Coronavirus

Ludovic Orban:” Trebuie să creştem capacitatea locurilor la ATI pentru pacienții COVID”

Publicat: 01 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ludovic Orban Trebuie să creştem capacitatea locurilor la ATI pentru pacienții COVID
Ludovic Orban

Premierul Ludovic Orban a declarat că în urma discuţiilor purtate cu ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, trebuie crescută capacitatea locurilor la ATI pentru pacienții COVID. Spitalele COVID din Capitală nu mai au locuri libere pentru pacienți, în plină pandemie de coronavirus.

În Capitala sunt peste 1.500 de paturi, însă sunt manageri de spitale non-COVID care încearcă încă de ieri să transfere pacienți care s-au pozitivat în urma testării dar nu au unde să-i transfere.

„Am discutat cu Ministrul Tătaru să creștem capacitatea. Avem o posibilitate de creștere la Matei Balș, avem pobilitatea de a transforma din nou în spital COVID, un spital cum este cel care a funcționat ca spital COVID și nu am înțeles de ce a fost scos din dispozitiv, cum e spitalul Colentina.

Nu înțeleg de ce nu e pusă în funcțiune secția ATI de la spitalul Witting. Trebuie puse în funcțiune toate aparatele. Acolo e o investiție majoră și nu înțeleg sincer de ce nu funcționează. Mă voi interesa personal. Avem și tiruri pe care putem să le disponibilizăm. Numărul de locuri pe care le avem este aproape dublu față de numărul persoanelor internate în secțiile ATI. Numărul de cazuri nu ține cont de distriutia geografică a numărului de locuri ATI”, a declarat Ludovic Orban.

La Institutul Matei Balș se fac în fiecare zi externări, însă paturile sunt ocupate imediat în următoarele ore, iar acest lucru se întâmplă și în celelalte spitale din Capitală.

Ludovic Orban, despre respectarea regulilor

Premierul Ludovic Orban a vorbit astăzi despre respectarea regulilor pentru prevenirea infectării cu COVID-19 în România. Ludovic Orban a spus că la nunți și botezuri nu se respectă regulile de protecție împotriva coronavirusului.

„Este o anumită îngrijorare. Acum trebuie să vă spun că în anchetele epidemiologice, pe baza datelor care mi-au fost puse la dispoziție de Ministerul Sănătății, nu neapărat mersul la restaurant în condiții normale este cel care duce la mărirea riscului de transmitere, cât evenimentele, nunţi, botezuri, pentru că aici realitatea este că nu se respectă regulile, numărul maxim de persoane, distanțarea. La nunți, fiind evenimente fericite, oamenii ignoră regulile normale pentru că, normal, e bucurie”, a declarat Ludovic Orban.

Ludovic Orban a precizat că la alegerile locale de duminică trecută, organizarea alegerilor s-a derulat conform cu regulile de limitare a răspândirii coronavirusului, însă după aflarea rezultatelor, câștigătorii au uitat, de bucurie, de regulile de protecție și au făcut petreceri în toată țara, cu zeci, sute de oameni care nu au respectat regulile de distanțare socială.

„În campanie, procesul electoral s-a derulat foarte corect, numai că nu am putut să stăpânim bucuria victoriilor și în 3.300 de localități, cei care au câştigat s-au bucurat atât de tare încât au organizat petreceri de zeci, sute de oameni, la fel, fără măști, fără…nu chiar peste tot, unde au câștigat ai noștri a fost ceva mai mult respect față de reguli, cel puțin în mediul urban”, a menționat Ludovic Orban.

Ludovic Orban, premierul României, a vorbit despre creșterea vizibilă a cazurilor de infectare cu noul coronavirus

Orban a solicitat Comitetelor Județele pentru Situații de Urgență introducerea carantinei în anumite localități sau în anumite zone, în cazul în care va fi necesar.

”Este evidentă o tendință de creștere a numărului de cazuri. Din acest motiv am solicitat Comitetelor Județele pentru Situații de Urgență o implicare mai serioasă în respectarea regulilor și nu în ultimul rând

Le-am solicitat să urmească mai multe linii de acțiune:

1. În școli să fie respectate toate măsurile de protecție școlară.

2. tot în școli, deciziile care se iau la nivelul Comitetului pentru Situații Urgență să țină cont de reglementările Guvernului, nu după bunul plac al unor directori de școli.

Din analizele efectuate de INSP și Ministerul Sănătății se vede clar că riscul cel mai mare de infectare a fost în cadrul evenimentelor nunți, botezuri și alte tipuri de evenimente.

Al doilea factor de risc este reprezentat de transport inter-județean și în afara județelor. Am solicitat o verificare mai atentă.

Am solicitat Comitetelor pentru Situații de Urgență să instituie carantină acolo unde este nevoie, atât la nivelul unor localități, cât și la nivelul anumitor zone.”, a spus Ludovic Orban.

Adauga un comentariu