Local

Lovitură pentru Maricel Popa. Primarul comunei Ipatele, Costică Postârnac, nu mai poate candida la alegerile locale 2020. Judecătoria Iași i-a respins candidatura (EXCLUSIV)

Publicat: 16 aug. 2020
Lovitură pentru Maricel Popa. Primarul comunei Ipatele, Costică Postârnac, nu mai poate candida la alegerile locale 2020. Judecătoria Iași i-a respins candidatura (EXCLUSIV)
Lovitură pentru Maricel Popa. Primarul comunei Ipatele, Costică Postârnac, nu mai poate candida la alegerile locale 2020

Unul din cei mai vechi primari din Iași, Costică Postârnac, din comuna Ipatele, nu mai poate candida pentru un nou mandat. Om de încredere al lui Maricel Popa, liderul PSD Iași, Costică Postârnac, nu mai poate candida la alegerile locale 2020. Cu o condamnare penală în spate, Postârnac spera să mai prindă un nou mandat. Doar că Judecătoria Iași i-a respins candidatura si a anulat decizia Biroului Electoral de Circumscriptie din comuna Ipatele.

Costică Postârnac, nu mai poate candida la alegerile locale 2020. Judecătoria Iași i-a respins candidatura

Postârnac este unul din primarii care sunt de partea lui Maricel Popa, actualul lider al PSD Iași. Respingerea cadidaturii lui Postârnac este o lovitură și pentru președintele CJ Iași, care spera că acesta îl va ajuta în campania electorală.

„Respinge exceptia tardivitatii contestatiei, invocata de intimat în dosarul nr.20832/245/2020, ca neîntemeiata. Admite exceptia tardivitatii contestatiei, invocata de intimat în dosarul nr.20835/245/2020. Admite cererea având ca obiect contestatie la legea electorala formulata de contestatorul MIRONEANU VASILE, împotriva Hotarârii nr. 3 din data de 14.08.2020 a Biroului Electoral de Circumscriptie nr. 48 Ipatele, privind admiterea si înregistrarea candidaturii intimatului Postarnac Costica, la functia de primar. Anuleaza Hotarârea nr.3/14.08.2020 a Biroului Electoral de Circumscriptie nr. Ipatele si, în consecinta, respinge candidatura intimatului Postarnac Costica la functia de primar al comunei Ipatele. Respinge cererea având ca obiect contestatie la legea electorala formulata de contestatorul GOLOGAN NICOLAE, împotriva Hotarârilor nr. 3 si nr. 4 din data de 14.08.2020 ale Biroului Electoral de Circumscriptie nr. 48 Ipatele, privind admiterea si înregistrarea candidaturii intimatului Postarnac Costica, la functiile de primar si consilier local, ca tardiv formulata.

Ia act de faptul ca intimatul a solicitat acordarea cheltuielilor de judecata pe cale separata. Cu drept de apel în 24 de ore de la pronuntare la instanta ierarhic superioara, cerere de apel care se depune la Tribunalul Iasi, sub sanctiunea anularii. Potrivit art. 54 alin. (5) din Legea 115/2015, prezenta hotarâre nu se comunica. În baza art. 54 alin. 8 din Legea nr. 115/2015, la ramânerea definitiva a hotarârii, dispune aducerea acesteia de îndata la cunostinta Biroului Electoral de Circumscriptie nr. 48 Ipatele, în vederea definitivarii candidaturilor. Pronuntata prin punerea solutiei la dispozitia partilor prin mijlocirea grefei instantei, astazi, 16 august 2020, ora 10.50.

Document: Hotarâre 6870/2020 16.08.2020”, se arată în decizia Judecătoriei Iași.

Magistraţii Curţii de Apel au întors o hotărâre luată de Tribunalul Iaşi

Magistraţii Curţii de Apel au întors o hotărâre luată de Tribunalul Iaşi împotriva unui primar condamnat şi l-au iertat pentru moment de toate faptele. Costică Postarnac, primarul PSD al comunei Ipatele, a fost condamnat iniţial la închisoare cu suspendare şi la o interdicţie de trei ani în exercitarea unei funcţii publice.

După ce decizia a devenit definitivă, prefectul judeţului a emis ordinul de încetare a mandatului pentru primarul din Ipatele. Postarnac nu s-a mulţumit însă cu decizia şi a atacat ordinul. În prima instanţă, la Tribunalul Iaşi, magistraţii au dat dreptate Prefecturii, însă la Curtea de Apel, Postarnac a avut câştig de cauză şi a obţinut suspendarea ordinului prefectului până la judecarea pe fond. Deşi instanţă care l-a condamnat a constatat negru pe alb ca a prejudiciat bugetul comunei Ipatele, după ce a concesionat păşunea comunală unei societăţi controlate de soţia sa, cei de la Curtea de Apel l-au iertat şi l-au lăsat la cârma Primăriei.

