Titlurile zilei

Locuitorii unui bloc turn din Iași s-au trezit cu zidurile de rezistență de la parter distruse. Un proprietar misterios pune în pericol 40 de familii ca să-și amenajeze coaforul. „La un cutremur mai puternic, ne trezim cu toții la pământ” – FOTO

Publicat: 13 mai 2020

Familiile care locuiesc într-un bloc turn din zona Alexandru cel Bun, din strada Basarabi, nr. 5, au devenit serios îngrijorate pentru siguranța lor în propriile cămine după ce un apartament de la parterul blocului a fost vândut recent. Fără să-i anunțe pe noii vecini, noul proprietar misterios a distrus zidurile de rezistență ale clădirii cu zece etaje pentru a le înlocui cu un geamuri termopan. Deși la prima vedere actele par în regulă, oamenii sunt siguri că acestea nu au fost acordate în condiții legale și au cerut audiențe la Primarul Iașului, incluisv controale de la Inspectoratul de Stat în Construcții, contestând lucrarea în instanță

Zeci de familii care locuiesc într-un bloc turn din zona Alexandru cel Bun au ajuns să se teamă pentru siguranța lor în propriile locuințe după ce zidurile de rezistență de la parterul blocului au fost distruse. Oamenii povestesc că spațiul respectiv a fost vândut recent unui nou proprietar, iar în doar câteva zile, acesta a distrus complet un perete de rezistență pentru a-l înlocui cu un geam termopan.

„Suntem 40 de familii care locuim aici de zeci de ani și nu am avut niciodată probleme. Acum a venit unul din Voinești care a cumpărat un spațiu la parter și a distrus în câteva zile zidurile de rezistență. Pe noi nu ne-a întrebat nimeni nimic despre asta. Este un bloc turn cu o singură scară, pur și simplu toată clădirea se bazează pe câțiva pereți de la parter. S-au simțit foarte puternic vibrațiile în momentul când au distrus zidurile cu picamerele”, au explicat locatarii din strada Basarabi nr. 5.

Geam termopan în locul zidului de rezistență

Spațiul de la parterul blocului A1 din strada Basarabi, nr. 5 a fost înainte în proprietatea unei firme care administra un salon de coafură. Acesta, însă, a fost vândut recent unui alt proprietar care, în câteva zile, și-a pus toți vecinii în cap.

„A venit acest individ și fără să fim informați cu ceva, a fărâmat toți pereții, iar din ce am aflat va pune geam termopan. Cum poți înlocui ziduri de rezistență cu termopane? Noi am verificat mai departe și am aflat că este un individ din Voinești care vrea să facă un salon de coafură, mai mult nu știm despre el. Am verificat autorizațiile de construire și ele păreau în regulă, dar făcute în condiții foarte suspecte, poartă și semnătura unei arhitecte de 28-30 de ani, nu cred că cineva în condiții normale acceptă distrugerea unor astfel de ziduri.

În condițiile în care cei din Primăria Iași au văzut că sunt semnături de la arhitecți și așa mai departe, au dat autorizația, fiind vorba doar de un apartament. Toți proprietarii din bloc am început să strângem o listă de semnături și vom da în judecată pentru anularea autorizației și vom cere verificări de la Inspectoratul de Stat în Construcții”, au mai spus locuitorii blocului din strada Basarabi, nr. 5.

„Acum au acoperit cu plasă verde ca să nu se mai vadă nimic ce fac. Acționează noaptea, ca hoții”

După ce vecinii din bloc s-au scandalizat pentru că lucrările nu au fost oprite, în noaptea de 11 spre 12 mai, zona a fost acoperită cu o plasă verde de protecție care întrerupe vizibilitatea.

„Am încercat să oprim de la început toată lucrarea, dar deja zidul a fost distrus în câteva zile. Acum au acoperit cu plasă verde ca să nu se mai vadă nimic ce fac, acționează noaptea, ca hoții. Am solicitat audiență la primar, urmează să mergem săptămâna viitoare la el și vom deschide inclusiv un proces în instanță unde se va decide cine și cum a eliberat avizele”, au mai spus aceștia.

Oficialii Poliției Locale Iași din cadrul Biroului Control Urbanism au făcut un prim control la fața locului și, la prima vedere, avizele par în regulă. Urmează însă să fie realizate și alte verificări pentru a vedea dacă acestea au fost eliberate în condiții normale.

