Lovitură pentru deputatul USR Cosette Chichirău! Fiscul american i-a dat de urmă în România. Dovada că parlamentarul este incompatibil – FOTO

21 mai 2021, 02:00
Vlad Rotaru, în Titlurile zilei

Deputatul USR Cosette Chichirău a fost ajunsă din urmă de reprezentanții fiscului american. Parlamentarul ieșean a deținut o firmă în statul Massachusetts din Statele Unite ale Americii, societate în care apărea și după ce și-a preluat mandatul de demnitar în Parlamentul României. Oficialii statului american au confirmat printr-o serie de adrese că firma Wellington Solar LLC a rămas în atribuția demnitarului chiar și când aceasta reprezenta România la cel mai înalt nivel

Deputatul Cosette Chichirău, co-președinte al alianței USR-PLUS de la Iași, se află într-o situație ingrată. Deputatul ieșean a deținut o firmă de panouri solare în Massachusetts, Statele Unite ale Americii (SUA), societate în care apărea și după ce și-a preluat primul mandat din Parlamentul României. Cazul a ajuns în atenția inspectorilor Agenției Naționale de Integritate (ANI) în urmă cu mai mulți ani, însă aceștia nu au luat până acum vreo măsură. Între timp, reprezentanții statului din SUA au arătat, printr-o serie de adrese, că parlamentarul ieșean nu a renunțat la administrarea firmei respective.

Amănunte șocante despre deputatul USR Cosette Chichirău

Reprezentanții statului Massachusetts (Commonwealth of Massachusetts) au indicat faptul că deputatul ieșean s-a aflat la cârma societății Wellington Solar LLC (Limited Liabiluty Company) între 2014 și 2018. Adresa este semnată de William Francis Galvin, secretarul Commonwealth-ului din Massachusetts. Acesta are rolul de a supraveghea Divizia Corporațiilor, Divizia Electorală, Arhivele Massachusetts, Comisia Istorică Massachusetts, Divizia de Evidență Publică, Divizia de Valori Mobiliare, precum și Centrul de Evidență al Statului.

„Certific prin prezenta că organizarea companiei cu răspundere limitată Wellington Solar LLC s-a efectuat prin eliberarea în cadrul acestui birou a unui certificat care să ateste acest fapt, în conformitate cu prevederile capitolului 156C din legea generală a Statului Massachusetts, din 7 ianuarie 2014. Certific, de asemenea, că amintita companie cu răspundere limitată a fost dizolvată din punct de vedere administrativ, la data de 30 iunie 2018, în conformitate cu prevederile legii generale”, se arată în adresa semnată de William Galvin.

Cosette Chichirău nu a renunțat la firma din SUA

Cosette Chichirău a avut firma de panouri solare în perioada 2014-2018. Doar că în anul 2016 a revenit în România, unde a candidat pentru un post de deputat în Parlamentul României. Odată cu preluarea mandatului de deputat, aceasta ar fi trebuit să renunțe la societatea respectivă. Doar că nu a mai făcut acest lucru în tot acest timp. Wellington Solar nu a avut un alt manager sau proprietar în afară de Cosette Chichirău între 2014 și 2018. ANI verifică și în prezent această situație a deputatului de Iași. Firma a fost desființată în 2018, însă nu a mai avut pe altcineva „la butoane”, ceea ce a făcut ca deputatul ieșean să fie în stare de incompatibilitate între 2016 și 2018. Deputatul Cosette Chichirău nu a putut fi contactată pentru a oferi un punct de vedere, având telefonul închis.

Dosarul deputatului de Iași stă în sertarele Agenției de Integritate

Pe numele deputatului USR Cosette Chichirău a fost depusă o plângere la ANI încă de anul trecut. Doar că, până acum, lucrurile au bătut pasul pe loc. Cosette Chichirău apărea ca agent și manager, în ciuda faptului ca societatea nu aducea nimic. În loc să iasă din firmă în 2016, aceasta a așteptat să o radieze. Astfel, s-a ajuns la această posibilă stare de incompatibilitate. Conform declarației de avere, actualul deputat USR deține un apartament în statul Massachusetts din Statele Unite. Apartamentul a fost cumpărat în anul 2012 și are o suprafață de 62 de metri pătrați. De pe urma acestuia a obținut anul trecut o chirie de 25.200 de dolari.

La capitolul active financiare, parlamentarul a declarat 9 conturi curente în diverse monede de circulație internațională, precum și un fond de investiții de 270 de mii de dolari. A uitat însă să treacă 5.000 de euro primiți ca donație pentru alegerile de anul trecut, un alt aspect pe are ANI ar trebui să-l cerceteze. Abia într-o declarație de avere rectificată în februarie 2021 Cosette Chichirău și-a adus aminte de banii pe care i-a primit pentru campania electorală din perioada august-septembrie 2020.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *