Consiliul Local

Printre punctele impuse de Primăria Iași în planul de calitate a aerului se mai află și salubrizarea eficientă a străzilor, dar și realizarea unui depozit logistic de mărfuri lângă șoseaua de centură. În lista măsurilor intră și sistematizarea zonei Podu de Piatră la intersecția Bd N. Iorga cu Șoseaua Națională. De asemenea, în calcul intră și continuarea programului de reabilitare termică a clădirilor rezidențiale și a celor instituționale. Planul cuprinde și colaborarea cu asociațiile de proprietari pentru întreținerea spațiului verde și conștientizarea cetățenilor pentru respectarea măsurilor. Lista măsurilor cuprinde și gestionarea traficului prin limitarea accesului în anumite zone.

În plan apare și realizarea și promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic. Totodată, municipalitatea are în plan și interzicerea mașinilor cu norme inferioare de poluare.
Lista celor 19 măsuri cuprinde și crearea unor zone centrale unde este interzisă circulația autovehiculelor cu motorizare termică. În calcul intră și facilitățile fiscale pentru proprietarii de mașini electrice sau hibride. Ultimul punct arată și inițierea unui program Rabla pentru achiziția de mașini electrice și hibride.

Plan final în 2024. Noile măsuri impuse de Primăria Iași pentru a scăpa de poluare

Cartierele cuprinse în lista celor mai poluate zone din municipiul Iași ar urma să se reducă dacă autoritatea locală va trece la implementarea celor 19 măsuri. De exemplu, măsura privind sistematizarea zonei Podu de Piatră ar urma să fie pusă în aplicare până în anul 2023.

„Implementarea măsurilor din cadrul prezentului studiu integrat de calitate a aerului în municipiul Iași va avea efecte benefice asupra calității aerului și în special asupra sănătății populației. Îmbunătățirea calității aerului, ca urmare a aplicării măsurilor din cele două scenarii conduce la reducerea nivelului de NO2 și PM10 sub valorile-limită și reducerea riscului de apariție a depășirilor. Aplicarea măsurilor din scenariul de bază are efect relativ redus asupra scăderii concentrațiilor de oxizi de azot și PM10, însă efectul aplicării măsurilor suplimentare din scenariul de proiecție este semnificativ”, se arată în documentul inițiat de municipalitate.

Comentarii
 • Vrajeala de doi bani, de ani de zile ascultam aceleași povești și nimeni nu face nimic ,limitați accesul titlurilor și utilajelor grele în oraș, desființati hale ,depozite ,unități producție din oraș, verificați parcurile auto din toate instituțiile subordonate Primăriei și Prefecturii ca aveti tractoare U650 din 1973 și camion Bucegi 1969 și vreți ca cetățenii să și achiziționeze autoturisme cu norma de poluare euro 5 tot veniți cu ștourile de astea și soluții implementate doar pe hârtie rusine jegurilor ca haliți o păniță bună din banii concetățenilor și nu faceți nimic pentru bunăstarea acestui oraș

 • Prosteala pe fata a iesenilor, asta face primaria.
  Pai cand tu Primarie ce ai in subordine CTP-ul care cumpara autobuze second hand cu norma de poluare Euro 3-4 si le trimiti sa circule prin oras poluand aerul in timp ce autobuze cu norma Euro 6 (cumparate cu banii iesenilor) le trimiti pe trasee in zona metropolitana Tomesti, Miroslava, Ciurea, etc., si nu iei masuri.
  Cand tu primarie ai in subordine Salubris care matura strazile Iasului ”dupa grafic” si le matura si o data pe an sau niciodata dar cumpara autoturisme electrice (care costa 40.000 de euro) sa-si plimbe fundul directorii in el in loc sa cumperi masini mici de maturat care sa-ti mature si trotuarele si nu o faci.
  Cand tu primarie tai copaci si desfintiezi spatii verzi ca sa faci blocuri si parcari, avem o mare problema.
  Deci ma repet, PROSTEALA PE FATA A IESENILOR si vom avea grija la viitoarele alegeri sa dam cu el de pamant deoarece ne-am lamurit cu prestatia lui, fiind o mare dezamagire.

 • In curtea Sectiei 2 de politie/Str. Silvestru sint peste 100 de „bombe”!
  Cercetatorii americani de la Universitatea MTI au facut urmatorul experiment, pe 100 de masini, din care 33 erau cu rezervorul de benzina plin, 33 de masini aveau rezervorul pe jumatate, iar 34 aveau rezervorul gol: au venit cu cate o flacara la cate o masina din cele trei categorii. Care au sarit in aer primele, cu un efect sonor maxim? Cele cu rezervorul gol, datorita presiunii mari a aerului poluat din rezervorul gol. Concluzia? Daca se vrea si aruncarea noastra in aer, nu numai intoxicarea, atentie la bombele parcate!

 • Neaparat trebuie sa faceti ceva si cu toti parintii care-si aduc copii la scoala Titu Maiorescu cu masinile si au senzatia ca tot cartierul este al lor ( daca au avut bani sa-si cumpere locul la scola si si-au facut mutatii in zona dar marea majoritate locuiesc in cu totul alte cartiere) Dimineata,pranz, seara nu se poate circula deloc, nu respecta nici o regula de circulatie, opresc masinile pe trecere de pietoni coboara sa de-a jos copilu din masina ca odorul care e cat mamasa nu-si deschide singur portiera, ii mai da ultimile sfaturi,il mai aranjeaza un pic si in tot acest timp coada de masini e trecuta de Bulevardul Cantemir. si multe ,multe exemple. Chiar pt.toate aceste persoane nu se poate face ceva sa nu mai ajunga cu masinile in zona sa fie nevoiti sa le lase mai la complex ca nu au mult de mers. Noi cei ce locuim in zona cu ce suntem vinovati…..pe langa poluare, aglomeratie, un dute vino de masini pe toate partile, nu ai pe unde merge pe strada ca sunt masini care asteapta odraslele cu motorul pornit, locuri de parcare ioc ca stau tot ei si uite asa dupa 12 ore de munca vii acasa si mai stai vreo ora sa reusesti daca ai noroc sa ajungi acasa

Adauga un comentariu