Prima pagină » Local » Lovitură pentru locuitorii județului Iași. Autostrada A13 Bacău- Brașov are proiectant pentru 5 milioane euro. Termenele pentru ruta A8 Iași- Târgu Mureș sunt lăsate în aer de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere

Lovitură pentru locuitorii județului Iași. Autostrada A13 Bacău- Brașov are proiectant pentru 5 milioane euro. Termenele pentru ruta A8 Iași- Târgu Mureș sunt lăsate în aer de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere

23 mai 2020, 04:00,
Vlad Rotaru, în Local

Contractul pentru demararea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pentru autostrada A8 Bacău- Brașov a fost semnat în cursul zilei de ieri, 22 mai 2020, de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere cu asocierea formată dintre Search Corporation SRL și Primacons Group SRL. Asocierea va primi 5 milioane de euro, studiul urmând a fi gata în următorii doi ani. Autostrada A8 Iași- Târgu Mureș a fost însă lăsată de izbeliște de toate autoritățile Guvernului României

Lovitură neașteptată încasată de locuitorii județului Iași. Proiectul demarării autostrăzii A8 Iași – Târgu Mureș a fost lăsat total deoparte de către Guvernul României. Reprezentanții Executivului au promovat proiectul autostrăzii A13 între Bacău și Brașov, proiect care a fost conceput după A8. Cu toate acestea, ieri, 22 mai, Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a semnat contractul de întocmire a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pentru A13 cu asocierea Search Corporation SRL și Primacons Group SRL.

Cele două firme vor beneficia de 5 milioane de euro, documentația urmând a fi gata în doi ani. Câștigătorul licitației a fost stabilit în luna martie, însă CNAIR a semnat abia acum contractul respectiv cu asocierea formată din cele două firme. Durata contractului este de 30 luni. În 18 luni se va realiza elaborarea studiului de fezabilitate, în alte 8 luni elaborarea proiectului tehnic de execuție. Totodată, în 4 luni se vor acorda serviciile de asistență tehnică pentru demararea lucrărilor.

Autostrada Iași- Târgu Mureș nu are termene precise. Deputatul PMP Petru Movilă explică situația A8

În tot acest timp, autostrada A8 Iași- Târgu Mureș nu a reușit să avanseze, termenele de execuție nefiind clare. Împărțită pe tronsoane, A8 se află abia în stadiul refacerii unor studii de fezabilitate. Deputatul PMP Petru Movilă, inițiatorul proiectului Autostrăzii Unirii Iași- Târgu Mureș, a explicat cum stau lucrurile la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere.

„Este foarte bine că se fac autostrăzi în zona Moldovei. Însă pentru Iași este extrem de importantă autostrada spre Târgu Mureș, singura care leagă România de Republica Moldova și de Transilvania. La acest moment este în execuție refacerea studiului de fezabilitate pe tronsonul Târgu Mureș- Târgu Neamț și care se va recepționa în ianuarie 2021. De asemenea, este în procedură de refacere a studiului de fezabilitate și proiectare tehnică tronsonul Iași- Ungheni cu finanțare de la bugetul de stat în urma amendamentului pe care l-am depus la legea Bugetului de Stat pe anul 2020. În timpul cel mai scurt ar trebui scoasă la licitație și refacerea studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic pe tronsonul Târgu Neamț- Iași cu finanțare europeană”, a spus deputatul Petru Movilă.

Deputatul PMP Petru Movilă acuză interesele parlamentarilor PSD de la Bacău de a bloca autostrada Iași- Târgu Mureș

Autostrada A13 Bacău- Brașov a fost intens promovată de deputatul Dragoș Benea, șeful PSD din județul vecin, și de Lucian Șova, fostul ministru al Transporturilor. Petru Movilă a arătat că aceștia au blocat voit proiectul autostrăzii A8 Iași- Târgu Mureș  pentru a câștiga timp cu ruta Bacău- Brașov.

„Ce este grav este faptul că Dragoș Benea și Lucian Șova au blocat cât au putut de mult proiectul autostrăzii A8 pentru a crea întâietate pentru A13. Această autostradă nu are legătură cu Moldova. De la Bacău la Prut mai sunt peste 130 kilometri. De la Bacău la Botoșani mai este o distanță apreciabilă. Acestea nu fac parte din Regiunea Moldovei în opinia lor? În plus, Maricel Popa și parlamentarii PSD Iași nu au avut niciun fel de reacție față de acest proiect, față de obiectivele județului, iar asta este extrem de grav. Eu voi face toate demersurile ca proiectele Iașului să nu se piardă. Din 2012 nu am fost la guvernare, însă asta nu m-a împiedicat să nu lupt pentru marile investiții ale Iașului”, a adăugat deputatul PMP Petru Movilă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *