Actualitate

Ludovic Orban, declaraţii de ultimă oră: „Anul şcolar nu este compromis. Copiii sunt în siguranţă la școală” – LIVE VIDEO

Publicat: 02 oct. 2020
Ludovic Orban, conferință de presă
Ludovic Orban, premierul României

Premierul României, Ludovic Orban, a făcut declaraţii de ultimă oră privind situaţia actuală a cazurilor de coronavirus în cadrul unităţilor de învăţământ din ţară. Președintele PNL susține că anul școlar nu va fi compromis.

Premierul Ludovic Orban a respins, vineri, 2 octombrie 2020, ipoteza că anul şcolar ar fi compromis. Reacţia sa vine după ce autoritile sanitare au confirmat că în ultima săptămână s-au infectat cu coronavirus aproape 800 de copii, dintre care circa 500 la categoria de vârstă peste 10 ani.

„Din punctul meu de vedere, copiii sunt în siguranţă la şcoală pentru că sunt împreună cu cadrele didactice, educatorii, profesorii care au obligaţia să asigure respectarea regulilor de protejare a sănătăţii. Dacă există îmbolnăviri, probabilitatea ca aceste îmbolnăviri să se producă la şcoală nu este foarte mare”, a declarat premierul.

El a spus că „majoritatea şcolilor funcţionează normal”, doar câteva fiind „în scenariul roşu”.

Îmbolnăvirile Covid-19 nu țin de Ministerul Educației

Premierul Ludovic Orban a spus vineri, înainte de analiza situației școale la Ministerul Educației, că anul școlar actual nu are cum să fie compromis, pentru că abia a început: „Dacă există îmbolnăviri, probabilitatea ca acestea să fie la școală nu este foarte mare”, conform Mediafax.

„Din ceea ce am urmărit, dacă există îmbolnăviri, probabilitatea ca aceste îmbolnăviri să fie la școală nu este foarte mare”, a spus Orban.

Interpelat despre situația îmbolnăvirilor în rândul elevilor și al profesorilor, premierul a răspund că „e o chestiune care nu ține de Ministerul Educației” și tocmai din acest motiv a invitat la întâlnirea de la MEC și Ministerul Sănătății și pe secretarul de stat Raed Arafat, „pentru a găsi împreună cele mai bune soluții de să corecteze eventualele disfuncționalități și de a lua măsuri care să îmbunătățească procesul educațional și în același timp să protejeze sănătatea copiilor”.

Întrebat, de asemenea, dacă anul acesta școlar este compromis, premierul a replicat: „Cum să fie compromis? Abia ce a început anul școlar. Știți foarte bine că sunt pe roșu câteva școli, pe sistem mixt 4.000 și ceva de școli, iar restul școlilor funcționează în regim normal. Noi am luat special această decizie să afectăm cât mai puțin procesul educațional. Dreptul la educație al copiilor trebuie respectat, copiii au nevoie să se ducă la școală, să țină pasul cu materia și tocmai din acest motiv am stabilit acest sistem care să țină cont de situația epidemiologică din fiecare comunitate locală”.

Ludovic Orban, atac la PSD după întâlnirea cu Nicușor Dan și Lucian Bode

Premierul Ludovic Orban atacă PSD după întâlnirea cu Nicușor Dan și Lucian Bode. Orban promite o bună colaborare cu noul primar general și acuză că guvernele și primarii PSD au ținut Capitala în loc.

„În ultimii 12 ani, atât primarii generali proveniți din PSD cât și Guvernele PSD au ținut Bucureștiul pe loc și au împiedicat realizarea marilor proiecte pentru București. Începând cu data de 27 septembrie lucrurile s-au schimbat radical în bine. Avem un primar general care cunoaște bine lucrurile și care are soluții are trebuie puse în practică. Reafirm hotărârea fermă ca a susține toate proiectele Capitalei.

Aceste proiecte trebuiau făcute de zece ani, însă oameni preocupați de funcții nu le-au făcut. Până la sfârșitul anului ne-am propus să începem toate lucrurile pe toate tronsoanele de pe Autostrada de Sud și să încheiem contractele de execuție pentru centura din zona de Sud. În ceea ce privește actuala centură pentru lărgirea la patru benzi am discutat cu domnul primar general și despre lărgirea la patru benzi spre sud, ca să crească mobilitatea. Urmează să se realizeze un studiu de fezabilitate care vizează dezvoltarea tututot tronsoanelor de transport feroviar ale Bucureștiului. Și în privința metroului avem proiectele puse pe hârtie și finanțare”, a declarat Orban.

Adauga un comentariu