O maioneză cu ouă fierte întregi este o alternativă gustoasă și mai sigură la maioneza clasică, ce merită cu siguranță încercată.
Aceasta este potrivită mai ales pentru cei care evită ouăle crude din motive de siguranță alimentară, oferind în același timp o textură fină și un gust plăcut, ideal pentru salate sau sosuri.
Cum se prepară o maioneză cu ouă fierte întregi
Această maioneză este extrem de simplu de realizat acasă, iar rezultatul este o cremă densă, catifelată, fără gust de ou fiert, dar cu o textură perfectă pentru salate, precum boeuf sau orientale. Pentru o porție de aproximativ 250 de grame de maioneză vei avea nevoie de 2 ouă fierte tari decojite, de 150-200 ml ulei de floarea-soarelui, de 1 linguriță de muștar clasic, și de sare și zeamă de lămâie după gust.
Pune ouăle fierte întregi într-un blender sau într-un recipient pentru mixer vertical, apoi adaugă muștarul, puțină sare și jumătate din cantitatea de ulei. Mixează apoi bine până când obții o cremă, apoi toarnă treptat și restul de ulei, mixând continuu până când maioneza se leagă frumos.
La final, adaugă zeama de lămâie, în funcție de cât de acrișoară vrei să fie. Aceasta se poate păstra la frigider timp de 2-3 zile într-un borcan foarte bine închis ermetic.
Trebuie neapărat să încerci aceasă rețetă, întrucât ouăle sunt deja fierte, ceea ce elimină riscul contaminării cu Salmonella, frecvent asociat cu ouăle crude și este cu adevărat delicioasă și versatilă, putând fi integrată în multiple rețete.
Textura și gustul sunt foarte asemănătoare cu maioneza clasică. Important de menționat este că timpul de mixare poate varia în funcție e puterea blenderului utilizat, însă în general, ar trebui să se lege în aproximativ 30 de secunde la viteză medie sau mare.
Altă rețetă delicioasă
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 4 ouă fierte tari pentru o textură cremoasă și o consistență ideală, de 50 ml de ulei de floarea-soarelui, de 80 ml de apă pentru o consistență mai fină, de 2 lingurițe de muștar, de suc de lămâie după gust și de sare și piper, după gust.
În plus, dacă adaugi 2-3 căței de usturoi poți transforma această maioneză într-un sos delicos pentru cartofii prăjiți și multe alte preparate.
Începe prin a curăța ouăle fierte și taie-le în jumătăți sau bucăți mai mici, astfel încât să nu se blocheze între lamele lenderului. Adaugă toate ingredientele în blender, apoi mixează-le pentr aproximativ un minut la viteză medie, până obții o consistență fină.
Gustă apoi și ajustează cu sare, piper și suc de lămâie, după preferință, astfel încât să echilibrezi gustul. Poți să mai adaugi și muștar, dacă simți că mai trebuie. Aceasta se poate păstra în frigider într-un borcan bine închis, pentru maxim 3-4 zile.
Dacă ți se pare că este prea densă, poți adăuga un pic de apă treptat, până ajungi la consistența dorită. De asemenea, este foarte important să guști, apoi să condimentezi.
Află cum poți face și maioneză fără ou, cu iaurt.
O maioneză cu ouă fierte întregi este o alternativă ideală pentru cei ce vor să evite varianta cu ouă crude, întrucât este delicioasă și foarte ușor de făcut.