Prima pagină » Titlurile zilei » Locuințele din blocurile ANL, o afacere profitabilă pentru tinerii medici din Iași! Mai mult de 50 la sută din apartamente sunt subînchiriate – GALERIE FOTO

Locuințele din blocurile ANL, o afacere profitabilă pentru tinerii medici din Iași! Mai mult de 50 la sută din apartamente sunt subînchiriate – GALERIE FOTO

04 feb. 2023, 02:00, 13 ,
Codruța ȘOROAGĂ, în Titlurile zilei

Tinerii medici rezidenți și specialiști din Iași au descoperit o metodă de a face lunar câteva sute de euro fără pic de efort. Aceștia solicită locuințe în blocurile ANL din șoseaua Bucium, nr. 36, pentru care plătesc o sumă modică, iar apoi subînchiriază apartamentele le prețul pieței, profitul rotunjindu-le veniturile

Cele 11 blocuri ANL din șoseaua Bucium, nr. 36, se află în administrarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași și numără 165 de apartamente cu una, două și trei camere. Acestea ar trebui să fie locuite de medici rezidenți și specialiști din Iași, însă mai mult de 50 la sută din apartamente sunt subînchiriate, ajungând să fie locuite de persoane care nu au nimic de-a face cu sistemul medical ieșean.

Peste 50 la sută din locuințele din blocurile ANL sunt subînchiriate de medicii ieșeni

Reporterii BZI s-au deplasat din nou la blocurile ANL din șoseaua Bucium, nr. 36, unde au discutat cu mai mulți locatari. Deși foarte puțini recunosc că medicii subînchiriază apartamentele din aceste blocuri, la o primă discuție, toți locatarii se interesează dacă îți dorești să închiriezi o locuință în unul din aceste blocuri. Dacă subînchirierea nu ar fi atât de răspândită, evident că astfel de întrebări nu ar avea de ce să apară.

„Eu sunt medic rezident, locuiesc aici de ceva timp. Nu mai știu cât e chiria, oricum e sub prețul pieței. Nu cunosc persoane care să subînchirieze, vă doriți să închiriați un apartament aici?”, a precizat un medic rezident.

Reporterii BZI au aflat din surse proprii că peste 50 la sută din apartamentele situate în blocurile ANL sunt subînchiriate. Înainte de pandemie, această practică ar fi fost mult mai răspândită.

„Înainte de pandemie, foarte mulți subînchiriau, dar acum trebuie să completezi un act adițional, trebuie să declari pe proprie răspundere că nu ai locuință. Dacă nu mergi la notariat și nu declari că nu ai unde locui, nu îți face nimeni contract”, a declarat un medic ce locuiește într-un apartament administrat de DSP Iași.

„Eu locuiesc aici cu soția, care este medic rezident. Ea mai are vreo 3 colegi care locuiesc aici, dar sunt și foarte multe persoane care nu sunt nici medici rezidenți, nici medici specialiști”, a declarat un alt locatar.

Chiria pentru un astfel de apartament este mult sub prețul pieței

Cele 11 blocuri ANL din șoseaua Bucium, nr. 36, au fost date în folosință în anul 2008. Acestea au fost construite pentru a veni în sprijinul medicilor rezidenți și specialiști care nu-și permit să închirieze un apartament la prețul pieței, nici să-și achiziționeze o locuință proprie. Medicii plătesc o chirie modică, rezidenții achitând 3 lei/m2, iar medicii specialiștii – 5 lei/m2.  Problema principală este că multe persoane profită de această facilitate, iar mai apoi subînchiriază apartamentele, obținând, astfel, venituri ilegale și luând șansa unei persoane ce chiar are nevoie de o asemenea de locuință.

„Prin contractele de închiriere este stabilită valoarea chiriei care se calculează în funcție de suprafața locativă astfel: pentru medic rezident – 3lei/m2, iar pentru medic specialist – 5 lei/m2. Prin contractul de închiriere este stipulată, în mod expres, interdicția subînchirierii locuinței ANL, nerespectarea acestei obligații ducând la rezilierea contractului.

În final, vă facem precizarea că suntem interesați în rezolvarea tuturor problemelor care privesc locuințele ANL atribuite spre închiriere și vom efectua toate demersurile pentru rezolvarea acestora. În ceea ce privește subînchirierea apartamentelor ANL, vă precizăm că nu avem astfel de informații. Dacă dumneavoastră le dețineți, vă rugăm să ni le puneți la dispoziție pentru a lua măsurile necesare”, a transmis dr. Corina Gîscă, directorul executiv al DSP Iași.

DSP Iași a investit foarte puțin în întreținerea blocurilor

Condițiile din cele 11 blocuri ANL sunt extrem de proaste, trotuarele sunt cvasiinexistente, ușile de la intrarea în scări stau în permanență deschise, oricine putând intra după bunul plac în bloc. Acestea nu sunt singurele probleme, pereții exteriori sunt plini de mucegai, iar locatarii apartamentelor de la parterul blocurilor au făcut diverse improvizații pentru a-și proteja balcoanele de musafirii nepoftiți, urâțind aspectul imobilelor.

