International

Mai multe state UE, printre care și România, se opun modificării tratatelor

Publicat: 09 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Mai multe state UE printre care și România se opun modificării tratatelor
Treisprezece state UE, printre care și România, se opun lansării unei proceduri de modificare a tratatelor europene

Parlamentul European, președintele francez, Emmanuel Macron și șefa Comisiei, Ursula von der Leyen, doresc modificarea tratatelor europene, pentru a eficientiza Uniunea.

În acest sens, treisprezece state UE, printre care și România, se opun lansării unei proceduri de modificare a tratatelor europene.

„Nu suntem în favoarea unor încercări imprudente și premature de a lansa” o astfel de procedură, scriu aceste țări, printre care Polonia, România și Finlanda, potrivit unui text postat luni pe Twitter de Suedia, și ea semnatară.

Comunicatul a fost făcut de Ziua Europei

Difuzarea acestui comunicat coincide cu Ziua Europei, care a fost marcată de discursurile ținute în fața Parlamentului European de la Strasbourg ale lui Emmanuel Macron și Ursulei von der Leyen, care s-au declarat în favoarea unei revizuiri a tratatelor, în scopul consolidării UE.

Câteva dintre aceste propuneri, printre care conferirea unui drept de inițiativă legislativă Parlamentului, așa cum acesta din urmă cere, sau extinderea competențelor UE în materie de apărare sau sănătate, presupun o modificare a tratatelor.

Țările care nu sunt de acord și se opun acestei perspective indică riscul unei „pierderi de energie”, considerând că revizuirea tratatelor „nu a fost niciodată un obiectiv” al Conferinței.

Textul a fost semnat de 13 țări

Țările semnatare au transmis faptul că „avem deja o Europă care funcționează”, după cum au arătat-o pandemia de COVID-19, dar și răspunsul la invazia Rusiei în Ucraina și „nu trebuie să ne grăbim pentru a face reforme instituționale”, avertizează ei.

Propunerile cetăţenilor „nu trebuie instrumentalizate”, adaugă statele semnatare.

Textul a mai fost semnat de Danemarca, Malta, Cehia, Slovenia, Bulgaria, Croaţia şi cele trei ţări baltice – Estonia, Letonia şi Lituania.

Emmanuel Macron dorește revizuirea tratatelor

În primul său discurs de când a fost reales președintele Franței, Emmanuel Macron s-a declarat favorabil unei revizuiri a tratatelor Uniunii Europene, așa cum a propus Parlamentul European, pentru a obține mai multă eficiență în cadrul instituțional, atât pe timp de pace, cât și pe timp de criză.

Emmanuel Macron a recunoscut „divergențele” dintre statele membre pe această temă și dorește să discute despre acest lucru liderilor celor 27 de state, la un summit din iunie și a propus crearea unei noi comunități politice europene, paralelă cu UE, la care să poată adera și Ucraina și Marea Britanie.

Adauga un comentariu