Ce spune proiectantul despre lucrare

Noii proprietari ai spațiului sunt Ciprian Borosianu și Vasilica Elena Borosianu, două persoanaje oarecum necunoscute chiar și pentru vecinii de bloc. Pentru spațiul respectiv a fost eliberată Autorizația de Construire 226 din martie 2020 și se referă la „Amenajări interioare la spațiu comercial. Spațiu comercial cu SU=38mp”. Autorizația a fost solicitată de proiectantul SC Antigona Invest SRL din Iași. Această firmă figurează ca fiind administrată oficial de Lidia Alina Apostol.

„Eu m-am ocupat de obținerea autorizației de construire și a fost dat avizul Inspectoratului de Stat în construcții, iar conform proiectului se va face o bordare de jur împrejurul golului, din fier, astfel încât să suplinească lipsa zidului”, a explicat Lidia Alina Apostol din cadrul SC Antigona Invest SRL.

Ciprian Borosianu și Vasilica Elena Borosianu nu au putut fi contactați până la închiderea ediției pentru a oferi un punct de vedere.

Comentarii
 • Legal este caz de inchisoare daca s-a intervenit la structura de rezistenta a blocului, fara a exista o expertiza tehnica in proiect. Nu arhitectul decide demolarea elementelor structurale ale constructiei. Receptia la finalizarea lucrarilor de amenajare, va necesita o noua expertiza tehnica .Raspunzator devine executantul lucrarii .

 • in primul rand ala e bloc din prefabricate tip, sunt niste placi, cum poate afirma un incompetent ca anuleaza o placa si bordeaza golul ? ori e cretin ori e prost ! are 2 variante acum…

 • Lucruri asemănătoare sau mai întâmplat și la alte locații,exemplu pe Bdl.Primaverii nr.19 ,bl d2 sc. C un stomatolog din Piatra Neamț ( Buduca) a daramat toți pereții de rezistență din apartamentul de la parter în carcasei cu madam administrația.Cu toate sesizările efectuate de locatari nu sa rezolvat absolut nimic, asa ca nu va faceti mari speranțe !

 • Pai cum dracu sa nu se intample acest lucru daca PARLAMENTARII nostri nu schimbau legea si cei ce-si fac firme in apartament nu mai au nevoie de acordul vecinilor asa cum era stipulat in lege inainte de a fi ea modificata.
  Faceti baieti petitii la Guvern, la PARLAMENT, la Inspectoratul in Constructii (de-si m-ar mira ca astia sa se miste ca sunt dalmatieni).

 • in primul rand nu s-a scos nici un stalp de rezistenta, daca facea asta ar fi cazut deja
  2: placile alea nu sunt pt. rezistenta, sunt ca niste placi de rigips dar mai groase, nu ofera protectie in caz de cutremur – intrebati orice specialist
  3: proprietarul o sa umple acele spatii cu alti pereti, mobila, geamuri care practic vor echivala acei pereti „lipsa”
  4: nu cred ca ar putea sa scada rezistenta blocului nici 1% – e doar un colt de bloc oricum, nu e tot parterul de la a-z
  5: blocurile facute inainte de 2000 sunt foarte foarte rezistente, acum se construieste haotic pe terenuri nesigure, mla stinoase, alunecoase plus ca muncitorii obisnuiesc sa puna pet-uri goale sau gunoaie in interiorul armaturii stalpilor de rezistenta a blocurilor noi (cautati pe google, e o practica foarte comuna in Romania dupa anul 2000… mai ales dupa 2010) pentru economie de bani si viteza de lucru (mai mult economie si sustragere de materiale…)

 • verificati cazuri de avarii serioase in orasul bacau – blocurile de langa casa de cultura din centru, s-au demolat toate apartamentele de la parter, au scos tot (tot tot, au pus doar de carton niste pereti de forma) si blocurile s-au crapat in ultimul hal, noaptea daca mergeti puteti auzi zgomote de trosneri (nu e gluma), acolo s-a dat spaga si toate parturile sunt distruse dintr-un capat in altul, ar merita facut un reportaj cu asta, autoritatile au ignorat proprietarii pt. ca s-a luat spaga acolo sus, proprietarii nu au primit nici o despagubire, blocurile sunt crapate masiv la etajele superioare (1,2…) – ele stau sa cada chiar si fara cutremur pt. ca trosnesc permanent si s-au inclinat putin – vedeti, investigati – vorbesc din sursa – acolo autoritatile fac orice ca sa opreasca orice informatie sau investigatie jurnalistica – merita sa cautati mai multe – proprietarii sunt protejati de autoritati, este inadmisibil, apoi blocul a primit bulina rosie ca sa nu mai poate fi asigurat/ despagubit, au demolat tot, structura, stalpi, pereti pt. magazine desi parterul nu era conceput din constructie pentru asa ceva (!!!!!!!!)