„Investițiile realizate la blocurile ANL în ultima perioadă au constat în elaborarea unui studiu de fezabilitate pentru amenajarea terenului pe care sunt construite cele 11 blocuri aflate în administrația Direcției Publice de Sănătate Iași. Elaborarea studiului de fezabilitate a avut ca obiectiv sistematizarea pe verticală a terenului existent, cu crearea de drumuri auto, alei pietonale, spații verzi, spații de joacă pentru copii, bariere auto etc.

Termenul de realizare a investiției va fi stabilit în funcție de fondurile alocate cu această destinație. Mai facem precizarea că la blocurile ANL au fost efectuate lucrări de reparații ale acoperișului, înlocuire a burlanelor, (lucrări de termosistem, unde a fost cazul), înlocuire sau reparații ale ușilor de acces, intervenții la instalațiile de apă și canalizare”, au precizat reprezentanții DSP Iași.

Comentarii
  • Gheorghiu Arthur Balanescu - 55 ani, iesean, sofer autobuz

    Eu personal nu cred ca sunt inchiriate. Haideti sa va zic de ce:

    1- majoritatea au prieteni si le lasa gratuit lor, temporar

    2- medicii lucreaza foarte mult si nu stau acasa, e o iluzie ca nu locuieste nimeni si sunt subinchiriate cand ei au garzi de 48 sau 72 de ore in continuu si fara somn

    3- sunt mizerabile si mici, cine ar vrea sa stea in ele?

    4- medicii deja au masini de lux, case (vile) si multi bani, de ce s-ar mai complica pentru cateva sute de lei sa-si puna libertate in risc (fapta ilegala penala ce atrage de la since dosar penal si posibil inchisoare conform noului cod penal pentru asemenea fapte)

    5- trebuiesc dovezi clare, lucru imposibil, nici CIA, FBI, SRI, etc. n-ar putea sa obtina dovezi pentru astfel de fapte mentionate in articol, corect?

  • Domnul dr. POPESCU EUGEN stie cum au fost primite aceste apartamente, a fost o afacere de cand au fost date in folosinta! Domnilor semnati o petitie si spuneti ca niciodata nu au fost date altora decat harnicilor doctori!

  • In lo sa se scrie de conditiile cacacioase,centralele depasite,noroiul de pe alei,pentru a duce gunoiul trebuie sa ajungi cu elicopterul la ce conditii dezastroase…!!Scrieti de adevaratele probleme in mod special de lipsa investitiilor de ani si ani!
    Stati linistiti ca bani platiti pe luna nu is chiar putini!

  • doctorașul multumit

    La 200 de lei cât iese chiria lunară, nici ingara nu poți sta in Iași.
    Efectiv, aproape gratis.

  • Au voie să le subînchirieze? Altă mizerie românească.

  • Sunt niste rapanosi. Eroilor in halate albe, nu va mai satura naiba de bani. V-a dat statul salarii babane si tot nu v-ajunge.

  • normal ca sunt subinchiriate, de ce ar sta niste spagari in bucium si nu in centru

  • Alt sofer de autobuz

    To Gheorghiu rapandula de medic, cara-te unde esti apreciat, nu in ordinara Romanie. Tu te auzi ce prostii debitezi?

  • CrocobaurulDinMunti

    Ce e asa frumos acolo , numai buruiana si gropi ! Nu a fost primaria in stare sa amenajeze spatii de joaca . In 2007 instalam un fir de internet si era sa cad intr un canal ! Au facut locatarii parcuri de joaca si curat . Parcarile nu sunt asfaltate samd . Doctorii rezidenti isi doresc armonie in natura si in preajma lor nu bulihari si santuri

  • Lacomi,cu dispret fata de lege ,corupti.Ce vor face si când vor avea drept de,, liberă practica’?
    Va imaginati?
    Sa li se rezilieze imediat contractele de inchiriere pt incalcarea articolului referitor la subinchiriere si apoi dosare penale.
    Jeguri penale!

  • Dna,va rog !

    Jigodiile astea in halat alb au și câte doua trei apartamente va spun pe cuvant am lucrat în curierat și știu foarte bine locatarii acelor anl-uri. Când ajungi la ei vai mama ta de necaz ca nu ajunge nimeni de bine la doctor nici nu tr baga în seama. Efectiv nu se mai satura de bani

  • De acolo se pleaca foarte bine in Irlanda.
    Din Irlanda se revine foarte misto cu coada intre picioare, ca acolo canci spaga.
    Dupa aia mai vezi, eroul salveaza Husul, tatuata rastoarna UMV-ul cu doctoratul ei.
    Noroc c-a mierlit Babette si i-a lasat cotetul liber.

  • Alooo primăria, unde sunteți? dSp?? Luați la rând fiecare apartament și vedeți situația dacă sunteți corecți! Care au subînchiriat să le piardă, înseamnă că nu au nevoie!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *