Actualitate

Ludovic Orban dă un semnal clar în contextul moţiunii de cenzură: Premierul Florin Cîțu este un pion care poate fi sacrificat de Klaus Iohannis

Publicat: 30 sept. 2021
Ludovic Orban și Florin Cîțu față în față
Ludovic Orban consideră un eșec negocierile dintre PNL și PSD

Ludovic Orban, cel care a pierdut recent alegerile din PNL, a avut o reacție la citirea moţiunii de cenzură. Acesta a dat un semnal clar şi a susţinut că premierul Florin Cîțu este doar un pion de sacrificiu pentru președintele Klaus Iohannis.

Pe de altă parte, Ludovic Orban a participat la dezbaterea moţiunii de cenzură după ce o decizie din PNL interzicea membrilor liberali să participe în Parlament.

Ludovic Orban consideră că premierul Florin Cîțu este un pion al președintelui Klaus Iohannis

Ludovic Orban îl consideră pe președintele Klaus Iohannis principalul responsabil pentru criză politică din România. Pe de altă parte, țara ducând lipsă de toate instituţiile care ar putea să facă față provocărilor. Ludovic Orban a dat de înţeles că Florin Cîțu este un pion şi că președintele Klaus Iohannis îl poate sacrifica:

„O criză politică declanșată probabil cu acordul președintelui de la 1 spetembrie, practic a aruncat România în aer și în momentul de față România se găsește aproape lipsită de instituții care să facă față provocărilor cu care se confruntă cetățenii României”, a declarat Ludovic Orban.

Dacă îşi dă demisia, premierul Florin Cîțu nu mai poate conduce Guvernul României

Pe de altă parte, Ludovic Orban consideră că premierul Florin Cîțu nu îşi va da demisia mai ales din prisma faptului că, odată prezentată demisia, acesta nu va mai putea conduce Guvernul României:

„Dacă își dă demisia, nu va mai fi el premier interimar pe toată durata interimatului, ceea ce mă îndoiesc, pentru că el ține foarte mult la funcție. Ca să nu fie obligați cei de la USRPLUS să voteze, există încă o variantă, să demisioneze domnul Cîțu, dar asta înseamnă să fii om de stat și să pui interesul de stat mai presus decât cel personal. Chiar și PSD a făcut jocul lui Cîțu pentru că e foarte ușor să treacă peste el”, a declarat Ludovic Orban.

Singura modalitate de a guverna este printr-o alianță USR-PLUS-PNL și UDMR, susţine Ludovic Orban

Pe de altă parte, Ludovic Orban a subliniat ideea că nu există posibilitatea ca PNL să guverneze fără ajutorul USR-PLUS. Ludovic Orban a menţionat faptul că declarațiile premierului Florin Cîțu sunt iresponsabile

„Domnul Ciolacu negociază cu domnul Iohannis și nu știam eu? N-am văzut o astfel de decizie. Am văzut numai o decizie că dacă USR PLUS nu-și retrage moțiunea sau votează moțiunea de cenzură nu va mai fi considerat partener de guvernare. O prostie mai mare rar putea să fie decisă, în condițiile în care singura soluție onorabilă, benefică pentru România este refacerea coaliției de guvernare. S-a mai întâmplat ca astăzi să ia astăzi o decizie și mâine să ia o decizie contrară”, a spus Orban.

Totuşi, în interiorul PNL sunt mai mulţi parlamentari care consideră că ar vota moţiunea de cenzură împotriva lui Florin Cîțu. Unul dintre aceștia este Alexandru Kocsis care a declarat că va lua o hotărâre în consecință:

Alexandru Kocsis: Bun, eu ce pot să vă spun e că mă voi duce cu siguranţă la vot. Ce voi vota, rămâne să urmăresc în continuare cu atenţie şi îngrijorare până marţi şi voi lua o decizie conform conştiinţei mele.

Moțiunea depusă de PSD a fost citită joi în Parlamentul României, iar Marcel Ciolacu a făcut mai multe declarații:

„Ai fost părtaș, domnule Barna! Nu eu i-am făcut cadouri Cîțu! Tu i-ai dat trei stilouri cu care ați mâzgălit un an ciolanul guvernării. Și Dan, să nu faci cu moțiunea cum ai făcut cu tastatura: să dai pe lângă! Moțiunea chiar trebuie votată în plen, la vedere, asumat, așa cum vor face toți parlamentarii PSD”, conchide liderul social-democrat.

Adauga un comentariu