Actualitate

Ludovic Orban, chemat la Cotroceni de Klaus Iohannis după ce negocierile au intrat în impas

Publicat: 15 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ludovic Orban chemat la Cotroceni de Klaus Iohannis după ce negocierile au intrat în impas
Klaus Iohannis şi Ludovic Orban

Președintele PNL, Ludovic Irban, a fost chemat marți, 15 decembrie, la Cotroceni, de președintele Klaus Iohannis după ce negocierile au intrat în impas.

Klaus Iohannis a avut luni, 14 decembrie, consultări cu reprezentanţii partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în viitorul Parlament. La finalul discuţiilor, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că încă nu sunt întrunite condiţiile pentru desemnarea unui candidat la funcţia de prim-ministru. Potrivit preşedintelui, este nevoie de cel puţin încă o rundă de consultări.

Ludovic Orban, pus de Klaus Iohannis să facă unele concesii

Este de așteptat ca la discuția de marți, Klaus Iohannis să-i ceară lui Ludovic Orban ca PNL să renunțe fie la funcția de premier, fie la cea de președinte al Camerei deputaților.

Preşedintele Iohannis a purtat discuţii, luni, cu reprezentanţii PSD, PNL, USR PLUS, AUR, UDMR şi cei ai minorităţilor naţionale reprezentate în Parlament. Discuţiile dintre PNL, USR PLUS şi UDMR s-au blocat în week-end, deoarece nu s-a putut conveni asupra modului în care se împart funcţiile politice.

„Am avut consultări cu partidele din noul Parlament. Această primă rundă de consultări a dus la un schimb de opinii bun între reprezentanții partidelor și mine, însă pot să spun că azi nu sunt încă întrunite condițiile pentru desemnarea unui candidat pentru a forma un nou guvern. Am primit azi câteva propuneri, însă cred că e nevoie de cel puțin încă o rundă de consultări până lucrurile se cristalizează”, a declarat după negocieri Klaus Iohannis.

Dan Barna și Dacian Cioloș vor o coaliție de centru dreapta, dar pun condiții

Co-președintele USR Dan Barna a declarat luni, 14 decembrie, după consultările de la Cotroceni, că în urma discuțiilor șeful statului a spus că așteaptă finalizarea negocierilor între partide pe funcții.

Reprezentanții USR PLUS susțin că vor o coaliție de centru dreapta cu un mandat de patru ani.

„I-am trimis președintelui poziția consecventă a USR, vrem să intrăm într-o coaliție care să nu improvizeze ca în ultimii 30 de ani. Suntem optimiști că vom ajunge la o soluție, după consultările de azi suntem convinși că va fi o majoritate de centru dreapta echilibrată.

Am susținut propunerea de premier Dacian Cioloș. Dacă PNL vor opta pentru șefia Camerei Deputaților, după ce găsim o soluție echilibrată șansa unui guvern e reală“, a declarat Dan Barna.

Liderul USR a precizat că își dorește și el ca majoritatea să se realizeze și în urma negocierilor din zilele următoare să se realizeze în urma negocierilor de zilele următoare să se gasească soluția.

Dacian Cioloș: „Noi avem opțiune și pentru premier și pentru președintele Camerei Deputaților“

Dacian Cioloș, liderul PLUS, a spus că Alianța USR PLUS vrea o coaliție de centru dreapta cu un mandat de patru ani.

„Noi am insistat să începem discuțiile și pe programul de guvernare, și pe construcția coaliției. Noi avem opțiune și pentru premier și pentru președintele Camerei Deputaților, pentru că, să fim serioși, majoritățile se construiesc și deconstruiesc în Camera Deputaților. Îmi pare rău că nu există interes despre programul de guvernare, ci mai mult despre împărțirea funcțiilor. Vom ajunge la o soluție prin negocieri pe care nu le vom purta în fața microfoanelor”, a menționat Dacian Cioloș.

Adauga un comentariu