Actualitate

Ludovic Orban vorbeşte despre moţiunea de cenzură împotriva PNL: „Vom convoca Plenului Reunit al Camerelor. Nu am propus ordinea de zi” – LIVE VIDEO

Publicat: 08 sept. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ludovic Orban vorbeşte despre moţiunea de cenzură împotriva PNL Vom convoca Plenului Reunit al Camerelor. Nu am propus ordinea de zi - LIVE VIDEO
Ludovic Orban, își va anunța demisia din funcția de șef al Camerei Deputaților

În aceste momente, președintele PNL, Ludovic Orban, vorbeşte despre moţiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR împotriva Guvernului Cîțu.

Președintele şi-a început conferinţa de presă cu subiecte generale cum ar fi valului de scumpiri, dar şi cu alte precizări.

Ludovic Orban a decis să convoace Plenul Reunit al Camerelor

Ludovic Orban a declarat faptul că a luat decizia de a convoca Plenul Reunit al Camerelor. Decizia a fost luată cu președintele Senatului României, Anca Dragu, în contextul în care este obligația constituțională a șefilor celor două camere să respecte Constituția.

„Avem obligația de a căuta soluţii de a pune punct cât mai repede acestei crize politice. Am promis în campania electorală 4 ani de pace, stabilitate, în care să ne concentrăm pe dezvoltarea României, de creştere economică, de creşterea veniturilor cetăţenilor, calităţii serviciilor furnizate de instituţiile publice. Trebuie să ne reîntoarcem la ce am promis romanilor. Aceştia se uită la noi de ce a apărut această criză politică şi guvernamentală. De ce problemele nu sunt soluţionate aşa cum se aşteaptă ei. România în momentul de faţă are ca şi alte ţări cu mai multe scumpiri în toate domeniile. De asemenea, inflaţia a crescut. Ne confruntăm cu multe cazuri Covid. România trebuie să realizările negocierile pentru PNRR, parteneriat cu UE privind exerciţiul naţional financiar 2021-2027. Numai asfel putem să aducem cele peste 80 miliarde de euro care UE le-a pus la dispoziţia românilor”, a transmis Ludovic Orban.

Președintele PNL face un apel către liderii politici

Președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban, face un apel către ceilalți lideri politici, prin care le cere să se implice și să soluționeze urgent criza politică din acest moment. În opinia sa, singura soluție onorabilă este aceea ce a reface coaliția de guvernare.

„Fac apel către toţi liderii politici să analizeze situaţia în care ne găsim şi să se implice pentru soluţionarea cât mai rapidă a crizei. Din punctul meu de vedere nu există decât o singură soluţie politică onorabilă pentru PNL şi România: refacerea coaliţiei de guvernare care a generat o majoritate parlamentară, un program de guvernare care este la nivelul aşteptării romanilor, menţinerea PNL ca principal partid. Am convocat astăzi plenul camerelor reunite şi Senatului. Convocarea făcută de preşedinţii Camerelor nu cuprinse ordinea de zi, nu este regulamentar ca preşedinţii să stabilileasca ordinea de zi. Vom convoca birourile permanente pentru asta. Este obligaţia constituţională a preşedinţilor camerelor de a convoca plenul pentru respectarea Constituției”, a transmis Ludovic Orban.

Ludovic Orban: Odată depusă, moțiunea de cenzură nu poate fi oprită

Orban în încheierea conferinței de presă a precizat faptul că odată ce este depusă, moțiunea de cenzură nu poate fi oprită din derulare. Aceasta este singurul instrument care se află la dispoziția Parlamentului. Dacă este oprită, se încalcă legea, implicit Constituția României. Moțiunea nu va fi oprită, însă acesta nu o va vota.

„Odată depusă moţiunea de cenzură nu poate fi oprită din procesul de derulare. Reiese fără putinţă poziţia CCR care este literă Constiutiei: împiedicarea moţiunii de cenzură este o încălcare a Constituţiei. Prima obligaţie a membrilor PNL este aceea de a respecta Constituţia şi legile ţării. Atrag atenţie colegilor mei înfierbântaţi să respecte legile. Din punctul meu de vedere, lucrurile sunt foarte clare. Sigur că în calitate de preşedinte al PNL apar Guvernul partidului. Nu voi vota moţiunea şi niciun membru PNL nu va vota.

Ca preşedinte al Camerei Deputaţilor am obligaţia de a respecta democraţia în România. Dacă o moţiune de cenzură care este singurul instrument democratic aflat la dispoziţia Parlamentului este blocat prin chichiţe procedurile, boicotarea cvorului sau absenţa de la şedinţele Parlamentului (prezenţa este obligatorie) este un atentat la democraţie şi la principiului statului de drept. Închei prin a spune foarte limpede că fiecare parlamentar are obligaţia să acţioneze în numele fiecărui cetăţean care l-a votat. Eu nu pot să înţeleg cum este posibil ca PSD să se comporte în afară Constituţiei şi să nu respecte derularea procedurilor guvernamentale. Aceste practici care depăşesc cadrul constituţional sunt practici care trebuie sancţionate de opinia publică”, a mai spus președintele PNL.

Adauga un comentariu