 • un raspuns in conformitate cu realitatea .una este zidul portant si alta o constructie pe stalpi si grinzi de rezistenta. este imposibil sa ai pereti portanti la blocuri turn.

 • pentru @vladescu ioan
  pot confirma ca da alea de din centru cred ca sunt distruse, am avut o lucrare de montat termopane acolo si blocurile sunt crapate urat, se vede ca s-a dat ceva cuiva pt un astfel de abuz – probabil apartamentele alea mai au putin si cad, au demolat chiar tot :))))) tabula-rasa, si-au facut aia de cap cum au vrut probabil cu libertate deplina de unde „trebuia”, pacat de proprietari ca le cade apartamentul in cap oricand – nu au nici o vina dar se stie oricum ca in bacau fata de iasi e mafie mare de tot (peste tot aproape)

 • Hopa! S-au reinventat roata si apa calda!
  Peste 99% din blocurile Iasiului/Romaniei sunt modificate in timp! Se afecteaza rezistenta blocului.
  Sunt „organe” care pot verifica, cu proiectul blocului in mana, fiecare apartament!
  Apoi, aplicate amenzi pe care CCR sa nu le mai anuleze!
  Disciplina, civilizatie!

 • Anonimul ala cretin care a zis ca placile alea nu sunt pt. rezistenta, sunt ca niste placi de rigips dar mai groase , este o gluma proasta in viata .
  Cica : 3: proprietarul o sa umple acele spatii cu alti pereti, mobila, geamuri care practic vor echivala acei pereti „lipsa” -= ba boule,cine pula mea te-a lasat in viata nu stiu .

 • Este foarte simplu daca s-ar dori acest lucru.
  Infracțiunea de distrugere a unor astfel de structuri sa fie încadrată ca tentativa la infracțiunea de omor în masă și pedepsită cu 20 ani închisoare, executați zi cu zi.
  Dacă nu se dorește, avem o alta problema.
  Dar așa este viața în statul roman securist si mafiot.
  Criminalii aia de la Colectiv în câțiva ani ies din pușcărie fără nicio problema și pot sa mai omoare alti zeci de nevinovați.

 • PENTRU COMENTATORUL VLADESCU – DA, AM O CUNOSTINTA CARE STA ACOLO IN BACAU, ACOLO S-A LUAT SPAGA GROASA RAU, AU STRICAT TOATA STRUCTURA DE REZISTENTA A BLOCULUI, AU SCOS TOTI PERETII DE LA PARTERUL BLOCULUI PT MAGAZINE – IREAL CE S-A FACUT, S-AU SI EXTINS IN FATA BLOCULUI, SPAGA GROSOLANA RAU DE TOT – STRUCTURA E CRAPATA, BLOCUL USOR INCLINAT INTR-ADEVAR! EROU GHEORGHE RUSU CRED CA SE NUMESTE STRADA AIA, ASTA DIN IASI E NIMICA TOATA

 • Da ? sa vedeti voi pe Smardan ce dezastru este. De cateva saptamani, circula pe Smardan numai masini de mare tonaj (basculante) care cara pamant de la un santier. Toate casele de pe Smardan s-au crapat de la trepidatii. Intr-o diminata am iesit in chiloti afara pentru ca am crezut ca e cutremur de tare ce s-au zguduit peretii casei cand a trecut un marlete de sofer cu masina de mare tonaj si cu viteza. E dezastru. Macar de ar merge mai incet, dar unele basculante mai ales cand se intorc goale, zici ca sunt pe pista de raliu. Nici o problema, locatarii de pe Smardan sunt hotarati sa depuna sesizare.

 • Mai doctoranzilor în construcții…Acel imobil…(nu bloc) e P+10.toate structurile de rezistenta o reprezintă grinzile+stâlpii.
  Daca erau sa fie probleme la structura era acel imobil imediat evacuat.Mai informativă și pe urmă mâncați kkt.

Adauga un comentariu