Prima pagină » Local » Mamografii gratuite, realizate de Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar a IRO Iași. În ce județ ajung medicii ieșeni

Mamografii gratuite, realizate de Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar a IRO Iași. În ce județ ajung medicii ieșeni

13 sept. 2022, 02:00,
Roxana Tituleac, în Local

Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar a Institutului Regional de Oncologie Iași oferă femeilor cu vârsta între 50 și 69 de ani mamografii gratuite în Delta Dunării. În luna septembrie 2022 sunt vizate comunele din județul Tulcea. Proiectul se adresează femeilor care nu și-au făcut o mamografie în ultimele 12 luni, care nu au simptome sau un diagnostic confirmat de cancer mamar.

Proiectul Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași „ONCOFEM – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân” continuă și în luna septembrie, în județul Tulcea.

Inițiativa se adresează femeilor cu vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani, oferindu-le acestora posibilitatea de a-și face o mamografie digitală gratuită. Proiectul este în parteneriat cu Fundația Enable și se va desfășura în 12 județe din nord-estul și sud-estul țării (Iași, Bacău, Vaslui, Botoșani, Neamț, Suceava, Galați, Brăila, Constanța, Vrancea, Tulcea, Buzău).

poza de grup in fata Unitatii Mobile de Screening de cancer mamar a IRO Iasi

Proiectul ONCOFEM se derulează până în decembrie 2023, iar echipa medicală își propune să ajungă în cât mai multe localități din cele 12 județe vizate

Mamografii realizate de Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar prin Proiectul ONCOFEM

interiorul Unitatii Mobile de Screening

Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar a IRO Iași este dotată cu mamograf digital, iar examinarea va fi realizată cu dublă citire

Traseul Unității Mobile de Screening de Cancer Mamar a IRO Iași vizează 9 comune din județul Tulcea, iar perioada de desfășurare va fi de două săptămâni. Echipa medicală va petrece doar o zi în fiecare comună, programul fiind stabilit cu rigurozitate. Prima oprire va avea loc pe data de 13 septembrie 2022 în comuna Murighiol.

În următoarea zi, 14 septembrie 2022, unitatea mobilă se va afla în comuna Sarichioi, iar pe 15 septembrie 2022 se va fi în comuna Valea Nucarilor. Doar în comuna Frecăței unitatea mobilă va sta două zile, implicit pe data de 20 și 21 septembrie 2022, iar la data de 22 septembrie 2022 va putea fi găsită în comuna Mihail Kogălniceanu. Pe 27 septembrie 2022 mamografiile gratuite pot fi făcute în comuna Jurilovca.

Ultimele două opriri ale proiectului ONCOFEM vor fi în data de 28 septembrie 2022, în comuna Ceamurlia de Jos, și în comuna Baia, pe data de 29 septembrie 2022.

De precizat este faptul că nu este obligatoriu ca femeile să fie asigurate din punct de vedere medical, iar cele interesate nu au nevoie decât de cartea de identitate, în original și copie.

Totodată, Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar a IRO Iași este dotată cu mamograf digital, iar examinarea va fi realizată cu dublă citire.

Institutul Regional de Oncologie

ONCOFEM nu este singura inițiativă de acest gen, în septembrie continuă și proiectul ONCOPREV

Care sunt criteriile pentru a beneficia de testare gratuită

o persoanacare isi acopera cu mainile sainii

Femeile dornice de o mamografie gratuită să aibă vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani fără o zi

Poate cel mai important criteriu este ca femeile dornice de o mamografie gratuită să aibă vârsta cuprinsă între 50 și 69 de ani fără o zi. Totodată, ele nu trebuie să aibă un diagnostic confirmat de cancer mamar sau să aibă simptome și antecedente sugestive pentru această patologie.

Din categoria femeilor care nu pot beneficia de programul ONCOFEM sunt cele însărcinate sau care alăptează. Inițiativa Institutului Regional de Oncologie Iași este destinată persoanelor care nu au făcut mamografie în ultimele 12 luni. Un alt aspect important este și faptul că femeile care se prezintă în comunele menționate anterior trebuie să aibă adresa din buletin în județul Tulcea sau în oricare dintre județele vizate de proiect.

Precizăm că expunerea nu este periculoasă pentru organismul uman, căci durează între 8 și 10 minute. Programările se fac prin intermediul asistenților medicali comunitari sau sociali din fiecare comună, în limita locurilor disponibile. Astfel, femeile trebuie să-și facă din timp programare, căci într-o zi se pot efectua între 48 și 50 de mamografii.

Pe lângă aceste mamografii gratuite în Delta Dunării, proiectul ONCOFEM își propune să ajungă în cât mai multe localități din cele 12 județe vizate până în decembrie 2023. De asemenea, aceasta nu este singura inițiativă a Institutului Regional de Oncologie Iași, căci în septembrie continuă și proiectul ONCOPREV. El presupune testarea femeilor în vederea prevenirii cancerului de col uterin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *