În atenția ANI! Deputatul Cosette Chichirău se joacă cu declarația de avere. Și-a ascuns un sac de bani, primit la alegerile din 2020 în Iași – FOTO

02 mart. 2021, 02:00
Vlad Rotaru, în Titlurile zilei

Deputatul Cosette Chichirău poate fi cercetată din nou de Agenția Națională de Integritate. Actualul deputat USR și-a adus aminte de niște bani primiți ca donație la alegerile locale 2020 abia la aproape 6 luni distanță. În declarația de avere depusă la Camera Deputaților, Cosette Chichirău a uitat să treacă această sumă. Abia după câteva săptămâni și-a adus aminte că a primit bani pentru a-și susține campania electorală de la alegerile locale

Material brut pentru inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI). Unul dintre parlamentarii județului Iași a uitat să-și treacă în declarația de avere o sumă primită ca donație pentru alegerile locale din 27 septembrie 2020. Este vorba despre 24.000 lei (5.000 euro), sumă pe care președintele organizației județene a Uniunii Salvați România (USR) nu o trecuse în prima declarație de avere depusă la secretariatul Camerei Deputaților. Abia în luna februarie 2021, Cosette Chichirău a declarat public suma primită ca donație pentru alegerile la care a candidat pentru funcția de primar. Practic, parlamentarul de Iași nu a declarat la timp acei bani, chiar și o donație de 5.000 de euro, ceea ce o poate duce în atenția organelor de anchetă.

Deputatul Cosette Chichirău nu a declarat la timp banii de la alegerile locale

Deputatul Cosette Chichirău a depus o declarație de avere la secretariatul Camerei Deputaților la finalul lui decembrie 2020, imediat după ce și-a preluat mandatul de parlamentar. În declarația de avere respectivă nu se menționează nimic despre suma primită ca donație pentru alegerile locale desfășurate cu câteva luni înainte. Abia într-o declarație de avere rectificată în februarie 2021 Cosette Chichirău și-a adus aminte de banii pe care i-a primit pentru campania electorală din perioada august-septembrie 2020. Printre sumele decontate de la alegerile locale 2020, aceasta a uitat de banii primiți ca donație, situație care nu o absolvă de nicio vină.

Verificări demarate de ANI în 2020

Nu este pentru prima oară când deputatul ieșean ar fi verificat de inspectorii ANI. Chichirău nu a renunțat la calitatea de manager al unei firme de panouri solare din Statele Unite ale Americii (SUA), în paralel fiind și reprezentant în Parlamentul României. Cosette Chichirău a fost manager al companiei Wellington Solar LLC din statul Massachusetts, firmă desființată abia în 2018, când actualul parlamentar era deja în Camera Deputaților. Practic, aceasta nu a renunțat la firma pe care o avea în SUA timp de 2 ani, ea preluând primul mandat de parlamentar în 2016. Wellington Solar nu a avut un alt manager sau proprietar în afară de Cosette Chichirău între 2014 și 2018. ANI verifică și în prezent această situație a deputatului de Iași.

Ce avere are deputatul USR Iași Cosette Chichirău?

Conform declarației de avere, actualul deputat USR Cosette Chichirău deține un apartament în statul Massachusetts din Statele Unite. Apartamentul a fost cumpărat în anul 2012 și are o suprafață de 62 de metri pătrați. La capitolul active financiare, parlamentarul a declarat 9 conturi curente în diverse monede de circulație internațională, precum și un fond de investiții de 270 de mii de dolari americani. La capitolul plasamente, aceasta a declarat un împrumut în nume personal de 25 de mii de lei către Asociația Centrul de Știință Aleodor, centru pe care tot ea l-a înființat.

La alegerile locale 2020, Chichirău a susținut că a dat către partid 111.500 lei, dar și alți 50 de mii de lei pentru alegerile parlamentare. Are un credit către MassHousing din Statele Unite de 194.304 dolari americani, contractat în 2012 și scadent în 2042. Anul trecut a avut un venit de 131.412 lei (10.951 lei pe lună) din Camera Deputaților. La acesta se adaugă 25.200 de dolari din închirierea apartamentului din SUA.

Apartamentul mătușii a fost folosit paravan pentru partid

Aceasta nu ar fi singura inginerie încercată de deputatul Cosette Chichirău. Cu mult înainte de alegerile locale 2020, aceasta a trecut sediul partidului pe locuința mătușii sale din strada Costache Negri. A făcut acest lucru tocmai pentru a avea acces la toate documentele partidului. În 2019, deputatul Cosette Chichirău a stabilit sediul USR Iași într-un apartament al rudei sale, o mătușă de 74 de ani. Parlamentarul a decis acest lucru la vremea respectivă pentru a nu le da acces celor care o contestau în partid la documentele interne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *