Destinatii turistice

Manastiri din Romania pe care sa le vizitezi cel putin o data in viata – FOTO

Publicat: 29 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii

Manastiri din Romania. Chiar dacă în această perioadă grea încercată de pandemia de coronavirus suntem obligaţi să stăm acasă, gândurile noastre zboară la vacanţă următoare. Dacă ai de gând să vizitezi locuri din ţara noastră nu uita să treci pe lista ta de priorităţi câteva mănăstiri din România. Multe dintre ele au ajuns celebre şi în rândul turiştilor străini, mulţi dintre aceştia venind special în România pentru a le vizita. Aşadar, iată mai jos cinci mănăstiri care ne fac cinste ţării şi care merită din plin vizitate.

Mănăstirea Curtea de Argeş

Piatra de temelie acestei cunoscute mănăstiri din Tara Românească a fost pusă de Neagoe Basarab, la începutul secolului XVI. În celebra necropola se afla înmormântaţi regele Carol I şi regina Elisabeta, regele Ferdinand şi regina Maria, precum şi regele Carol al II-lea. Mănăstirea este cunoscută şi datorită legendei Meşterului Manole. Conform legendei, marele zidar a trebuit să o zidească pe soţia sa Ana în pereţii mănăstirii pentru că aceasta să nu se dărâme. Tot legenda spune că la finalul construcţiei, meşterii au rămas blocaţi pe acoperişul clădirii şi pentru a se da jos aceştia şi-au construit aripi. Toţi au murit, iar în locul în care s-a prăbuşit meşterul Manole a apărut un izvor. Acesta este cunoscut în prezent drept fântâna meşterului Manole.

Mănăstirea Cozia

Mănăstirea Cozia este situată în apropiere de staţiunea balneo Călimăneşti, pe malul raului Olt. Mănăstirea Cozia a fost construită sub ctitoria domnitorul Mircea cel Bătrân, între anii 1387-1391, tot aici dormindu-şi şi somnul de veci cunoscutul domnitor valah. De-a lungul timpului mai mulţi domnitori romani şi-au lăsat amprenta asupra acestui edificiu. Astfel, în timpul lui Neagoe Basarab s-a construit fântâna ce-i poartă numele şi s-a refăcut pictura bisericii. Mai târziu, Constantin Brancoveanu avea să contribuie la construirea pridvorului.

Mănăstirea a trecut prin momente de cumpănă când, între anii 1879 – 1893, aceasta fiind transformată de autorităţi în instituţie de reabiltare, respectiv puşcărie.

Manastiri din Romania. Bucovina, locul perfect pentru un pelerinaj

Mănăstirea Voroneţ

Dacă următoarea ta vacanţă va fi pe plaiurile bucovinene, atunci nu trebuie să ratezi Mănăstirea Voroneţ. Una dintre cele mai importante ctitoriri făcute de voievodul Ştefan cel Mare este Mănăstirea Voroneţ, ea datând din anul 1488. Lăcaşul de cult se găseşte în satul Voroneţ, oraşul Gura Humorului, judeţul Suceava. Mănăstirea este cunoscută în lumea întreagă datorită culorii pereţilor săi exteriori, celebrul „Albastru de Voroneţ” (azuriu strălucitor). Manstirea şi-a păstrat forma iniţială, iar picturile din interior sunt de asemenea intacte. Dintre aceste cele mai importante sunt: „Păcatul lui Adam”, „Cina cea de taină”, „Împărtăşirea apostolilor”, „Spălarea picioarelor”, „Judecata de Apoi” sau „Arborele lui Iesei”. Această mănăstire este una dintre cele mai cunoscute şi vizitate mănăstiri din România.

Mănăstirea Putna

Numită de către Mihai Eminescu: „Ierusalimul Neamului Românesc”, Mănăstirea Putna este localizată în judeţul Suceava. Aceasta a fost ctitorita tot de Ştefan cel Mare, începând cu anul 1466. Construcţia a fost finalizata trei ani mai târziu în 1469, iar mănăstirea a fost sfiintita în. În clădirea bisericii se odihnesc Ştefan cel Mare alături de cea de-a treia soţie a acestuia, Maria Voichita. Între anii 1756-1760, prin grija mitropolitului Iacob Putneanul, mănăstirea a fost restaurată.

Mănăstirea Suceviţa

Alături de Putna şi Voroneţ, manstirea Sucevinta se afla tot în judeţul Suceava, pe şoseaua dintre Rădăuţi şi Câmpulung Moldovenesc. Una dintre cele mai cunoscute familii de boieri din Moldova, familia Movilestilor, a fost cea care a pus bazele mănăstirii. Construcţia a fost finalizata la începutul secolului XVII, în anul 1601.
Ca şi în cazul mănăstirii Curtea de Argeş, şi aici avem parte de o legendă. Aceasta spune că a fost construită cu ajutorul unei femei care, pentru iertarea păcatelor, a cărat piatra necesară lăcaşului, timp de 30 de ani, cu ajutorul boilor săi. Manstirea îmbină mai multe stiluri arhitecturale, aici împletindu-se arta bizantină şi gotica cu artă medievală moldoveneasca.

Dacă pe lista locurilor de vacanţa se regăseşte una dintre aceste mănăstiri din România, vă garantăm că nu o să aveţi regrete. Oricare dintre ele este locul perfect pentru un sejur spiritual de neuitat.

Adauga un comentariu