Ludovic Orban, umilit de milionarul Mohammad Murad. Omul de afaceri, președintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), l-a atacat dur pe premier. Totul a pornit de la deciziile luate de Guvern față de reprezentanții HoReCa. Aceștia și-au pierdut răbdarea și reacționează împotriva Guvernului Orban. Oamenii de afaceri din domeniul turismului se tem că afacerile pe care le conduc riscă să intre în faliment.
Patronatele din turism amenință executivul cu procese, mai ales că în urmă cu două săptămâni, reprezentanții acestora au primit promisiuni care nu au fost respectate.
„Vă spun informaţii din interiorul Guvernului: premierul şi ministrul Marcel Velea au fost de acord să deschidem. Dar Nelu Tătaru (ministrul Sănătăţii) şi Raed Arafat nu. Şi nimeni nu se pune acum cu medicii. Le place să fie la comandă, dar nu vor câştiga nimic dacă amână deschiderea cu 2 săptămâni, decât dacă se inventează un vaccin între timp. Ludovic Orban, în viaţa lui nu a avut un angajat, nu a dat un salariu. Eu am 10 meserii pe care ştiu să le fac dacă nu mai sunt patron, dar el nu ştie să facă nimic, dacă nu mai e premier”, a declarat Mohammad Murad.
Ludovic Orban, umilit de milionarul Mohammad Murad: Așteaptă să deschidem fără acordul lor!
Preşedintele FPTR îi acuză și pe Raed Arafat, dar și pe ministrul Nelu Tătaru le este frică să-şi asume responsabilitatea acestei decizii.
„Să-mi spună Arafat sau Tătaru ce se va schimba între 15 iunie şi 1 iulie? Vine căldura, se inventează un vaccin, pleacă virusul? Sunt măsuri luate din orgoliu şi din frica de a-şi asuma o decizie. Domnule Arafat, aşteptaţi să dăm faliment?”, acuză Mohammad Murad.
Acesta a mai declarat că Guvernul aşteaptă ca oamenii de afaceri să deschidă tacit restaurantele, fără un acord oficial, iar statul se va preface că nu vede acest lucru. „Dacă se întâmplă ceva rău, se va constata că noi nu am respectat nişte reguli”, concluzionează Mohammad Murad.
Premierul Ludovic Orban a declara că pe evaluarea de risc epidemiologic, restaurantele în spaţii închise prezintă un risc epidemiologic major. Asta din cauza numărului mare de persoane care stau în restaurant. Dar și a timpului mare petrecut şi a faptului că nu se poate purta mască.
Multe firme din domeniul HoReCa, în pragul falimentului
Mohammad Murad susţine că 70% dintre hotelierii şi restaurantele de pe litoral vor da faliment dacă acestea nu vor putea primi clienţi din data de 15 iunie. Peste 500.000 de persoane au achiziţionat, începând cu această dată, vacanţe în România ce includ servicii de cazare cu masă. „Ce le spunem? Ne vom trezi cu mii de procese din partea turiştilor care au cumpărat pachete de la noi”, afirmă Murad.
Totodată, patronatele ameninţă că vor da în judecată Guvernul României dacă restaurantele rămân închise. Iniţial vorbeau despre subminarea economiei naţionale, dar în conferinţa de presă de joi, 11 iunie, oamenii de afaceri au spus că acuzaţiile vor fi formulate de avocaţi specializaţi în procese cu statul român. Ei au insistat pe ideea că promisiunile făcute de premierul Ludovic Orban la o întâlnire din urmă cu două săptămâni nu au fost respectate. Una dintre aceste promisiuni fiind cea a deschiderii restaurantelor din incinta hotelurilor.