Local

Lista investițiilor din Palatul Roznovanu. Planurile direcțiilor din primărie au fost date peste cap de coronavirus. Iată unde ar trebui să curgă milioane de euro în municipiu

Publicat: 27 mart. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Lista investițiilor din Palatul Roznovanu. Planurile direcțiilor din primărie au fost date peste cap de coronavirus. Iată unde ar trebui să curgă milioane de euro în municipiu

Mai multe instituții subordonate municipalității și-au făcut planurile pe anul în curs. Direcțiile primăriei și-au finalizat proiectele de buget, lista investițiilor, dar și cheltuielile salariale pe 2020. În această perioadă însă, activitatea direcțiilor este redusă la minim din cauza pandemiei de COVID-19. Cu toate acestea, bugetele instituțiilor vor fi avizate de plenul Consiliului Local într-o ședință specială

Investiții de zeci de milioane de lei au fost preconizate în decursul acestui an pentru mai multe direcții subordonate municipalității ieșene. Societățile gestionate de autoritatea locală și-au făcut planurile pentru anul în curs după adoptarea bugetului general al municipiului, proiecte care vor fi avizate ulterior de plenul Consiliului Local.

Citadin SA, firma de lucrări stradale a municipalității, a prognozat venituri de peste 56 de milioane de lei, în vreme ce cheltuielile au fost preconizate la aproximativ 54 de milioane de lei. La capitolul investiții, Citadin Sa a preconizat 11,2 milioane lei, sumă necesară achiziției unor utilaje. În ceea ce privește veniturile, Citadin SA a arătat că o parte a acestora, respectiv 29 milioane lei, provin din întreținerea și reparația străzilor, iar alte 11,5 milioane lei de la firmele de utilități care repară străzile de pe urma altor lucrări. Alte 14,3 milioane lei reprezintă venituri de pe urma stației și a balastierei pe care societatea le deține.

De asemenea, cheltuielile cu salariile angajaților reprezintă circa 17,3 milioane lei, mai mari cu 5,77 la sută față de anul precedent. Conform calculelor, profitul societății este estimat la 2,1 milioane lei. La capitolul cheltuieli, pentru stocurile direcției se vor aloca 29 milioane lei pe lângă cele 17 milioane lei aferente salariilor.

Venituri de zece milioane de euro la Servicii Publice!

Servicii Publice SA a prognozat venituri de 46,1 milioane lei, din care 38,9 milioane lei ar urma să provină din producția vândută, iar 6.3 milioane lei provin din venituri aferente costurilor producției. La capitolul cheltuieli sunt preconizate 44,3 milioane lei, astfel încât profitul pe anul în curs al Servicii Publice SA ar urma să fie de 1,8 milioane lei. Față de anul 2019, veniturile ar urma să crească cu 13,7 la sută. Și cheltuielile totale sunt estimate să crească cu 14 la sută pe anul în curs, față de ceea ce a fost în decursul anului precedent. Investițiile la Servicii Publice SA au fost estimate la 3,76 milioane lei. Lista de investiții cuprinde 46 de achiziții de utilaje și diverse produse necesare pentru serele direcției și pentru lucrări stradale.

Conform calculelor făcute de cei de la Servicii Publice SA, 12,7 milioane lei reprezintă cheltuieli cu bunuri și servicii, iar 27,4 milioane lei reprezintă cheltuieli de personal.

Salariile au crescut

Din această sumă, 21,6 milioane lei reprezintă cheltuieli cu salariile angajaților, iar alte 3,6 milioane lei reprezintă bonusuri. Alte 1,5 milioane lei reprezintă cheltuielile pentru cei din conducerea societății, a consiliului de administrație. Graficele prognozate de cei de la Servicii Publice SA arată o creștere a salariilor cu circa două milioane lei, de la 23 milioane în 2019 la 25 milioane în 2020. Și sumele aferente contractului de mandat au crescut cu 50 la sută față de anul anterior. În plus, Servicii Publice SA va mai angaja în decursul acestui an 40 de noi angajați, astfel încât numărul acestora va ajunge la 580 față de 540 câți sunt în prezent.

Ce investiții derulează CTP

Compania de Transport Public (CTP) Iași a estimat pentru anul în curs venituri de 167,7 milioane lei. La capitolul cheltuieli au fost estimate 165 de milioane de lei, din care salariile reprezintă 75,5 milioane de lei. La CTP au fost luate în calcul și investiții de peste 5 milioane de lei. Circa 100 de mii de lei vor fi alocate pentru refacerea unui sistem de tren de la stația Tătărași Nord, iar 120 de mii de lei pentru alimentarea cu energie electrică a Halei CUG.

Alți 40 de mii de lei se vor aloca pentru reconfigurarea sistemului de alimentare cu energie electrică a rețelei CTP. Compania va aloca peste 2,2 milioane lei pentru o autospecială fir contact, urmând a înlocui autoutilitara veche de mai bine de patru decenii. La nivel de salarii, cheltuielie vor crește cu 14 la sută față de anul precedent, suma totală alocată fiind de peste 88 de milioane de lei.

Adauga un comentariu