National

Mădălina Turza, președintele ANDPDCA: ”Oamenii vin din concediu şi, din păcate, riscul de infectare este foarte mare”

Publicat: 29 aug. 2020
Mădălina Turza, președintele ANDPDCA: ”Oamenii vin din concediu şi, din păcate, riscul de infectare este foarte mare”
Mădălina Turza, președintele ANDPDCA: ”Oamenii vin din concediu şi, din păcate, riscul de infectare este foarte mare”

Mădălina Turza, președintele ANDPDCA: ”Oamenii vin din concediu şi, din păcate, riscul de infectare este foarte mare”. Vineri, Mădălina Turza, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), a declarat că îmbolnăvirile din centrele rezidenţiale pentru vârstnici apar din cauza contactului cu angajaţii centrelor. Tocmai de aceea, angajaţii care revin la muncă în această perioadă trebuie să respecte toate măsurile de prevenire a răspândirii virusului impuse de autorităţi.

Mădălina Turza, președintele ANDPDCA: ”Oamenii vin din concediu şi, din păcate, riscul de infectare este foarte mare”

Aceasta a arătat că 59 de persoane, provenite de la un centru rezidenţial pentru vârstnici din Bucureşti au fost internate în spital, în stare stabilă, după ce au fost confirmate pozitiv, vineri.

„59 de vârstnici sunt internaţi, din păcate, din cauza infectării cu covid-19 şi 74 sunt în izolare la nivelul centrului. Este în curs o anchetă epidemiologică, beneficiarii rămaşi în centrul de bătrâni sunt bine, nu prezintă niciun fel de simptom şi înţeleg că personalul de acolo urmăreşte situaţia. Nu avem încă informaţii concrete în acest moment (despre cum a intrat virusul în comunitate, n.r.) însă din experienţa cu lucrul în acest domeniul în toate centrele sau serviciile din ţară vă pot spune că din păcate contaminarea sau infectarea vine prin prisma contactului cu angajaţii.

Trebuie să ţinem cont de faptul că este o perioadă de concedii, oamenii vin din concediu şi din păcate riscul de infectare este foarte mare, de aceea responsabilitatea celor care se întorc din concediu este foarte mare ca să respecte toate măsurile de prevenire şi recomandările pe care le-am dat de-a lungul timpului”, a afirmat Mădălina Turza, la Digi 24.

”Este o corelaţie empirică pe care o facem între întoarcerea oamenilor din concediu şi situaţia de creştere a numărului de infectări”

Mădălina Turza a făcut o asociere între noile infectări și revenirea angajaților din concediu.

„Nu sunt cazuri printre angajaţi, din câte am fost informaţi, iar măsurile sunt cele impuse de DSP: s-au efectuat dezinfecţii, s-au luat măsuri de izolare a beneficiarilor negativi şi care sunt sub observaţie. În acest moment, starea pacienţilor este stabilă. Urmărim situaţia în (centrele din, n.r.) toată ţara, nu putem vorbi de focare în Bucureşti la nivelul celui despre care vorbim astăzi. Sunt situaţii izolate, însă urmărim în toată ţara. Ce putem însă remarca este că de la o lună la alta, de la 31 iulie şi până în prezent, cel puţin la nivelul centrelor aflate în subordinea DGASPC-urilor din ţară, a crescut numărul de infectări: dacă la 31 iulie aveam 251 de beneficiari infectaţi şi 930 de vindecări, acum avem deja 630 de infectări la nivel de ţară.

Deci este o corelaţie empirică pe care o facem între întoarcerea oamenilor din concediu şi situaţia de creştere a numărului de infectări. (…) Evident că există acele reguli care trebuie respectate cu stricteţe atunci când oamenii revin la lucru, pentru că trebuie să înţelegem că este responsabilitatea fiecăruia dintre noi în acest moment de a-i proteja pe cei mai vulnerabili”, a comentat Mădălina Turza.

Asupra carantinării se poate decide punctual

Preşedintele ANDPDCA a recomandat că fiecare judeţ să aibă responsabilitatea de a decide la nivel local care sunt cele mai eficiente măsuri de administrare a crizei coronavirusului în centrele pentru vârstnici din zona respectivă.

„Realitatea diferă foarte mult de la un judeţ la altul şi cred că ne aflăm în scenariul în care fiecare judeţ şi autoritate locală, prin Comitetul (Judeţean. n.r.) pentru Situaţii de Urgenţă şi Consiliul Judeţean poate decide punctual asupra carantinării unui centru sau izolării beneficiarilor, adică situaţia nu este uniformă la nivel de ţară şi nu se impune în acest moment luarea unei măsuri unice şi egale la nivel naţional”, a adăugat Mădălina Turza.

Adauga un comentariu