Ce motiv a invocat Postârnac ca să rămână la Primărie

Mai mult, pentru a-şi salva pielea, Postârnac a invocat că trebuie să rămână la Primărie pentru că altfel îşi pierde indemnizaţia lunară de câteva mii de lei. Asta în ciuda afacerilor pe care le-a făcut firma unde soţia sa este preşedintele Consiliului de Administraţie. Mai mult, instanţă a mai spus şi că, pentru prevenirea unei pagube iminente, Postarnac trebuie să rămână pe funcţie. Cu alte cuvinte, acesta a invocat că, fără el, Primăria din Ipatele nu poate funcţiona, şi astfel, magistraţii i-au dat dreptate.

Asta cu toate că în cazul în care primarul îşi pierde mandatul, Consiliul Local poate desemna prin vot un viceprimar cu atribuţii de primar care să preia sarcina celui condamnat.

„În motivarea caii de atac, acesta a invocat neprecizarea în actul contestat a temeiului de drept al încetării mandatului, caracterul confuz şi contradictoriu al menţiunilor din preambulul ordinului, carcaterul formal, neexplicit, lipsit de concreteţe şi claritate a raţionamentului juridic al actului contestat. Referitor la pagubă iminentă, a arătat că ar fi lipsit de indemnizaţia lunară, ar fi afectată imaginea publică şi bună reputaţie”, se arată în motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel Iaşi.

Chiar dacă lucrurile sunt clare, Postarnac a fost salvat de judecători până la judecată pe fond, primul termen fiind stabilit pe 5 februarie. „Curtea apreciază că prima instanţă a interpretat greşit textul de lege. În ceea ce priveşte pagubă iminentă, dincolo de prejudiciul vizând încasarea indemnizaţiei de primar, care este reparabil, o eventuală nesuspendare ar crea şi un prejudiciu ireparabil, imposibilitatea exercitării mandatului de primar în baza votului exprimat. Curtea va admite recursul declarat de Postarnac Costică împotriva încheierii din 25.09.2018 pronunţată de Tribunalul Iaşi, încheiere pe care o va casa. Dispune suspendarea ordinului 254/02/08/2018 până la soluţionarea definitivă a cauzei”, se arăta în motivarea instanţei de la Curtea de Apel.

Comentarii
  • Justiție chioara.epoca johannis.licuriciul ar trebui sa impună judecarea acestor procese in USA. Acolo este stat de drept,DRE
    PT.

  • Postarnac este nascut si crescut in Ipatele. Ca primar el a facut in Ipatele numai lucruri frumoase ca primar. Toti primarii pe care eu ii cunosc ca si eu sunt din acel sat nu au facut nimic pentru comunitate. Mergeti la Ipatele sa vedeti lanuri intregi cultivate nu ca in alte sate pirloaga. La Ipatele este asfalt, apa. Nu conteaza ca este din PSD aia care fac parte din PNL stiu numai sa critice fara sa puna osul la munca.

  • E de necrezut ceea ce se intimpla…oamenii destepti ai comunei trebuie sa faca doar o analiza a situatiei comunelor din jur….si apoi vor vedea ca comuna Ipatele este cu mult inainte👏👏si totul este facut de un bun gospodar …un om cu credinta si cu experienta necesara…👏👏👏🍀sunt curioasa sa aud ce se va schimba in comuna cu un alt primar dupa 5 ani😭

  • Omul asta a muncit și a făcut multe in comuna, mergeți sa vedeți cum arată comunitatea Ipatele, dacă va fi împiedicat sa candideze singurii care vor avea de pierdut sunt cetățenii … justiția chioara !

  • Indiferent daca va fi sau nu primar trebuie să ținem minte că datorită d-lui primar majoritatea copiilor din comuna Ipatele au terminat studiile liceale, universitare ,cel puțin cei care și-au dat interesul să facă ceva în viață. Sunt sigur că dacă s-ar uni toți cetățenii care ar avea ceva bun de spus despre aceasta comuna , primar, locuitori,ar ieși un articol mult mai plăcut decât ce ați făcut aici,o defăimare la adresa domniei sale.

Adauga un comentariu