La începutul ședinței de Guvern de joi, 1 octombrie 2020, premierul Ludovic Orban a cerut extinderea controalelor pentru respectarea normelor de distanțare socială și de igienă. Acesta a adăugat că „s-a lăsat garda jos, a scăzut gradul de conformare”, dat fiind numărul crescut de cazuri COVID-19 din ultimele zile.
„Toţi miniştrii care aveţi instituţii de control în subordine – MAI, Ministerul Muncii, Ministerul Transporturilor, ANSVA şi toate celelalte structuri – să pregătiţi un plan de măsuri intensificate, astfel încât să asigurăm respectarea măsurilor de protecţie sanitară. Ne confruntăm cu o creştere clară a numărului de cazuri şi obiectivul nostru trebuie să fie limitarea numărului de cazuri. Din acest motiv va trebui să fim extrem de prezenţi cu un plan de control zilnic, cu o raportare zilnică cu privire la aceste controale efectuate.
Ludovic Orban cere intensificarea controalelor pentru respectarea normelor sanitare: ”Simt că s-a lăsat garda jos”
Prim-ministrul a menționat că a sesizat o creștere a interacțiunii sociale, având în vedere reluarea tuturor activităților. El arată că dacă regulile nu sunt respectate, vom ajunge la o creștere enormă a numărului de cazuri de infectare cu noul coronavirus.
”Din nou simt că s-a lăsat garda jos, a scăzut gradul de conformare şi în condiţiile în care, practic, am permis reluarea tuturor activităţilor în condiţii de normalitate, există o creştere a interacţiunii sociale. Or, dacă nu asigurăm respectarea măsurilor de protecţie, riscăm să crească nepermis de mult numărul de cazuri. Domnule ministru Tătaru, inclusiv DSP-urile trebuie să fie extrem de implicate în acest acţiuni, mai ales la nivelul spitalelor. Trebuie să avem liniile de apărare pregătite pentru orice situaţie”, a spus Orban.
Ludovic Orban:” Trebuie să creştem capacitatea locurilor la ATI pentru pacienții COVID”
Premierul Ludovic Orban a declarat că în urma discuţiilor purtate cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, trebuie crescută capacitatea locurilor la ATI pentru pacienții COVID. Spitalele COVID din Capitală nu mai au locuri libere pentru pacienți, în plină pandemie de coronavirus.
În Capitala sunt peste 1.500 de paturi, însă sunt manageri de spitale non-COVID care încearcă încă de ieri să transfere pacienți care s-au pozitivat în urma testării dar nu au unde să-i transfere.
„Am discutat cu Ministrul Tătaru să creștem capacitatea. Avem o posibilitate de creștere la Matei Balș, avem pobilitatea de a transforma din nou în spital COVID, un spital cum este cel care a funcționat ca spital COVID și nu am înțeles de ce a fost scos din dispozitiv, cum e spitalul Colentina.
Nu înțeleg de ce nu e pusă în funcțiune secția ATI de la spitalul Witting. Trebuie puse în funcțiune toate aparatele. Acolo e o investiție majoră și nu înțeleg sincer de ce nu funcționează. Mă voi interesa personal. Avem și tiruri pe care putem să le disponibilizăm. Numărul de locuri pe care le avem este aproape dublu față de numărul persoanelor internate în secțiile ATI. Numărul de cazuri nu ține cont de distriutia geografică a numărului de locuri ATI”, a declarat Ludovic Orban.
La Institutul Matei Balș se fac în fiecare zi externări, însă paturile sunt ocupate imediat în următoarele ore, iar acest lucru se întâmplă și în celelalte spitale din Capitală.