Actualitate

Ludovic Orban a anunțat cum se vor împărți posturile de prefecți, în coaliție. Câte județe va avea PNL – VIDEO

Publicat: 26 ian. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ludovic Orban a anunțat cum se vor împărți posturile de prefecți în coaliție. Câte județe va avea PNL - VIDEO
Ludovic Orban confirmă că a discutat cu Florin Cîțu despre anularea anumitor restricții după 1 iunie, în cazul în care situația epidemiologică și procesul de vaccinare va decurge conform așteptărilor

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, precizează faptul că în conformitate cu ponderea din coaliție, liberalii vor avea 23 de prefecți. Ludovic Orban admite că, în momentul de față, negocierile se află în impas deoarece toate cele trei partide își doresc funcția de prefect la Bihor.

”Posturile de prefect depind de pondere. Avem 55%, iar PNL va avea 23 de prefecți (…) Trebuie să schimbăm statutul prefectului și acesta să fie cu adevărat reprezentant al Guvernului. Prefectul va fi demnitar public. La Bihor își doresc prefect toate cele formațiuni din coaliției. Într-o săptămână sau două vom finaliza evaluările și ulterior vom avea și numirile prefecților.”, a spus Ludovic Orban.

Ludovic Orban, despre întârzierea bugetului pe 2021 şi lipsa banilor

Ludovic Orban, preşedintele liberalilor şi al Camerei Deputaţilor, declară că proiectul de buget pe anul 2021 este elaborat într-o manieră mai dificilă pentru că discuţiile sunt mai complexe în momentul în care există un Cabinet de coaliţie.

„Din ceea ce ştiu eu, nu există nicio creştere de taxe şi impozite. Construcţia bugetului se realizează… Nu e o întârziere. Guvernul a spus că va finaliza proiectul de buget până la începutul sesiunii parlamentare. Sigur că e un guvern nou învestit, un guvern de coaliţie şi vă daţi seama că discuţiile sunt un pic mai complexe când este vorba de un guvern de coaliţie. Eu am încredere că guvernul va finaliza în cel mai scurt timp proiectul legii bugetului de stat şi proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat şi că acestea vor fi trimise spre dezbatere şi aprobare parlamentului”, a declarat Orban.

Punctele fierbinţi în care nu se înţeleg partenerii din coaliţie

„Evident că construcţia bugetară este afectată de nişte obiective, de nişte ţinte pe care le avem privitor la deficitul bugetar, la necesitatea de a asigura resurse pentru cofinanţarea proiectelor care sunt finanţate din fonduri europene, de necesitatea de a asigura resursele financiare pentru toate celelalte categorii de programe, inclusiv programele de de susţinere a mediului de afaceri.”

Cu privire la obiectivele pentru care nu se găsesc bani, Orban a menționat că preferă să nu facă referire la proiectul de buget până nu e adoptat de Cabinet. Interpelat de unde vor fi găsiţi bani pentru toate cheltuielile, preşedintele PNL a mai precizat că se va implementa digitalizarea fracturilor care conduce la o încasare mai bună a TVA.

„Ne dorim o îmbunătăţire a colectării. Printre obiectivele pe care le avem este şi digitalizarea ANAF, a Ministerului Finanţelor, digitalizarea facturilor, care poate duce la o încasare mai bună a TVA. Practic, vă daţi seama că un proiect de buget al unui guvern de coaliţie nou învestit necesită negocieri mult mai complexe.”

Ludovic Orban, atac la adresa PSD pe tema majorării pensiilor

Fostul premier al României, Ludovic Orban, a lansat un nou atac la adresa Partidului Social Democrat pe tema majorării pensiilor. Acesta a mai adăugat că, din punctul său de vedere, este o aberație să faci o lege și să prevezi cum vor crește pensiilor în 4-6 ani.

„Din punctul meu de vedere, este o aberație să faci o lege și să prevezi pe patru ani, pe cinci ani, șase ani, eventual pe 100 de ani…de ce nu au prevăzut cum o să crească pensiile și salariile pe 100 de ani PSD? Nu poți să faci o astfel de predicție care să stea în picioare. Ați văzut că nimeni nu a anticipat pandemia. Pandemia a generat o criză economică mondială care a redus resursele financiare atât pentru fondul de pensii, cât și pentru bugetul de stat și a creat literalmente o problemă serioasă. Creșterea cu 14% a punctului de pensie a fost un efort uriaș pe care l-am făcut având în vedere resursele bugetare”, a spus Ludovic Orban.

Totodată, Ludovic Orban a anunțat că susține recalcularea pensiilor.

„În ce sens recalcularea pensiilor? Recalcularea pensiilor trebuie să facă dreptate pentru pensionari. Adică să echivaleze pensiile pentru contributivitate similară”, a completat Orban.

Adauga un comentariu