National

Ludovic Orban, despre ATI: „Oricât am încerca, și acolo se epuizează resursa umană”

Publicat: 05 nov. 2020
Ludovic Orban, premierul României are o reacție după ce s-au înregistra 4.848 cazuri covid-19
Ludovic Orban, premierul României

Ludovic Orban, premierul României, este de părere că principala problemă cu care se confruntă țara noastră în aceste momente este reprezentată de locurile de la ATI și de persoanele care ajung acolo. Fiindcă numărul de cazuri COVID-19 este într-o continuă creștere, iar bolnavii ajung la Terapie Intensivă, Guvernul a mărit numărul locurilor de la ATI, în special la Cluj, dar și în alte orașe, pentru a preîntâmpina supraaglomerarea secțiilor. În ceea ce privește situația de la ATI, astăzi sunt 1.014 pacienți, o nouă cifră record.

„Cei de la terapie intensivă sunt critici și mai sunt pacienții intermediari. Aici e riscul cel mai mare. Dacă depășim foarte multe cazuri e un număr care ajunge la ATI. Noi nu trebuie să ajungem aici. (…) Oricât am încerca și acolo se epuizează resursa umană”, a spus Ludovic Orban, la Digi24.

Ulterior, el a menționat că în mai multe județe numărul paturilor la terapie intensivă a fost crescut.

Premierul anunță măsuri aspre în privința piețelor

De asemenea, Ludovic Orban a anunțat noi măsuri în ceea ce privește atât piețele închise, cât și cele deschise. Astfel, piețele agroalimentare închise vor fi oprite din funcționare, după ce au fost identificate nereguli. Iar în legătură cu piețele deschise, urmează să fie luate măsuri mai aspre.

„Piețe agroalimentare închise. E vorba de piețe închise. La Piața Obor din Capitală, de exemplu, au fost făcute controale și pur și simplu nu se respectă regulile. Chiar sunt evidențiate o rată mare de răspândire a piețelor. În piață mergi cu numerar. Piețele în aer liber rămân deschise, dar cu măsuri foarte stricte.

Măsurile vor fi aplicate 30 de zile, dar urmărim eficacitatea lor. Sper să nu mai fie alte măsuri. Pot să vă zic și lucruri bune: 97% din oameni respectă regulile, poartă măști pe stradă… Asta este soluția! Oamenii să se protejeze.

100% să eviți nu poți. Nu poți elimina interacțiunile în familie. Inclusiv eu am un astfel de caz în familie. Trebuie să renuțăm la contactul apropiat. Așa suntem noi, mai calzi, dar trebuie să ne oprim”, a declarat Orban la Digi24.

Ludovic Orban a anunțat că s-ar putea introduce carantina pe timpul nopții

Cel mai probabil, în România vor fi puse în aplicare noi restricții de săptămâna viitoare. Una dintre acestea se referă la libera circulație pe parcursul nopții. Totodată, pentru un anumit interval orar, vor fi necesare declarații pe proprie răspundere pentru a putea părăsi domiciliul.

„Practic, sunt măsuri luate ținând cont de situația în care ne găsim și pe baza opiniei specialiștilor. Sunt măsuri de protecție, cum e purtatul măștilor indiferent de incidență. Poate un grup de oameni să se ducă într-o localitate cu incidență redusă la restaurant, dar dacă acolo nu poartă mască… Noi am încercat să mergem gradual.

În privința locurilor de muncă e dificil în anumite domenii să ai program etapizat de muncă. Aici o să se discute cu acele companii (…) O altă măsură este organizarea activității online a școlilor. Aici am luat această măsuri din două motive. În primul rând este vorba de siguranța copiilor. Iar al doilea motiv este dat de faptul că adolescenții chiar dacă iau virusul sunt asiptomatici și îl transmit către părinți sau bunici”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a a mai precizat că incapacitatea autorităţilor de a limita pandemia a dus la impunerea noilor restricţii.

Adauga un comentariu