Maltodextrina este un carbohidrat complex, ce este folosit pe scară largă în industria alimentară, de aceea, este important să știm dacă este periculoasă sau nu.
Aceasta este obținută prin procesarea orezului, cartofilor, grâului sau amidonului de porumb. Este utilizată datorită versatilității sale și costului său redus de producție.
Este maltodextrina periculoasă?
Anumite persoane pot prezenta un risc mai mare la consumul acestui carbohidrat, ce necesită o monitorizare atentă în alimentație. Pentru majoritatea persoanelor, un consum ocazional, moderat, nu prezintă pericole majore. Cu toate acestea, persoanele ce au sensibilități digestive sau probleme metabolice, ar trebui să limiteze consumul acestui ingredient.
Chiar dacă este utilizat pe scară largă în industria alimentată, acesta nu oferă niciun beneficiu semnificativ, ba chiar poate contribui la dezvoltarea unor afecțiuni dacă este consumat excesiv.
Printre riscurile sale se enumeră faptul că poate perturba echilibrul florei intestinale. Acest carbohidrat poate îndepărta bacteriile benefice și poate favoriza crearea unor noi microorganisme, ce pot fi dăunătoare. Aceste modificări pot duce la inflamații și la probleme de digestie.
În același timp, unele persoane pot să dezvolte reacții adverse sau sensibilități la acest ingredient. Chiar dacă procesul său de fabricație elimină inclusiv glutenul, persoanele cu această intoleranță trebuie să fie atente și să verifice sursa sa din produsele achiziționate.
De asemenea, consumul său regulat poate să contribuie la o creștere nedorită în greutate. Acest aditiv poate crește rapid zahărul din sânge și poate stimula pofta de mâncare, lucru care poate duce la un aport caloric prea mare.
Acest ingredient este adesea obținut din porumb modificat genetic, lucru care îngrijorează consumatorii. Deși nu există studii cu privire la acest aspect, este esențial să fie consumat cu precauție.
Alte riscuri și categorii de persoane ce ar trebui să evite sau să limiteze consumul său
Aditivul acesta prezintă și un indice glicemic crescut, mare în comparație cu zahărul normal. Consumul său în mod regulat poate să determine creșteri rapide ale nivelului său, fiind capabil să contribuie la creșterea riscului de diabet zaharat de tip 2.
Dacă este consumată în cantități mari, poate produce simptome, precum gaze și diaree și reacții alergice, precum iritațiile de la nivelul pielii și crampe.
Câteva categorii de persoane prezintă un risc mai mare la consumul său, așadar, ar trebui să limiteze consumul sau să îl evite. Printre aceste categorii se enumeră persoanele ce au afecțiuni digestive sau autoimune, persoanele cu rezistență la insulină, persoanele cu sensibilitate la gluten, cele cu boală cealiacă și cu diabet.
În acest caz, există mai multe alternative mai sănătoase și naturale la acest ingredient, ce pot oferi beneficii, fără vreun fel de efecte secundare potențiale. Printre acestea se enumeră utilizarea alimentelor integrale pentru textură și îndulcire, alcooli din stevie și zahăr, agenți de îngroșare naturali și îndulcitori naturali.
Se pot utiliza ingredientele naturale precum amidonul de tapioca, guma de guar, eritritolul, xilitolul, piureurile de fructe, bananele coapte, siropul de agave, mierea, extractul de malț sau pastă de curmale.
Deși este utilizată în scară largă, maltodextrina trebuie utilizată cu moderație, mai ales de anumite categorii de persoane, putând fi periculoasă pentru acestea.