Titlurile zilei

Lovitură de teatru într-unul dintre cele mai spectaculoase jafuri din istoria Iașului: Au fraudat milioane de euro, dar sunt pe cale să scape basma curată! Afaceriștii le râd în față procurorilor DIICOT

Publicat: 12 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Întorsătură de situație în cazul devalizării uneia dintre cele mai importante fabrici din Iași. Dovezile și acuzațiile aduse de DIICOT împotriva celor implicați în falimentarea Lactis SA au fost călcate în picioare. Faptele au fost făcute în urmă cu mai mulți ani, iar cei acuzați ani de-a rândul că au profitat în interes personal de devalizarea fabricii de lactate sunt pe cale să scape basma curată. Chiar și expertizele contabile care incriminau personajele de o fraudă de 5 milioane de euro au fost anulate. Ultima mișcare făcută în cadrul Lactis SA este încercarea de închidere a Asociației PAS Lactis, care a aparținut angajaților Lactis SA Iași. După reanalizarea situației în cadrul Lactis SA, terenurile și clădirile societății și-au majorat brusc valoarea cu aproape 50 la sută în decurs de un an și vor fi scoase la vânzare la finalul acestei luni.

O adevărată întorsătură de situație este întâlnită în cazul uneia dintre cele mai mari devalizări din istoria recentă a Iașului. Personajele care au stat în spatele falimentării celei mai mari fabrici de lactate din Iași sunt la un pas să scape basma curată. Asta se întâmplă în condițiile în care, în urma cercetărilor efectuate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), au fost aduse acuzații extrem de grave foștilor directori ai companiei și au fost prezentate acțiunile scandaloase prin care aceștia au devalizat Lactis SA.

Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au hotărât în urmă cu aproape două luni să retrimită dosarul către DIICOT pentru refacerea cercetărilor. Asta se întâmplă în condițiile în care faptele săvărșite în devalizarea Lactis SA se realizau la nivelul anilor 2004-2005, iar dosarul care conține detalii importante despre combinațiile financiare făcute la fabrica de lactate a ajuns în instanță în urmă cu 3 ani. Mai mult decât atât, inclusiv expertizele contabile efectuate în cadrul Lactis SA prin care au fost incriminați foștii directori ai fabricii, dar și omul de afaceri Petrică Herașcu – patronul SC Galmopan SA, au fost anulate.

Ce s-a întâmplat cu acuzațiile aduse în urma anchetei DIICOT?

Asta s-a întâmplat în urma contestațiilor făcute chiar de către cei acuzați că au devalizat fabrica și au îngropat-o în datorii de peste 21 de milioane de lei. Magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție au anulat astfel acuzațiile venite prin intermediul DIICOT – Iași și au retrimis dosarul să se judece la Iași.

„Admite contestațiile formulate de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism, Serviciul Teritorial Iași, de inculpații Herașcu Petrică, Gâlcă Constantin, Irimia Petrișor Gabriel și de partea responsabilă civilmente SC Galmopan SA prin administrator judiciar Sierra Quadrant SPRL Filiala București împotriva încheierii nr.11 din data de 22 martie 2019, pronunțată de judecătorul de camera preliminară din cadrul Curții de Apel Iași. Desființează încheierea contestată și trimite cauza spre rejudecare la judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel Iași”, se arată în pronunțarea magistraților de la Înalta Curte de Casație și Justiție din 18 noiembrie 2019.

De precizat faptul că, în acest dosar sunt intimații-inculpați și Micu Maria – fost director tehnic în cadrul Lactis și Burlacu Gheorghiță, fostul economist al societății.

Au anulat două expertize contabile și au scos dovezile din dosar

Această întorsătură de situație se petrece în condițiile în care, în noiembrie 2018, toți șefii Lactis SA din acea perioadă au fost trimiși în judecată pentru un prejudiciu de 5 milioane de euro, asta în baza unor denunțuri care au ajuns la DIICOT-Iași în urmă cu aproape zece ani și a cercetărilor făcute de aceștia până în 2018. Rechizitoriul DIICOT încheiat la mijlocul anului 2018, în baza căruia au fost aduse dovezi și au fost acuzați directorii Lactis a fost însă anulat printr-o decizie luată tot în instanță.

„Se admit, în parte, cererile și excepțiile formulate de inculpații Gâlcă Constantin, Herașcu Petrică și Irimia Petrișor Gabriel. Constată neregularitatea rechizitoriului 139//2009 din 31.05.2018 emis de P.Î.C.C.J. – D.I.I.C.O.T., Serviciul Teritorial Iași, sub aspectul trimiterii în judecată a inculpaților pentru fapte pentru care nu a fost extinsă urmărirea/acțiunea penală. Restituie cauza la parchet pentru extinderea urmăririi/acțiunii penale cu privire la toate faptele pentru care inculpații au fost trimiși în judecată. Dispune eliminarea fizică din dosarul cauzei a raportului de expertiză contabilă și a raportului de expertiză contabilă suplimentară întocmite de expertul Simion Corneliu”, se arată în decizia magistraților.

Practic, avocații acuzaților au motivat în instanță faptul că au fost trimiși în judecată pentru cu totul alte fapte decât acuzațiile aduse în rechizitoriul DIICOT, iar astfel dosarul a fost retrimis la Iași.

