National

Ludovic Orban, despre decizia CCR privind alegerile parlamentare: ”Mi se pare ceva foarte straniu”

Publicat: 29 sept. 2020
Ludovic Orban arată cu mâna
Ludovic Orban, premierul României

Marți seară, 29 septembrie, Ludovic Orban, premierul României, a dezbătut problema datei alegerilor parlamentare, comentând decizia CCR care o vizează. Acesta a apreciat că este  ”la fel de stranie ca multe alte decizii”.

Orban a precizat de ce Executivul a stabilit data de 6 decembrie pentru alegerile ce vor urma.

”De ce data de 6 decembrie? Pentru că trebuie să ţii cont de două elemente constituţionale: durata mandatului parlamentar, care e de patru ani şi trebuie să ţii cont şi de termenul de 20 de zile în care preşedintele convoacă Parlamentul nou ales”, a declarat Orban la B1 Tv.

Ludovic Orban, despre decizia CCR privind alegerile parlamentare: ”Mi se pare ceva foarte straniu”

Premierul a spus despre decizia Curții Constituționale a României că i se pare ceva ”foarte straniu”. A explicat și de ce.

”Dacă Parlamentul nu poate să stabilească data alegerilor pentru că nu vin parlamentarii la cvorum nu se poate stabili data, iar parlamentarii nu răspund de deciziile lor. Dacă Parlamentul nu vrea să stabilească data alegerilor, nu ai ce să le faci parlamentarilor, cine stabileşte data alegerilor? Mi se pare ceva foarte straniu”, a completat Orban.

Ludovic Orban nu vrea să ia în considerare articolul 63 din Constituţie, care stabileşte termene clare referitor la alegerile parlamentare.

Și Dacian Cioloș are ceva de zis despre decizia CCR

Copreşedinte USR PLUS, Dacian Cioloș, este supărat din cauza deciziei Curții Constituționale, aceea de a oferi PSD-ului șansa de decide când vor avea loc alegerile parlamentare.

Comentariul lui Cioloș a apărut pe fondul respingerii, marți, a sesizărilor președintelui Klaus Iohannis şi Guvernului asupra Legii privind organizarea alegerilor parlamentare de către CCR.

„Cel mai corupt partid din istoria României, cel care a mutilat justiţia, a schilodit instituţiile democratice politizându-le complet şi care şi-a cocoţat beizadelele şi camarila în funcţii publice, mai primeşte un cadou: poate să decidă când vor avea loc alegerile parlamentare. Sunt convins că, dacă ar fi după pesedişti, alegerile ar avea loc noaptea, la lumina lanternelor, pe buletine deja ştampilate cu numele lor”, a scris europarlamentarul pe Facebook.

Dacian Cioloș, supărat pe decizia CCR: ”Cel mai corupt partid din istoria României mai primeşte un cadou”

Cu toate acestea, copreședintele USR PLUS a declarat că formațiunea sa va câștiga, neavând importanță când vor fi programate alegerile parlamentare.

„Acum, va trebui să facem faţă şi acestei ultime provocări. S-a dovedit că răbdarea şi echilibrul pot câştiga alegerile, pentru că lumea s-a săturat de hoţi şi de incompetenţi. Am experimentat destul cu tot felul de populişti care minţeau de dimineaţa până seara. Avem răbdare şi câştigăm indiferent când se vor programa alegerile”, a menţionat Cioloş.

Judecătorii Curții Constituționale au respins, marți, sesizarea președintelui și au decis că Parlamentul stabilește data alegerilor parlamentare din acest an. Klaus Iohannis a sesizat la CCR Legea privind organizarea alegerilor parlamentare în luna august.

CCR a decis că Legea privind alegerile parlamentare este constituţională.

În data de 17 august, şeful statului a sesizat CCR, cerând să constate că acest act normativ este neconstituţional în ansamblul său.

„Prin dispoziţia criticată, se modifică cu doar câteva luni înaintea alegerilor competenţa stabilirii datei alegerilor, contrar normelor constituţionale, instituindu-se o prerogativă pentru Parlament de a stabili în mod discreţionar data alegerilor parlamentare. Mai mult, în actualul context, adoptarea unei legi prin care se stabileşte data alegerilor parlamentare devine cu atât mai problematică în situaţia în care ar interveni una dintre cauzele care determină prelungirea de drept a mandatului Parlamentului, cum este starea de urgenţă prevăzută de art. 93 din Constituţie”, arăta preşedintele.

 

Comentarii
  • Dar până când acești indivizi din PNL comentează orce decizie a Curții Constituționale? Dacă primul-ministru procedează așa, ce pretenție mai avem la „Ceaușescu”, Dide sau alt gealat de-al lor?

  • Oare suntem atit de orbi să nu vedem ca totul în” guvernul meu ” se bazează pe cit poți minți și fura acești transparenți nu au nici o lege totul li se cuvine că de aceea sunt acolo poporul poate sa mai aștepte vremurile bune!

  • vine randul ca aceasta curte sa fie desfiintata si reinfiintata cu oameni alesi prin vot de populatie nu politic.Pana acum a facut mult rau romanilor,de fapt e inca curtea pzd-ului,nu ptr mult timp!

Adauga un comentariu