Actualitate

Ludovic Orban aşteaptă decizia USR-Plus: De ce crede președintele PNL că trebuie să fie premier

Publicat: 16 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ludovic Orban aşteaptă decizia USR-Plus De ce crede președintele PNL că trebuie să fie premier
Ludovic Orban a vorbit, vineri, despre o posibilă plecare a ministrului Vlad Voiculescu din Guvernul Cîțu

Ludovic Orban, preşedintele PNL, se află miercuri, 16 decembrie, la sediul partidului, unde pregăteşte strategia şi următorii paşi pentru obţinerea funcţiei de prim-ministru.

Ludovic Orban merge înainte cu planul de a fi propunerea PNL-USR-PLUS-UDMR pentru funcţia de prim-ministru.

Ludovic Orban, președintele partidului care a luat cel mai bun scor la alegeri, din coaliție

Ludovic Orban invocă legitimitatea dată de faptul că este preşedintelui partidului care a obţinut cel mai mare scor la alegeri dintre cele trei grupări care ar putea forma coaliţia.

Acelaşi argument a fost folosit de Orban şi în discuţiile cu USR-PLUS. Potrivit surselor politice, preşedintele PNL le-a transmis marţi partenerilor de negocieri că PNL ar trebui să aleagă premierul pe care îl doreşte şi o funcţie în Parlament, urmând ca USR-PLUS să obţină o altă funcţie în Parlament, cel mai probabil preşedintele Camerei Deputaţilor.

Florin Cîțu a refuzat să se retragă

Liderii PNL, reuniți marți seara la partid într-o ședință informală, l-au înfruntat pe Ludovic Orban, contestând dorința acestuia de a fi din nou prim-ministru prin retragerea lui Florin Cîțu. Surse participante la discuții susțin că Florin Cîțu a refuzat să se retragă, spunând că doar dacă BPN al PNL va vota pentru acest lucru o va face.

Ședința nu s-a încheiat în modul dorit de Ludovic Orban care a evitat să convoace ședința oficială a BPN în care să ceară prin vot retragerea oficială a lui Florin Cîțu.

Ședință de urgență la USR- PLUS

În funcţie de rezultatul discuţiilor cu partenerii de la USR-PLUS, Ludovic Orban urmează să stabilească şi metoda prin care Florin Cîţu ar urma să fie retras din postura de propunere pentru funcţia de prim-ministru.

Liderii USR-PLUS au convocat o ședință de urgență pentru a discuta varianta ca Ludovic Orban să fie propunerea partidelor de dreapta pentru a deveni premier desemnat.

Președintele PNL, Ludovic Orban, le-a spus celor doi lideri, Dan Barna și Kelemen Hunor, că vrea să fie propus din nou pentru funcția de premier pentru a debloca negocierile privind guvernarea. Astfel, Dan Barna ar urma să primească șefia Camerei Deputaților și UDMR șefia Senatului.

Dacian Cioloș nu agreează varianta Ludovic Orban

Dacian Cioloș, copreședinte al Alianței USR-PLUS, a transmis un mesaj liderului PNL, Ludovic Orban, care ar vrea să fie din nou premier, sugerând că nu ar accepta așa ceva.

„Apropo de discuțiile asupra numelui de premier din această seară, mesajul USR PLUS este simplu: am vorbit serios atunci când am spus că e nevoie de un nou început pentru România”, a scris Dacian Cioloș, pe Facebook.

Amintim că Ludovic Orban a anunţat pe 7 decembrie că îşi depune mandatul de prim-ministru, la un an și o lună de la învestirea în funcție. Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Nicolae Ciucă premier interimar.

Dan Barna susține că îl propune pe Cătălin Drulă pentru a demonstra că șefia Camerei Deputaților nu e o miză personală.

„Încercăm o nouă soluţie, încercăm o nouă deschidere şi propunem o altă candidatură la conducerea Camerei Deputaţilor. Considerăm în continuare că echilibrul acestei coaliţii trebuie să existe. Pe cale de consecinţă, o să-l propunem  pe liderul de grup al parlamentarilor USR PLUS, Cătălin Drulă, un coleg cu experienţă semnificativă. Îi propun lui Ludovic Orban şi lui Kelemen Hunor să intrăm împreună în acest Guvern ca vicepremieri, dând în felul acesta un exemplu fără precedent de ceea ce înseamnă responsabilitate pentru ceea ce înseamnă viitorul României“, a declarat Dan Barna.

Adauga un comentariu