S-a ajuns la desființarea asociației muncitorilor

Ultima mișcare făcută în cadrul Lactis SA este încercarea de închidere a Asociației PAS Lactis, care a aparținut angajaților Lactis SA Iași. Reprezentată legal de Ioan Ioniță, administratorul societății din ultimii ani, o cerere pentru radierea acesteia a fost făcută pe data de 2 februarie 2020 la Tribunalul Iași.

Constantin Galcă – fostul director general al Lactis SA, Gheorghiță Burlacu – economist în cadrul companiei, Maria Micu – fost director tehnic în cadrul Lactis SA alături de Petrică Herașcu și Petrișor Gabriel Irimia, aceștia fiind reprezentanți ai SC Galmopan SA, au fost trimiși în judecată în urmă cu doi ani pentru devalizarea fabricii de lactate. SC Galmopan SA este firma prin intermediul căreia s-au cumpărat activele Lactis SA în mod fraudulos. Totodată, ca parte responsabilă a fost chemată în judecată inclusiv firma SC Galmopan SRL, precum și SC Euro Lact SRL, aceasta din urmă fiind o firmă căpușă în organigrama căreia au figurat toți cei trei șefi de la Lactis SA, Constantin Gălcă și Maria Micu fiind chiar acționari, iar fostul economist Gheorghiță Burlacu a fost angajat al societății.

Poate cea mai scandaloasă metodă folosită de a scurge bani din fabrică a fost chiar faptul că Lactis plătea chirie pentru propriul spațiu. Practic, Galmopan a solicitat chiar ea intrarea în insolvență a Lactis SA din cauza unor datorii neachitate pentru chirie în valoare de 101 mii lei. Asta se întâmpla în condițiile în care Lactis SA a păstrat mereu același sediu din bulevardul Metalurgiei.

Prejudiciu de aproape 5 milioane de euro

În rechizitoriul instrumentat de DIICOT s-a arătat faptul că legea a fost încălcată flagrant în ceea ce privește numele firmelor, a instituțiilor publice și a oamenilor de afaceri care au cerut bani de pe urma falimentării Lactis SA Iași. Această listă a creditorilor a fost mărită constant vreme de aproape 10 ani și aproape oricine a susținut că Lactis SA trebuie să îi plătească o anumită sumă de bani s-a trecut în acest tabel în care s-au adunat sume de aproape 5 milioane de euro. În tot acest timp, prejudiciul adus SC Lactis SA prin vânzarea ilegală a bunurilor aflate în patrimoniul societății se ridică la suma totală de 7.324.191 de lei.

Responsabili de această situație sunt atăt omul de afaceri Petrică Herașcu, prin intermediul firmei SC Galmopan SA, precum și a firmei care s-a ocupat de inventarierea bunurilor Lactis SA, și anume Cont Audit SRL. Contractele au fost încheiate în perioada 2010 – 2013, când Lactis SA se afla în insolvență. În această perioadă, firmele Cont Audit SRL si Mior SRL au încasat de la Lactis SA suma totală de 661.728 de lei. Asta în condițiile în care, în perioada respectivă, Lactis SA realiza venituri cuprinse între 270.000 și 720.000 de lei.

Omul de afaceri din Galați, Petrică Herașcu, a lucrat cu una dintre cele mai cunoscute firme ale sale, și anume SC Galmopan SA. Herașcu ar fi plătit puțin peste 10 miliarde de lei vechi pentru hale și clădiri, după care le-a scos la vânzare la prețuri care depășeau un milion de euro la vremea respectivă. În aprilie 2007, Galmopan SA a trimis o ofertă de vânzare către o altă firmă, necunoscută, cu terenurile și construcțiile de la Lactis SA Iași. Oferta pentru o parte din terenurile și clădirile de la Lactis SA Iași a fost de 1,36 milioane de euro. De asemenea, o bună parte din tranzacții au fost efectuate printr-o altă firmă înființată de Herașcu, și anume SC Euro-Lact SRL, unde foștii șefi ai Lactis SA au fost angajați sau acționari și care au sediul social la aceeași adresă, adică pe strada Metalurgiei, numărul 8.

Brusc, terenurile Lactis s-au scumpit cu aproape 50 la sută

După reanalizarea situației în cadrul Lactis SA, terenurile și clădirile societății și-au majorat brusc valoarea cu aproape 50 la sută în decurs de un an. Compania de lichidatori Omega SPRL va organiza la finalul acestei luni o nouă licitație pentru valorificarea sediului Lactis SA din Zona Industrială a Iașului. Față de anii precedenți, prețul de pornire a licitației a fost majorat cu aproape 10 milioane lei. Asta se întâmplă în condițiile în care o parte din creditorii Lactis SA au solicitat reevaluarea bunurilor companiei după ce s-ar fi încercat vânzarea lor la prețuri sub cel al pieței.

Concret, o nouă licitație va fi organizată în data de 25.02.2020 pentru vânzarea activului „Punct de lucru Iași-Fabrica de Produse Lactate Iași”, care este situat pe un teren în suprafață totală de 16.080 mp pe bulevardul Metalurgiei. Aici se află clădiri administrative, magazii, o spălătorie, bazine și posturi de echipamente electrice, iar prețul total de pornire a licitației este 38.400.000 lei, plus TVA. Pe parcursul anului trecut, același activ al Lactis SA a fost scos la vânzare în repetate rânduri cu un preț începând de la 28.800.000 lei.

Adauga un comentariu