Prima pagină » Sanatate » Mă simt balonată și umflată. Cum să scapi de senzația de „plinătate” fără să apelezi la diete stricte

Mă simt balonată și umflată. Cum să scapi de senzația de „plinătate” fără să apelezi la diete stricte

07 iun. 2022, 12:00,
în Sanatate

Pentru a scăpa de sentimentul de plinătate și să numai spui niciodată „mă simt balonată și umflată” trebuie să urmezi câteva reguli simple. Balonarea este o afecțiune în care îți simți stomacul strâns. Acesta arată umflat, de regulă, din cauza faptului că se produce prea mult gaz în tractul digestiv, de asemenea, sunt posibile și alte efecte adverse. Simptomele includ disconfort general, incluzând uneori spasme și durere, însoțite de o senzație de „plinătate”. Aceasta din urmă este de obicei asociată cu retenția urinară, dar este important să nu se confunde cele două afecțiuni.

Deși balonarea este uneori cauzată de probleme grave de sănătate, cel mai adesea este pur și simplu rezultatul unei diete incorecte sau al unei intoleranțe individuale la anumite tipuri de alimente. Oricum ar fi, balonarea interferează foarte mult cu îndatoririle noastre zilnice. De exemplu, strângerea curelei în jurul taliei, deoarece aceasta poate fi asociată cu un disconfort semnificativ. Dacă vă simțiți balonată, acesta este rezultatul umplerii tractului gastrointestinal cu aer sau gaze. Aerul poate fi înghițit cu alimente, iar acumularea de gaz este formată de bacteriile care trăiesc în intestinele noastre. În plus, atunci când ești constipată, excesul de gaze se poate acumula în spatele scaunului, crescând disconfortul și durerea.

femeie care tine o pernuta calda pe abdomen pentru a ameliora disconfortul

Simptomele includ disconfort general, incluzând uneori spasme și durere, însoțite de o senzație de „plinătate”

Mă simt balonată și umflată. Tulburările organismului care provoacă manifestarea simptomului

După cum am menționat mai devreme, balonarea este asociată cel mai adesea cu alimentele care promovează producția de gaze sau care conțin ingrediente la care suntem alergici, spre exemplu la mango. Cu toate acestea, există și alte cauze ale balonării, de exemplu mâncarea excesivă, ceea ce face ca mult aer să intre în interiorul nostru, supraponderalitatea, modificări hormonale la femei, ducând adesea la balonare înainte sau în timpul menstruației și reflux.

În alte cazuri, balonarea poate fi un semn de afecțiuni grave și chiar boli, de exemplu sindromul colonului iritabil cronic în boala Crohn,  intoleranță la lactoză sau boala celiacă sensibilă la gluten, diferite tipuri de cancer, utilizarea anumitor tipuri de medicamente, dezvoltarea inflamației, blocarea intestinelor sau vezicii urinare.

femeie care se tine de burta si intr-o alta mana tine un balon

Balonarea este o afecțiune în care îți simți stomacul strâns

Acestea fiind spuse, există un alt aspect interesant asociat cu balonarea. Mulți dintre cei care se plâng de acest tip de tulburare a organismului suferă de o hipersensibilitate a sistemului nervos, care reacționează brusc la cantitatea obișnuită de gaze din intestine. Astfel de pacienți li se pare că o cantitate excesivă de gaze apasă pe organele abdominale, ceea ce de fapt nu se întâmplă. Medicii numesc aceasta hipersensibilitate viscerală. Se pare că am terminat cu explicarea elementelor de bază ale fenomenului, acum este timpul să identificăm acei pași simpli care te vor scăpa de balonare, flatulență și alte evenimente neplăcute.

Cum să ameliorezi cât mai rapid disconfortul apărut. Cum să eviți pătrunderea aerului în tractul digestiv

Ești dintre cei care apreciază generozitatea porțiilor lor în preparate? Dacă imediat după o porție regală de ceva apar senzații de disconfort și balonare, te sfătuim să mănânci porții mai mici pe viitor. Acest lucru vă va ajuta tractul digestiv să gestioneze alimentele fără prea mult stres, ceea ce va reduce cantitatea de gaz din spatele scaunului care se formează.

În plus, savurând încet și mestecând temeinic fiecare mușcătură de mâncare vă va proteja de absorbția unor cantități mari de aer. La urma urmei, cu cât alimentele sunt absorbite mai repede, cu atât mai mult aer intră în stomac odată cu ele. Și prezența aerului în tractul digestiv este aproape garantată prezența umflăturilor.

femeie care se tine de burta si intr-o alta mana tine un balon

În alte cazuri, balonarea poate fi un semn de afecțiuni grave și chiar boli, de exemplu sindromul colonului iritabil

Un alt avantaj al consumului pe îndelete este capacitatea de a controla dimensiunea fiecărui fel de mâncare și de a refuza în timp o porție care va deveni de prisos. Într-adevăr, conform cercetărilor, este nevoie de aproximativ 20 de minute pentru ca stomacul să spună creierului că este plin. Dacă arunci prânzul în tine ca și cum ar fi ultima ta masă, poți cu ușurință să mănânci în exces înainte ca creierul tău să aibă șansa să intervină și să te oprească.

Dacă dorești, poți învăța cu ușurință să controlezi cantitatea de alimente pe care o consumi. Încetează să mănânci cu puțin timp înainte să te simți sătul. La final, poți oricând să adaugi o mică gustare dacă faci o greșeală.

Știind că ai tendința de a spune că „mă simt balonată și umflată”, ​​fii deosebit de atentă când îți compari propria porție cu cea a oamenilor din jurul tău. Amintește-ți că cei care nu se confruntă cu o astfel de problemă precum balonarea pot mânca mai mult fără consecințe atât de neplăcute care te vor depăși apoi. Și încă ceva, încearcă să vorbești mai puțin în timp ce mănânci.

femeie care tine mainele in dreptul stomacului si are desenat pe abdomen intestine

Deși balonarea este uneori cauzată de probleme grave de sănătate, cel mai adesea este pur și simplu rezultatul unei diete incorecte sau al unei intoleranțe individuale la anumite tipuri de alimente

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 decembrie 2024
11 decembrie 2024